Serbia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Република Србија
Republika Srbija
Motto: Само Слога Србина Спасава
Lagu kabangsanBože pravde
Ibu kutha
and largest city
Beograd
Basa resmi Serbia1
Pamaréntahan Republik
 -  Presiden Tomislav Nikolić
 -  Perdana Menteri Ivica Dačić
Kamardikan
 -  Banyu (%) n/a
Pedunung
 -  2002 estimate 9.396.411 (83)
 -  - census -
PDB (KKB) 2010 estimate
 -  Total US$79,94 milyar[1] (75)
 -  Per capita US$10.830 (74)
Valuta Dinar Serbia
uga euro ing Kosovo (ALL)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 381
Internet TLD .rs ; .srb

Serbiya utawa resminé Republik Serbiya (basa Serbiya: Република Србија utawa Republika Srbija) yaiku negara republik ing kidul-wétan lan tengah Eropah. Serbiya wewatesan karo negara Hongariya ing sisih lor; Rumaniya lan Bulgariya ing sisih wétan; Republik Makedonia lan Albaniya ing sisih kidul; lan Gununghireng, Krowasiya, lan Bosniya-Herjegowina ing sisih kulon.

Asal mulané negara Serbiya wiwit saka pratengahan abad kaping 9. Kerajaan Serbiya muncul ing abad kaping 11, lan ana ing abad kaping 13 owah dadi Kakaisaran Serbiya. Sawisé taun 1918, Serbiya minangka anggota perintis Yugoslawiya kanthi werna-werna jinis (Karajaan Yugoslawiya, Republik Federal Sosialis Yugoslawiya lan Republik Federal Yugoslawiya).

Ana ing tanggal 21 Mei 2006, rakyat Gununghireng nganakaké Referendum kanggo Kamardikan Gununghireng lan cacah 55,5 persen milih Gununghireng mardhika. Sabanjuré negara Uni kuwi pisah manèh dadi negara Republik Serbiya lan Republik Gununghireng.

Tanggal 17 Februari 2008 Kosowo proklamasi kamardikan saka Serbiya, lan tanggal 18 Februari 2008 diakoni déning 17 negara.[2][3][4]

Geyografi[sunting | Owah sumber]

Serbiya dumunung ing Eropah, yakuwi ing semenanjung Balkan lan ing Dhataran Pannonian. Negara iki lokasiné dadi simpang dalan antarané Eropah Tengah, Eropah Kidul lan Eropah Wétan. Kali Danube (2850 km) mili ngliwati negara iki ing sisih lor, dawané watara 588 km lan dadi tapel wates karo negara Kroasia lan sebagéan saka Romania, sadawané Dhataran Wallachian ing sisih wétan. Kali Sava minangka tapel wates sisih kidul karo Provinsi Vojvodina, mili tumuju Kali Danube ing kutha Beograd, lan ngliwati pabukitan Fruška Gora ing sisih kulon. Suwidak kilometer sisih lor-wétané Beograd, kali Tisa mili tumuju menyang kali Danube, sawise mili adohé 1350 km saka Ukraina, lan kali Kali Timiş (60 km/350 km), kang sabagéan bisa dilayari, mili uga menyang kali Danube ing Pančevo. Kali Begej (254 km) mili tumuju menyang kali Tisa ing cedhak Titel. Kabèh saka lima kali mau bisa dilayari, ngubungaké negara iki karo Eropah Lor lan Eropah Wétan (liwat rute Rhine-Main-Danube CanalSegara Lor), menyang Eropah Wétan (liwat rute Kali Tisa–, Timiş–, Kali Begej – lan Danube – Segara Ireng) lan menyang Eropah Kidul (liwat Kali Sava).

