Rumpun basa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta rumpun basa ing donya

Rumpun basa iku sakumpulan basa-basa sing ndarbèni perintis sing padha yaiku basa purba saka rumpun kasebut.

Kayadéné rumpun biologis, bukti hubungan antara basa-basa sarumpun bisa diamati saka karakteristik basa-basa kasebut. Sawijining rumpun basa sing bisa diidhentifikasi kanthi trep yakuwi sawijining kesatuan filogenetis sing tegesé kabèh anggota rupun basa kasebut diturunaké saka sawijining perintis lan kabèh basa turunané dilebokaké jroning rumpun kasebut. Sebagéan gedhé basa-basa ing bumi kuwi anggota saka sawijining rumpun basa, nanging ana uga basa-basa (kaya basa isolat sing hubungané karo basa liya ora cetha dan dadi pasulayan.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rumpun basa paling gedhé[sunting | sunting sumber]

Miturut Ethnologue.com, rumpun-rumpun basa paling gedhé yakuwi:

  1. Niger-Kordofania (1489 basa)
  2. Austronesia (1262 basa)
  3. Trans-Nugini (552 basa) (dipertentangkan)
  4. Indo-Eropah (443 basa)
  5. Afro-Asiatik (372 basa)
  6. Sino-Tibet (365 basa)
  7. Australia (258 basa) (dipertentangkan)
  8. Nilo-Sahara (199 basa)
  9. Oto-Manguea (172 basa)
  10. Austro-Asiatik (168 basa)
  11. Sepik-Ramu (104 basa) (dipertentangkan)
  12. Dravida (75 basa)
  13. Tai-Kadai (70 basa)
  14. Tupi (70 basa)

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Rumpun basa

Austronesia | Niger-Kongo | Nilo-Sahara | Afro-Asia | Austro-Asia | Indo-Eropah | Sino-Tibet | Tai-Kadai | Hmong Mien | Sepik-Ramu | Trans Nugini | Maya | Ural | Altai | Dravida | Kreol | Artifisial |

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rumpun_basa&oldid=821637"