Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jawa
Java Topography.png
Topografi Jawa
Geografi
Lokasi Asia Kidul-Wétan
Koordinat 7°30′10″S, 111°15′47″E
Kapuloan Kapulowan Sundha Gedhé
Jembar 126.700 km² (48.919,1 mil²)
Èlevasi paling dhuwur 3.676 meter (12.060 kaki)
Pucuk paling dhuwur Semeru
Negara
Indonésiya
Provinsi Banten,
Dhaérah Khusus Ibukutha Jakarta,
Jawa Kulon,
Jawa Tengah,
Jawa Wétan,
Dhaérah Istimewa Yogyakarta
Kutha paling gedhé Jakarta
Demografi
Populasi 124 yuta (per 2005)
Kapadhetan 979
Kelompok etnik Sundha, Jawa, Tengger, Badui, Osing, Banten, Cirebon, Betawi

Jawa iku jeneng salah sawijiné pulo ing Indonésia, jembaré ana 132,000 km², lan pendhudhuké ana 114 yuta jiwa. Pulo iki pulo sing padhet lan kebak dhéwé ing Indonesia. Kapadhetané ana 864 jiwa sa-km². Yèn pulo iki nagara, wus dadi nagara sing padhet nomer loro sadonya.

Pambagéyan Administratif[sunting | Owah sumber]

Pamaréntah Provinsi[sunting | Owah sumber]

Pulo Jawa kabagi dadi 6, Pamaréntah Provinsi [Sadurungé Otonomi Dhaérah jenengé Dhaérah Tingkat I/Dhaérah Istimewa ]

Pamaréntah Kabupatèn/Kota[sunting | Owah sumber]

Saben propinsi ing Jawa mau banjur kabagi manèh dadi tlatah sing luwih cilik yaiku kabupatèn lan kutha (sadurungé Otonomi Dhaérah jenengé Pamaréntah Dhaérah Tingkat II Kabupatèn utawa Kotamadya).

Pedunung[sunting | Owah sumber]

Ana 2 suku gedhé ing pulo iki yaiku wong Jawa lan wong Sundha. Wong Jawa umumé manggon ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan Jawa Timur, wong Sundha ing Jawa Barat. Suku gedhé liyané ing pulo Jawa yaiku, wong Madura, wong Baduy, wong Samin lan wong Tengger.

Budhaya[sunting | Owah sumber]

Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budhaya Jawa

Budhaya sing urip ing pulo Jawa umumé asalé saka budhaya India sing mlebu ing pulo Jawa liwat agama Hindu lan Buddha iku watara taun 400 M, sadurungé iku budhaya sing urip yaiku budhaya/peradhaban primitif. Saliyané saka India, uga ana pengaruh budhaya saka China, Arab lan liyané uga saka agama-agama Islam, Kristen lan agama/kepercayaan primitif kaya Animisme, Kejawen lan liyané.

Basa[sunting | Owah sumber]

Seni[sunting | Owah sumber]

Uga delengen[sunting | Owah sumber]


Pulo-pulo utama ing Indonésia Indonesia provinces indonesian.png
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jawa&oldid=950023"