Basa Indonésia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Indonésia
Basa Indonésia
Asal Indonésia
Panyatur asli

Panyatur L2: 15.600 yuta (sènsus 2010)
Austronésia
Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Sistem Isyarat Basa Indonésia
Status resmi
Basa resmi ing
Indonésia
Diundhangaké déning Badan Pengembangan dan Pembinaan Basa
Sandi basa
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind
Glottolog indo1316[1]
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Basa Indonésia punika basa resminipun Indonésia. Basa Indonésia punika sajatinipun dhialèk basa Melayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indonésia.

Cacahipun para panutur basa Indonésia sawatawis 200 yuta jiwa.

Swara[besut | besut sumber]

Fonologi[besut | besut sumber]

Punika fonèm-fonèm basa Indonésia. Kapisan punika tabel fonèm swara (vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indonésia ugi gadhah fonèm diftong /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani 'alofon', minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (basa Inggris: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm punika namung muncul ing tembung-tembung ampilan kémawon.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Indonésian". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 

Pranala jawi[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa Indonésia[besut | besut sumber]

Kamus[besut | besut sumber]

Cithakan:Basa laladan ing Indonésia


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Indonésia&oldid=1060745"