Tapel wates sisih wétan arupa Pagunungan Carpathian, kang mujur ing Eropah Tengah. Pagunungan Carpathian ketemu Pagunungan Balkan, sadawaning ilèn Kali Velika Morava, kali kang dawané 500 km (sabagéan bisa dilayari). Pucuk Midžor minangka pucuk gunung paling dhuwur ing tlatah Serbiya Wétan, yakuwi dhuwuré 2156 m. Ing kidul-wétan, Pagunungan Balkan ketemu karo Pagunungan Rhodope, ngubungaké negara iki karo negara Yunani.

Gunung Šar ing Kosowo dadi tapel wates karo negara Albania, kanthi siji pucuk yakuwi Djeravica (2656 m). Alpen Dinaric ing Serbiya mujur sadawané ilèn Kali Drina (350 km bisa dilayari kapal cilik) adhep-adhepan karo pucuk Dinaric ing sebrangé panté ing Bosnia-Herzegovina.

Taman Nasional[sunting | Owah sumber]

Serbiya duwé 5 taman nasional:

Pamaréntahan lan pulitik[sunting | Owah sumber]

Presidhèn Serbiya saiki yaiku Boris Tadić, pamimpin partai Démokrat Serbiya (DS). Boris Tadić menangaké 53% swara ing puteran kapindho jroning pamilihan umum tanggal 27 Juni 2004. Serbiya nganakaké referendum ing tanggal 28 -29 Oktober 2006 kanggo ratifikasi konstitusi anyar paska Milošević. Tanggal 8 Mèi 2007, Tomislav Nikolić kapilih dadi Ketua Parlemèn Serbiya.[5] Sawisé négosisasi ing menit-menit pungkasan atara partai Démokrat Serbiya lan partai DSS wusanané disetujoni pamaréntahan anyar ing tanggal 11 Mèi 2007 antara DS, DSS lan G17 Plus.[6] Bab iki ndadèkaké munduré Nikolić rong dina sawisé kuwi ing tanggal 13 Mèi 2007. Nikolic digantèkaké déning Oliver Dulić.

Pamérangan administratif[sunting | Owah sumber]

Serbiya dipérang dadi 29 dhitrik lan siji kutha yaiku Beograd. Dhistrik lan kutha mau banjur dipérang manèh jroning sawetara munisipal. Serbiya nduwé siji provinsi otonom yaiku Vojvodina (7 dhistrik, 46 munisipal). Sadurungé mardika Kosowo uga arupa provinsi otonom ing Serbiya. Pérangan sing dumunung ing antara provinsi Vojvodina dan tilas provinsi Kosowo mau sing diarani Serbiya tengah. Serbiya tengah iku dudu sawijining dhaérah administratif lan ora nduwèni pamaréntahan dhéwé. Jroning Basa Inggris tlatah iki dijuluki Serbiya proper kanggo nuduhaké "pérangan saka Republik Serbiya sing ora klebu provinsi otonom kaya kasebut jroning Kapustakan Konggrès Amérika Sarékat.[7] Julukan iki uga dipigunakaké ing Basa Serbo-Kroasia ing jamané Yugoslawiya (kanthi istilah "uža Srbija", sing maknané: "Serbiya ciut").

Demografi[sunting | Owah sumber]

Peta ètnik ing Serbiya miturut sènsus taun 2002
Statistik Populasi Serbiya (Mei 2005)
Serbia (ora klebu Kosowo) ing 2002
Serbiyan
  
82.86%
Hungariyan
  
3.91%
Bosniakan
  
1.82%
Roman
  
1.44%
Yugoslawan
  
1.08%
liya-liya
  
9.79%


Pedunung Serbiya mayoritas saka suku Serbiya (Serbiyan). Golongan minoritas kang wigati antara liya: Albaniyan (mayoritas ing Kosowo), Hungariyan, Bosniakan, Ruman, Kroasiyan, Ceskan lan Slowakan, Gununghirengan, Makedoniyan, Bulgariyan, Rumaniyan, lsp. Loro prowinsi yaiku Wojwodina lan Kosowo, sacara suku lan agama pancèn béda.

