Basa Indonésia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Indonésia
Bahasa Indonesia
Asal Indonesia
Panyatur asli

Panyatur L2: 15.600 yuta (sènsus 2010)
Austronésia
Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Sistem Isyarat Bahasa Indonesia
Status resmi
Basa resmi ing
Indonésia
Diundhangaké déning Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa
Sandi basa
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind
Glottolog indo1316[1]
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Basa Indonesia punika basa resminipun Indonesia. Basa Indonesia punika sajatinipun dhialèk basa Melayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indonesia.

Cacahipun para panutur basa Indonesia sawatawis 200 yuta jiwa.

Swara[sunting | Owah sumber]

Fonologi[sunting | Owah sumber]

Punika fonèm-fonèm basa Indonesia. Kapisan punika tabel fonèm swara (vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indonesia ugi gadhah fonèm diftong /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani 'alofon', minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (basa Inggris: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm puniki namung muncul ing tembung-tembung ampilan kémawon.

Rujukan[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert et al., eds. (2013). "Indonesian". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. http://glottolog.org/resource/languoid/id/indo1316.

Pranala jawi[sunting | Owah sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa Indonésia[sunting | Owah sumber]

Kamus[sunting | Owah sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Indonésia&oldid=948669"