Sèrbi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Serbia)
Република Србија
Républika Srbija
Gendéra Lambang nagara
Motto: Само Слога Србина Спасава
Antem: Bože pravde
Kutha krajan
lan paling gedhé
Beograd
Basa resmi Serbia1
Papréntahan Républik
 •  Presiden Tomislav Nikolić
 •  Perdana Menteri Ivica Dačić
Kamardikan
 •  Banyu (%) n/a
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2002 9.396.411 (83)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2010
 •  Gunggung US$79,94 milyar[1] (75)
 •  Per kapita US$10.830 (74)
Valuta Dinar Serbia
uga euro ing Kosovo (ALL)
Wilayat wektu (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+2)
Kodhé bèl 381
TLD Internèt .rs ; .srb
1 Ing Vojvodina, basa-basa iki dadi basa resmi: Romania, Rusyn, Hongaria, Slovak lan Kroasia.

Sèrbi utawa resminé Républik Sèrbi (basa Serbiya: Република Србија utawa Républika Srbija) ya iku nagara républik ing kidul-wétan lan tengah Éropah. Serbiya wewatesan karo nagara Hongariya ing sisih lor; Rumaniya lan Bulgariya ing sisih wétan; Républik Makedonia lan Albaniya ing sisih kidul; lan Gununghireng, Krowasiya, lan Bosniya-Herjegowina ing sisih kulon.

Asal mulané nagara Serbiya wiwit saka pratengahan abad kaping 9. Kerajaan Serbiya muncul ing abad kaping 11, lan ana ing abad kaping 13 owah dadi Kakaisaran Serbiya. Sawisé taun 1918, Serbiya minangka anggota perintis Yugoslawiya kanthi werna-werna jinis (Karajaan Yugoslawiya, Républik Federal Sosialis Yugoslawiya lan Républik Federal Yugoslawiya).

Ana ing tanggal 21 Mei 2006, rakyat Gununghireng nganakaké Referendum kanggo Kamardikan Gununghireng lan cacah 55,5 persen milih Gununghireng mardhika. Sabanjuré nagara Uni iku pisah manèh dadi nagara Républik Serbiya lan Républik Gununghireng.

Tanggal 17 Februari 2008 Kosowo proklamasi kamardikan saka Serbiya, lan tanggal 18 Februari 2008 diakoni déning 17 nagara.[2][3][4]

Geyografi[besut | besut sumber]

Serbiya dumunung ing Éropah, ya iku ing ujung Balkan lan ing Dhataran Pannonian. Nagara iki lokasiné dadi simpang dalan antarané Éropah Tengah, Éropah Kidul lan Éropah Wétan. Kali Danube (2850 km) mili ngliwati nagara iki ing sisih lor, dawané watara 588 km lan dadi tapel wates karo nagara Kroasia lan sebagéan saka Romania, sadawané Dhataran Wallachian ing sisih wétan. Kali Sava minangka tapel wates sisih kidul karo Propinsi Vojvodina, mili tumuju Kali Danube ing kutha Beograd, lan ngliwati pabukitan Fruška Gora ing sisih kulon. Suwidak kilometer sisih lor-wétané Beograd, kali Tisa mili tumuju menyang kali Danube, sawise mili adohé 1350 km saka Ukraina, lan kali Kali Timiş (60 km/350 km), kang sabagéan bisa dilayari, mili uga menyang kali Danube ing Pančevo. Kali Begej (254 km) mili tumuju menyang kali Tisa ing cedhak Titel. Kabèh saka lima kali mau bisa dilayari, ngubungaké nagara iki karo Éropah Lor lan Éropah Wétan (liwat rute Rhine-Main-Danube CanalSegara Lor), menyang Éropah Wétan (liwat rute Kali Tisa–, Timiş–, Kali Begej – lan Danube – Segara Ireng) lan menyang Éropah Kidul (liwat Kali Sava).

Tapel wates sisih wétan arupa Pagunungan Carpathian, kang mujur ing Éropah Tengah. Pagunungan Carpathian ketemu Pagunungan Balkan, sadawaning ilèn Kali Velika Morava, kali kang dawané 500 km (sabagéan bisa dilayari). Pucuk Midžor minangka pucuk gunung paling dhuwur ing tlatah Serbiya Wétan, ya iku dhuwuré 2156 m. Ing kidul-wétan, Pagunungan Balkan ketemu karo Pagunungan Rhodope, ngubungaké nagara iki karo nagara Yunani.

