Kulawarga basa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Rumpun basa)
Peta kulawarga basa ing donya

Kulawarga basa iku sakumpulan basa-basa sing ndarbèni perintis sing padha ya iku basa purba saka kulawarga kasebut.

Kayadéné kulawarga biologis, bukti gegayutan antara basa-basa sakulawarga bisa diamati saka karakteristik basa-basa kasebut. Sawijining kulawarga basa sing bisa diidhentifikasi kanthi trep ya iku kesatuan filogenetis sing tegesé kabèh anggota kulawarga basa kasebut diturunaké saka sawijining perintis lan kabèh basa turunané dilebokaké sajeroning rumpun kasebut. Sapérangan gedhé basa-basa ing bumi iku anggota saka sawijining kulawarga basa, nanging ana uga basa-basa (kaya basa isolat sing gayutané karo basa liya ora cetha dan dadi pasulayan.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Kulawarga basa paling gedhé[besut | besut sumber]

Miturut Ethnologue.com, rumpun-Kulawarga basa paling gedhé ya iku:

  1. Niger-Kordofania (1489 basa)
  2. Austronesia (1262 basa)
  3. Trans-Nugini (552 basa) (dipertentangkan)
  4. Indo-Éropah (443 basa)
  5. Afro-Asiatik (372 basa)
  6. Sino-Tibet (365 basa)
  7. Australia (258 basa) (dipertentangkan)
  8. Nilo-Sahara (199 basa)
  9. Oto-Manguea (172 basa)
  10. Austro-Asiatik (168 basa)
  11. Sepik-Ramu (104 basa) (dipertentangkan)
  12. Dravida (75 basa)
  13. Tai-Kadai (70 basa)
  14. Tupi (70 basa)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]