Jawa

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Jawa
Java Topography.png
Topografi Jawa
Geografi
Lokasi Asia Kidul-Wétan
Koordinat 7°30′10″S, 111°15′47″E
Kapuloan Kapulowan Sundha Gedhé
Jembar 126.700 km² (48.919,1 mil²)
Èlevasi paling dhuwur 3.676 meter (12.060 kaki)
Pucuk paling dhuwur Semeru
Negara
Indonésiya
Propinsi Banten,
Daerah Khusus Ibukota Jakarta,
Jawa Kulon,
Jawa Tengah,
Jawa Wétan,
Daerah Istimewa Yogyakarta
Kutha paling gedhé Jakarta
Demografi
Populasi 124 yuta (per 2005)
Kapadhetan 979
Kelompok etnik Sundha, Jawa, Tengger, Badui, Osing, Banten, Cirebon, Betawi

Jawa iku jeneng salah sawijiné pulo ing Indonésia, jembaré ana 132,000 km², lan pendhudhuké ana 114 yuta jiwa. Pulo iki pulo sing padhet lan kebak dhéwé ing Indonésia. Kapadhetané ana 864 jiwa sa-km². Yèn pulo iki nagara, wus dadi nagara sing padhet nomer loro sadonya.

Pambagéyan Administratif[besut | besut sumber]

Pamaréntah Propinsi[besut | besut sumber]

Pulo Jawa kabagi dadi 6, Pamaréntah Propinsi [Sadurungé Otonomi Laladan jenengé Laladan Tingkat I/Laladan Istimewa ]

Pamaréntah Kabupatèn/Kota[besut | besut sumber]

Saben propinsi ing Jawa mau banjur kabagi manèh dadi tlatah sing luwih cilik ya iku kabupatèn lan kutha (sadurungé Otonomi Laladan jenengé Pamaréntah Laladan Tingkat II Kabupatèn utawa Kotamadya).

Padunung[besut | besut sumber]

Ana 2 suku gedhé ing pulo iki ya iku wong Jawa lan wong Sundha. Wong Jawa umumé manggon ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan Jawa Timur, wong Sundha ing Jawa Barat. Suku gedhé liyané ing pulo Jawa ya iku, wong Madura, wong Baduy, wong Samin lan wong Tengger.

Budhaya[besut | besut sumber]

Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budhaya Jawa

Budhaya sing urip ing pulo Jawa umumé asalé saka budhaya India sing mlebu ing pulo Jawa liwat agama Hindu lan Buddha iku watara taun 400 M, sadurungé iku budhaya sing urip ya iku budhaya/peradhaban primitif. Saliyané saka India, uga ana pengaruh budhaya saka China, Arab lan liyané uga saka agama-agama Islam, Kristen lan agama/kepercayaan primitif kaya Animisme, Kajawèn lan liyané.

Basa[besut | besut sumber]

Seni[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]


Pulo-pulo utama ing Indonésia Indonesia provinces indonesian.png
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jawa&oldid=1027105"