Gunung Šar ing Kosowo dadi tapel wates karo nagara Albania, kanthi siji pucuk ya iku Djeravica (2656 m). Alpen Dinaric ing Serbiya mujur sadawané ilèn Kali Drina (350 km bisa dilayari kapal cilik) adhep-adhepan karo pucuk Dinaric ing sebrangé pasisir ing Bosnia-Herzegovina.

Taman Nasional[besut | besut sumber]

Serbiya duwé 5 taman nasional:

Pamaréntahan lan pulitik[besut | besut sumber]

Presidhèn Serbiya saiki ya iku Boris Tadić, pamimpin parté Dhémokrat Serbiya (DS). Boris Tadić menangaké 53% swara ing puteran kapindho jroning pamilihan umum tanggal 27 Juni 2004. Serbiya nganakaké referendum ing tanggal 28 -29 Oktober 2006 kanggo ratifikasi konstitusi anyar paska Milošević. Tanggal 8 Mèi 2007, Tomislav Nikolić kapilih dadi Ketua Parlemèn Serbiya.[5] Sawisé négosisasi ing menit-menit pungkasan atara parté Dhémokrat Serbiya lan parté DSS wusanané disetujoni pamaréntahan anyar ing tanggal 11 Mèi 2007 antara DS, DSS lan G17 Plus.[6] Bab iki ndadèkaké munduré Nikolić rong dina sawisé iku ing tanggal 13 Mèi 2007. Nikolic digantèkaké déning Oliver Dulić.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Serbiya dipérang dadi 29 dhitrik lan siji kutha ya iku Beograd. Dhistrik lan kutha mau banjur dipérang manèh jroning sawetara munisipal. Serbiya nduwé siji propinsi otonom ya iku Vojvodina (7 dhistrik, 46 munisipal). Sadurungé mardika Kosowo uga arupa propinsi otonom ing Serbiya. Pérangan sing dumunung ing antara propinsi Vojvodina dan tilas propinsi Kosowo mau sing diarani Serbiya tengah. Serbiya tengah iku dudu sawijining laladan administratif lan ora nduwèni pamaréntahan dhéwé. Jroning Basa Inggris tlatah iki dijuluki Serbiya proper kanggo nuduhaké "pérangan saka Républik Serbiya sing ora klebu propinsi otonom kaya kasebut jroning Kapustakan Konggrès Amérika Sarékat.[7] Julukan iki uga dipigunakaké ing Basa Serbo-Kroasia ing jamané Yugoslawiya (kanthi istilah "uža Srbija", sing maknané: "Serbiya ciut").

Demografi[besut | besut sumber]

Peta ètnik ing Serbiya miturut sènsus taun 2002
Statistik Populasi Serbiya (Mei 2005)
Serbia (ora klebu Kosowo) ing 2002
Serbiyan
  
82.86%
Hungariyan
  
3.91%
Bosniakan
  
1.82%
Roman
  
1.44%
Yugoslawan
  
1.08%
liya-liya
  
9.79%


Padunung Serbiya mayoritas saka suku Serbiya (Serbiyan). Golongan minoritas kang wigati antara liya: Albaniyan (mayoritas ing Kosowo), Hungariyan, Bosniakan, Ruman, Kroasiyan, Ceskan lan Slowakan, Gununghirengan, Makedoniyan, Bulgariyan, Rumaniyan, lsp. Loro prowinsi ya iku Wojwodina lan Kosowo, sacara suku lan agama pancèn béda.

Miturut sensus resmi pungkasan[8] data taun 2002, komposisi suku Serbiya:

  • Total: 7,498,001
    • Suku Serbiyan: 6,212,844 (82.86%)
    • Suku Hungariyan: 293,172 (3.91%)
    • Suku Bosniyan: 136,464 (1.82%)
    • Suku Ruman: 107,971 (1.44%)
    • Suku Yugoslawiyan: 80,978 (1.08%)
    • Liya (kurang saka 1%): 666,572 (8.89%)

Kutha wigati[besut | besut sumber]

Beograd, ibi kutha Serbiya

Kutha wigati (padunung luwih saka 50,000 jiwa ing laladan kutha) — data sensus taun 2002 ( data taun 2005/2006 kanggo Nowi Sad/Belgrad[9]).