Miturut sensus resmi pungkasan[8] data taun 2002, komposisi suku Serbiya:

  • Total: 7,498,001
    • Suku Serbiyan: 6,212,844 (82.86%)
    • Suku Hungariyan: 293,172 (3.91%)
    • Suku Bosniyan: 136,464 (1.82%)
    • Suku Ruman: 107,971 (1.44%)
    • Suku Yugoslawiyan: 80,978 (1.08%)
    • Liya (kurang saka 1%): 666,572 (8.89%)

Kutha wigati[sunting | Owah sumber]

Beograd, ibi kutha Serbiya

Kutha wigati (pedunung luwih saka 50,000 jiwa ing dhaerah kutha) — data sensus taun 2002 ( data taun 2005/2006 kanggo Nowi Sad/Belgrad[9]).

Kutha Populasi
Urban Metropolitan
Bélgrad 1,304,219 1,689,667
Nowi Sad 255,071 333,895
Nis 236,722 252,131
Kraguyewac 147,473 211,580
Subotitsa 99,471 147,758
Jrenyanin 79,545 131,509
Leskowac 78,030 156,252
Smédéréwo 77,808 109,867
Pancéwo 77,087 127,162
Krušéwac 75,256 131,368
Cacak 73,217 117,012
Ujitsé 63,577 83,022
Walyéwo 61,035 96,761
Kralyéwo 57,411 121,707
Sabac 55,240 122,893
Weranyé 55,052 87,288
Nowi Pasar 54,604 85,249
Sombor 51,471 97,263

Agama[sunting | Owah sumber]

Serbiya (ora klebu Kosowo) ing taun 2002
agama persen
Ortodoksi Wetanan
  
84.1%
Katulik Roma
  
6.24%
Islam
  
4.82%
Krésten Protestan
  
1.44%

Ma'abad-abad tlatah Serbiya dadi tapel wates agama anatara Ortodok lan Katulik Roma, banjur mlebuné agama Islam, Serbiya dadi negara kang dumadi saka manéka warna penganut agama ing bawana Eropah.

Komunitas Islam[sunting | Owah sumber]

Kaum muslim ing Serbiya dumadi saka sawetara komunitas yaiku:

  • "Komunitas Islam Serbiya" (Islamska zajednica Srbije), kanthi kapanggonan ing Belgrad, sacara administratif dipimpin déning (Mufti Ageng) Adem Jilkic.
  • "Komunitas Islam ing Serbiya" (Islamska zajednica u Srbiji), kanthi kalungguhan ing Nowi Pasar, sacara administratif dipimpin déning mufti Muamer ef. Zukorlić, nyakup sawetara organisasi yaiku:
    • Komunitas Islaming Sandiyak (Islamska zajednica Sandžaka), kanthi kalungguhan ing Nowi Pasar, dipimpin déning mufti Muamer Zukorlić.
    • Komunitas Islam ing Woywodina (Islamska zajednica Vojvodine), kanthi kalungguhan ing Nowi Sad, dipimpin dénig mufti Fadil Murati.
    • Komunitas Islam ing Lembah Presewo (Islamska zajednica Preševske Doline), kanthi kalungguhan ing Presewo.
    • Komunitas Islam ing Serbiya Pusat (Islamska zajednica Centralne Srbije), kanthi kalungguhan ing Beograd.
Masjid ing Belgrad


Delengen uga[sunting | Owah sumber]

Referensi[sunting | Owah sumber]

