Wong Sundha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wong Sundha
Urang Sunda
Gunggung cacah jiwa
(30,9 yuta (cacah jiwa 2000))
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Jawa Kulon: 26,5 yuta
Banten: 1,8 yuta
Jakarta: 1,2 yuta
Basa
Sundha, Indonésia, Jawa
Agama
Islam, Kristen, Hindhu, Buda, Sunda Wiwitan
Golongan ètnik magepokan
Wong Jawa, Betawi

Wong Sundha (Basa Sundha Urang Sunda) iku bebrayan ing Pulo Jawa pérangan kulon. Wong Sundha rada mèmper wong Jawa budayané. Prabédan mligi ya iku wong Sundha luwih Islami budayané lan sifaté uga luwih égalitèr tinimbang 'wong Jawa Wétanan'. Béda karo wong Jawa, pangaribawa agama Hindhu lan Buda luwih sithik.

Basa kang dipituturaké Wong Sundha iku basa Sundha.

Basa[besut | besut sumber]

Umume, wong Sundha nggunakake basa Sundha (ana sawetara basa daerah, sing sabenere duwe ciri dhewe) ing pacelathon saben dinane, kanggo mung entheng, basa Sundha tambah bingung karo basa slang liyane, utamane nganggo basa Indonesia minangka basa nasional ing Indonesia. Ing wilayah tapel wates utawa biasane akeh sel liyane (Jawa), iwlahar uga digunakake ing basa campuran (Jawa, Jawa), gumantung karo sing diomongake karo dheweke. Pentinge basa Sundha ing Indonesia dipengaruhi sawetara perkara, ing antarane amarga basa Sundha durung nate digunakake kanthi formal, anané basa daerah sing beda-beda dianggep angel (wedi salah, lan akeh sel liyane sing teka ing Tatar Sunda.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]