Kulawarga basa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Rumpun basa)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta kulawarga basa ing donya

Kulawarga basa iku sakumpulan basa-basa sing ndarbèni perintis sing padha yaiku basa purba saka kulawarga kasebut.

Kayadéné kulawarga biologis, bukti hubungan antara basa-basa sakulawarga bisa diamati saka karakteristik basa-basa kasebut. Sawijining kulawarga basa sing bisa diidhentifikasi kanthi trep yakuwi sawijining kesatuan filogenetis sing tegesé kabèh anggota kulawarga basa kasebut diturunaké saka sawijining perintis lan kabèh basa turunané dilebokaké jroning rumpun kasebut. Sebagéan gedhé basa-basa ing bumi kuwi anggota saka sawijining kulawarga basa, nanging ana uga basa-basa (kaya basa isolat sing hubungané karo basa liya ora cetha dan dadi pasulayan.

Deleng uga[sunting | Owah sumber]

Kulawarga basa paling gedhé[sunting | Owah sumber]

Miturut Ethnologue.com, rumpun-Kulawarga basa paling gedhé yakuwi:

  1. Niger-Kordofania (1489 basa)
  2. Austronesia (1262 basa)
  3. Trans-Nugini (552 basa) (dipertentangkan)
  4. Indo-Eropah (443 basa)
  5. Afro-Asiatik (372 basa)
  6. Sino-Tibet (365 basa)
  7. Australia (258 basa) (dipertentangkan)
  8. Nilo-Sahara (199 basa)
  9. Oto-Manguea (172 basa)
  10. Austro-Asiatik (168 basa)
  11. Sepik-Ramu (104 basa) (dipertentangkan)
  12. Dravida (75 basa)
  13. Tai-Kadai (70 basa)
  14. Tupi (70 basa)

Deleng uga[sunting | Owah sumber]

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]


Kulawarga basa

Austronesia | Niger-Kongo | Nilo-Sahara | Afro-Asia | Austro-Asia | Indo-Eropah | Sino-Tibet | Tai-Kadai | Hmong Mien | Sepik-Ramu | Trans Nugini | Maya | Ural | Altai | Dravida | Kreol | Artifisial |

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kulawarga_basa&oldid=940088"