Kutha Populasi
Urban Metropolitan
Bélgrad 1,304,219 1,689,667
Nowi Sad 255,071 333,895
Nis 236,722 252,131
Kraguyewac 147,473 211,580
Subotitsa 99,471 147,758
Jrenyanin 79,545 131,509
Leskowac 78,030 156,252
Smédéréwo 77,808 109,867
Pancéwo 77,087 127,162
Krušéwac 75,256 131,368
Cacak 73,217 117,012
Ujitsé 63,577 83,022
Walyéwo 61,035 96,761
Kralyéwo 57,411 121,707
Sabac 55,240 122,893
Weranyé 55,052 87,288
Nowi Pasar 54,604 85,249
Sombor 51,471 97,263

Agama[besut | besut sumber]

Serbiya (ora klebu Kosowo) ing taun 2002
agama persen
Ortodoksi Wetanan
  
84.1%
Katulik Roma
  
6.24%
Islam
  
4.82%
Krésten Protestan
  
1.44%

Ma'abad-abad tlatah Serbiya dadi tapel wates agama anatara Ortodok lan Katulik Roma, banjur mlebuné agama Islam, Serbiya dadi nagara kang dumadi saka manéka warna penganut agama ing bawana Éropah.

Komunitas Islam[besut | besut sumber]

Kaum muslim ing Serbiya dumadi saka sawetara komunitas ya iku:

  • "Komunitas Islam Serbiya" (Islamska zajednica Srbije), kanthi kapanggonan ing Belgrad, sacara administratif dipimpin déning (Mufti Ageng) Adem Jilkic.
  • "Komunitas Islam ing Serbiya" (Islamska zajednica u Srbiji), kanthi kalungguhan ing Nowi Pasar, sacara administratif dipimpin déning mufti Muamer ef. Zukorlić, nyakup sawetara organisasi ya iku:
    • Komunitas Islaming Sandiyak (Islamska zajednica Sandžaka), kanthi kalungguhan ing Nowi Pasar, dipimpin déning mufti Muamer Zukorlić.
    • Komunitas Islam ing Woywodina (Islamska zajednica Vojvodine), kanthi kalungguhan ing Nowi Sad, dipimpin dénig mufti Fadil Murati.
    • Komunitas Islam ing Lembah Presewo (Islamska zajednica Preševske Doline), kanthi kalungguhan ing Presewo.
    • Komunitas Islam ing Serbiya Pusat (Islamska zajednica Centralne Srbije), kanthi kalungguhan ing Beograd.
Masjid ing Belgrad

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ "International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, April 2011: Nominal GDP list of countries. Data for the year 2010". Imf.org. 14. 9. 2006. Retrieved 25. 1. 2013..  Check date values in: |access-date=, |date= (help)
  2. ^ US Secretary of State Condoleezza Rice (2008-02-18). "U.S. Recognizes Kosovo as Independent State". U.S. Department of State. Archived from the original on 2008-02-19. Retrieved 2008-02-18.  Check date values in: |date= (help)
  3. ^ "Britain, France recognise Kosovo". Associated Press. 2008-02-18. Retrieved 2008-02-18.  Check date values in: |date= (help)
  4. ^ Castle, Stephen (2008-02-18). "Kosovo is Recognised by U.S., France and Britain". Retrieved 2008-02-18.  Check date values in: |date= (help)
  5. ^ Nick Hawton (8 May 2007). "Political uncertainty stalks Serbia" (in English). BBC News. 
  6. ^ "Tadić, Koštunica reach cabinet deal" (in English). B92. 11 May 2007. 
  7. ^ Library of Congress. "Glossary -- Yugoslavia" (in English). 
  8. ^ "Statistical office of the Republic of Serbia" (in Serbian). 
  9. ^ "Beograd u brojkama" (PDF) (in Serbian). City of Belgrade Institute for Informatics and Statistics. 2006. 

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Sèrbi ing Wikimedia Commons.
Temokna informasi luwih akèh ing Serbia kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Pamaréntah[besut | besut sumber]

(In alphabetical order of domain name.)

Link liyané[besut | besut sumber]


Geographic locale
International organizations

Cithakan:Dewan Éropah Cithakan:Uni Éropah Cithakan:CEFTA Cithakan:Black Sea Economic Cooperation countries


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sèrbi&oldid=1072236"