Basa Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Indonésia
Basa Indonésia
AsalIndonésia
Panyatur asli

Panyatur L2: 15.600 yuta (sènsus 2010)
Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Sistem Isyarat Basa Indonésia
Status resmi
Basa resmi ing
Indonésia
Diatur déningBadan Pengembangan dan Pembinaan Basa
Kodhe basa
ISO 639-1id
ISO 639-2ind
ISO 639-3ind
Glottologindo1316[1]
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.

Basa Indhonesiyah punika nagarabasanipun Indhonesiyah. Basa Indonnesiyah punika sajatosipun carabasa Malayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indhonesiyah.

Gunggungipun para panutur basa Indhonesiyah sawatawis 200 yuta jiwa.

Swara[besut | besut sumber]

Swarawidya[besut | besut sumber]

Punika fonèm-fonèm basa Indhonesiyah. Kapisan punika tabel fonèm swara (Ind: vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (Ind: konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indhonesiyah ugi gadhah fonèm ayun swara /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani silih swara, minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (Ing: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm punika naming wonten ing tembung-tembung ampilan kémawon.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Indonésian". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa Indhonesiyah[besut | besut sumber]

Bausastra[besut | besut sumber]