Basa Kayeli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Kayeli
Caeli, Cajeli, Gaeli, Kajeli
LaladanMaluku Tengah
Panyatur asli
3 (1995) (tanpa surya)
Kodhe basa
ISO 639-1-
ISO 639-2-
ISO 639-3kzl
Glottologkaye1241[1]

Basa Kayeli iku siji basa Austronésia sing dienggo ing wilayah Maluku Tengah, Pulo Buru lor lan Teluk Namlea ing sisih kidul, Provinsi Maluku, Indonésia.[2] Basa iki wis mèh punah.

Sujarah[besut | besut sumber]

Sanadyan udakara 800 wong Kayeli (kacathet taun 1995) manggon ing pasisir kidul Teluk Kayeli, ing pérangan wétan Pulo Buru, namung 3 wong tuwa kang bisa ngomong nganggo basa iki. Basa iki ora dinggo telung puluh taun kepungkur. Bebrayan ing laladan iki basané malih dadi Basa Malayu dhialèk Ambon (Malayu Ambon). Basa Malayu Ambon iki digunakaké kanthi akèh ing Kapuloan Maluku minangka basa kaloro lan uga basa kang prasaja saka basa Indonésia kanthi tambahan lèksikon.[3]

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Kayeli duwé sawatara dhialèk, antara liya:

  • Kayeli,
  • Leliali (Liliali),
  • Lumaete (Lumaiti, Mumaite, Lumara).

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Kayeli". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. Kayeli Speaking Peoples - Joshua Project
  3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng etnologue