Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jawa
Java Topography.png
Topografi Jawa
Géografi
Pernah Asia Kidul-Wétan
Koordhinat 7°30′10″S 111°15′47″E / 7.50278°S 111.26306°E / -7.50278; 111.26306
Kapuloan Kapulowan Sundha Gedhé
Titik dhuwur dhéwé Semèru
Administrasi
Indonésiya
Provinsi Banten,
Daerah Khusus Ibukota Jakarta,
Jawa Kulon,
Jawa Tengah,
Jawa Wétan,
Daerah Istimewa Yogyakarta
Pamukiman jembar dhéwé Jakarta
Dhémografi
Cacah jiwa 124 yuta (2005)
Golongan ètnik Sundha, Jawa, Tengger, Badui, Osing, Banten, Cirebon, Batawi

Jawa iku jeneng salah sawijiné pulo ing Indonésia, jembaré ana 132,000 km², lan pendhudhuké ana 114 yuta jiwa. Pulo iki pulo sing padhet lan kebak dhéwé ing Indonésia. Kapadhetané ana 864 jiwa sa-km². Yèn pulo iki nagara, wus dadi nagara sing padhet nomer loro sadonya.

Pambagéyan Administratif[besut | besut sumber]

Pamaréntah Provinsi[besut | besut sumber]

Pulo Jawa kapérang dadi 6, Pamaréntah Provinsi [Sadurungé Otonomi Laladan jenengé Laladan Tingkat I/Laladan Istimewa ]

Pamaréntah Kabupatèn/Kota[besut | besut sumber]

Saben provinsi ing Jawa mau banjur kapérang manèh dadi tlatah sing luwih cilik ya iku kabupatèn lan kutha (sadurungé Otonomi Laladan jenengé Pamaréntah Daerah Tingkat II Kabupatèn utawa Kotamadya).

Padunung[besut | besut sumber]

Ana 2 suku gedhé ing pulo iki ya iku wong Jawa lan wong Sundha. Wong Jawa lumrahé manggon ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan Jawa Wétan, wong Sundha ing Jawa Barat. Suku gedhé liyané ing pulo Jawa ya iku, wong Madura, wong Baduy, wong Samin lan wong Tengger.

Budaya[besut | besut sumber]

Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budaya Jawa

Budaya sing urip ing pulo Jawa lumrahé asalé saka budaya India sing mlebu ing pulo Jawa liwat agama Hindhu lan Buda iku watara taun 400 M, sadurungé iku budaya sing urip ya iku budaya/peradhaban primitif. Saliyané saka India, uga ana prabawa budaya saka Cina, Arab lan liyané uga saka agama-agama Islam, Kristen lan agama/kepercayaan primitif kaya Animisme, Kajawèn lan liyané.

Basa[besut | besut sumber]

Kagunan[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]