  1. ^ "International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, April 2011: Nominal GDP list of countries. Data for the year 2010". Imf.org. 14. 9. 2006.. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/01/weodata/weorept.aspx?sy=2010&ey=2010&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=512,941,914,446,612,666,614,668,311,672,213,946,911,137,193,962,122,674,912,676,313,548,419,556,513,678,316,181,913,682,124,684,339,273,638,921,514,948,218,943,963,686,616,688,223,518,516,728,918,558,748,138,618,196,522,278,622,692,156,694,624,142,626,449,628,564,228,283,924,853,233,288,632,293,636,566,634,964,238,182,662,453,960,968,423,922,935,714,128,862,611,716,321,456,243,722,248,942,469,718,253,724,642,576,643,936,939,961,644,813,819,199,172,184,132,524,646,361,648,362,915,364,134,732,652,366,174,734,328,144,258,146,656,463,654,528,336,923,263,738,268,578,532,537,944,742,176,866,534,369,536,744,429,186,433,925,178,869,436,746,136,926,343,466,158,112,439,111,916,298,664,927,826,846,542,299,967,582,443,474,917,754,544,698&s=PPPGDP&grp=0&a=&pr.x=41&pr.y=16. Retrieved 25. 1. 2013..
  2. ^ US Secretary of State Condoleezza Rice. "U.S. Recognizes Kosovo as Independent State", U.S. Department of State, 2008-02-18. diaksès tanggal 2008-02-18. Archived from the original on 2008-02-19. 
  3. ^ "Britain, France recognise Kosovo", Associated Press, 2008-02-18. diaksès tanggal 2008-02-18. 
  4. ^ Castle, Stephen. "Kosovo is Recognised by U.S., France and Britain", 2008-02-18. diaksès tanggal 2008-02-18. 
  5. ^ Nick Hawton (8 May 2007). "Political uncertainty stalks Serbia" (in English). BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6636199.stm.
  6. ^ "Tadić, Koštunica reach cabinet deal" (in English). B92. 11 May 2007. http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2007&mm=05&dd=11&nav_category=93&nav_id=41168.
  7. ^ Library of Congress. "Glossary -- Yugoslavia" (in English). http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/yugoslavia/yu_glos.html.
  8. ^ "Statistical office of the Republic of Serbia" (in Serbian). http://www.statserb.sr.gov.yu/.
  9. ^ "Beograd u brojkama" (in Serbian) (PDF). City of Belgrade Institute for Informatics and Statistics. 2006. http://www.zis.bg.gov.yu/upload/BeogradUBrojkama%202006%20S.pdf.

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Serbia ing Wikimedia Commons.
Temokna informasi luwih akèh ing Serbia kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sedhèrèk Serbia, Sugeng Rawuh wonten ing Wikipedia basa Jawi!
Jawa-wiki-21.png
Memulai
Miwiti
Bantuan
Pitulungan
  • Pitulung:Isi - papan kanggo nggolèk informasi carané cawé-cawé ing Wikipedia, sakdurungé takon karo panganggo liyané.
  • FAQ - pitakonan sing asring ditakokaké babakan Wikipedia.
  • Wikipedia:Portal komunitas - informasi kegiatan ing Wikipedia.
  • Supaya ora salah nggawé artikel wacanana larangan iki
Tips
Pituduh praktis
Membuat kesalahan?
Gawé Keluputan?
  • Aja wedi.! Panjenengan ora usah wedi nggawé kesalahan nalikané nggawé artikel utawa kaca anyar, utawa nyunting lan mbusak tulisan.

    Pengurus lan para panganggo liyané bakal ngawasi owah-owahan anyar lan mbalèkaké tulisan asliné menawa ana kaluputan tulisan.

Welcome! If you are not an Javanese speaker, you may want to visit the Javanese Wikipedia embassy or a slight info to find users speaking your language. Enjoy!
Sugeng makarya, mangga sami-sami nyunting lan ngrembaka aken Wikipedia basa Jawi!

RTS - Stasiun Televisi Serbiya

Pamaréntah[sunting | Owah sumber]

(In alphabetical order of domain name.)

Link liyané[sunting | Owah sumber]


Geographic locale
International organizations

Cithakan:CEFTA Cithakan:Black Sea Economic Cooperation countries


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Serbia&oldid=931034"