Kuba

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
República de Cuba
Motto: Patria y Libertad
(Spanyol: "Tanah air dan Kemerdekaan")
Lagu kabangsanLa Bayamesa
Ibu kutha
and largest city
Havana
Basa resmi Spanyol
Pamaréntahan Nagara komunis
Kemerdekaan
 -  Banyu (%) dapat dihiraukan
Pedunung
 -  2006 estimate 11.217.1000 (70)
 -  2002 census 11.177.743
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$33,92 miliar (88)
 -  Per capita US$3.000 (126)
Valuta Peso (CUP),
Peso convertible 1 (CUC)
Zona wektu (UTC-5)
 -  Summer (DST)  (UTC-4)
Kodhe tilpun 53
Internet TLD .cu

Républik Kuba dumadi saka Pulo Kuba (pulo paling gedhé ing Kapuloan Antilles Gedhé), Pulo Pemuda lan sawetara pulo cilik ing saubengé. Jeneng "Kuba" kabaré asal saka tembung jroning basa Taíno, cubanacán, kang maknané 'panggonan kang sentral'.

Nagara iki dumunung ana ing Karibia Lor, ana ing partemon Segara Karibia, Lempongan Meksiko lan Samudra Atlantik. Ing sisih wétan-lor Kuba - udakara 144 km - dumunung Nagara Bagéyan Florida, Amérika Sarékat, lan Bahama. Ing sisih wétane dumunung Kapuloan Turks lan Caicos sarta Haiti, sawetara ing sisih kulon dumunung nagara Meksiko. Kapuloan Cayman lan Jamaika ana ing sisih kidul saka pucuk wétané Kuba. Yèn dibandingaké karo Indonésia, jembaré Kuba kira-kira luwih cilik tinimbang jembaré Pulo Jawa.

Kuba minangka nagara penghasil gula paling gedhé ing donya sawisé Brasil. Senajan gula minangka kasil utama ya iku 85% saka ekspor Kuba, nanging padunungé dhéwé isih dadi konsumèn gula paling gedhè sawisè Kosta Rika.

Pamérangan admiistratif[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Propinsi Kuba

Kuba dipérang dadi 14 propinsi lan siji munisipalitas khusus (Pulo Pemuda - Isla de la Juventud). Wiwitan abad ka-20, Kuba mung dipérang dadi 6 propinsi. Pamérangan administratif wektu iki mèmper propinsi-propinsi militer Spanyol samangsa Perang Kamardikan Kuba.

Peta pamérangan administratif Kuba
1 Isla de la Juventud (Pulo Pemuda)
2 Pinar del Río 9 Ciego de Ávila
3 La Habana (Havana) 10 Camagüey
4 Ciudad de la Habana (Kutha Havana) 11 Las Tunas
5 Matanzas 12 Granma
6 Cienfuegos 13 Holguín
7 Villa Clara 14 Santiago de Cuba
8 Sancti Spíritus 15 Guantánamo

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Negara-negara ing Amérika Lèr
Amérika Sarékat | Antigua lan Barbuda | Bahama | Barbados | Belize | Dominika | Republik Dominika | El Salvador | Grenada | Guatemala | Haiti | Honduras | Jamaika | Kanada | Kosta Rika | Kuba | Meksiko | Nikaragua | Panama | Saint Kitts lan Nevis | Saint Lucia | Saint Vincent lan Grenadines | Trinidad lan Tobago
Dependensi: Anguilla | Antillen Walanda | Aruba | Bermuda | Kepuloan Cayman | Greenland | Guadeloupe | Martinique | Montserrat | Pulo Navassa | Puerto Riko | Saint-Pierre lan Miquelon | Kepulauan Turks lan Caicos | Kepulauan Virgin Amerika Serikat | Kepulauan Virgin Britania Raya


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kuba&oldid=1055555"