Australia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Commonwealth Australia
Lagu kabangsanAdvance Australia Fair N1
Ibu kutha Canberra
35°18′S 149°08′E / 35.300°L 149.133°W / 35.300; 149.133
Largest city Sydney
Basa resmi Inggris (de facto N2)
Démonim Australian
Pamaréntahan Dhémokrasi parlementer lan Monarki Konstitusional
 -  Monarch Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur-Jendral Peter Cosgrove
 -  Perdhana Mentri Malcolm Turnbull
Kamardikan saka Britania Raya
 -  Konstitusi 1 Januari 1901 
 -  Statute of Westminster 11 Desember 1931 (adopted 9 September 1939
 -  Australia Act 3 Maret 1986 
Jembar
 -  Total 7.741.220 km2 (6th)
2.988.888 sq mi 
 -  Banyu (%) 1
Pedunung
 -  2008 estimate 21,180,000 [1] (53rd)
 -  2006 census 19,855,288
 -  Kapadhetan 2.6/km2 (224th)
6,7/sq mi
PDB (KKB) 2007 estimate
 -  Total US$718.4 milyar (IMF) (17th)
 -  Per capita US$34,359 (IMF) (14th)
PDB (nominal) 2007 estimate
 -  Total US$889.7 milyar (AU $1.1 trillion) (15th)
 -  Per capita US$42,553 (DFAT) (16th)
IPM (2007) Steady 0.962 (high / 3rd)
Valuta Dolar Australia (AUD)
Zona wektu various N3 (UTC+8 to +10.5)
 -  Summer (DST) various N3 (UTC+9 to +11.5)
Kodhe tilpun 61
Internet TLD .au

Australia iku salah sawiji nagara gedhé ing kidul. Kutha krajané ya iku Canberra. Padunungé kira-kira ana 20 yuta. Australia gadhah nagara tanggané antara liya ing sisih lor Indonésia, Timor Wétan, lan Papua Nugini, ing sisih lor-wétan Solomon Islands, Vanuatu, lan New Caledonia lan ing sisih kidul-wétan Selandia Anyar.

Dharatan Australia wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning Padunung asli.[2] Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong Éropah ya iku panjelajah Walanda ing taun 1606,[3] separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning Karajan Inggris ing taun 1770 lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman penal transportation minangka bagéan saka koloni New South Wales, wiwit tanggal 26 Januari 1788. Nalika cacahing padunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.

Ing tangal 1 Januari 1901, enem koloni gabung dadi federasi, lan Persemakmuran Australia banjur kawangun. Wiwit dadi federasi, Australia nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep jroning Persemakmuran utawa Commonwealth realm. Kutha krajané ya iku Canberra, dumunung ing Australian Capital Territory (ACT). Padunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, lan Adelaide.

Etimologi[besut | besut sumber]

Gegambaran Port Jackson, sawijine pelabuhan ing Kutha Sydney ing wektu kepungkur. (Saka A Voyage to Terra Australis.)

Australis, kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dimangertèni ing kidul" (terra australis incognita) saka jaman Romawi iku wis ana ing ilmu geografi abad tengahan, nanging durung adhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Australia

Pulitik[besut | besut sumber]

Gedung parlemen ing Canberra dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhung lawas kang dibuka ing taun 1927.

Commonwealth Australia iku nagara kang nganut sistem dhémokrasi konstitusional adhedhasar pamérangan kakuwasan federal. Wangun pamaréntahan kang dianggo ya iku Monarki Konstitusional kanthi pamaréntahan sistem parlementer. Ratu Elizabeth II iku minangka Ratu Australia, sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (monarch) ing Commonwealth realm liyané. Raut diwakili déning Gubernur Jendral ing tataran federal lan déning Gubernur ing tataran nagara bagéan.

Mangga Pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^  Australia uga duwé lagu kabangsan, God Save the Queen (or King), kang dimainaké yèn ana karawuhan kulawarga krajaan Inggris ing Australia. Ing acara liyané lagu kabangsan Australia, Advance Australia Fair, kang dimainaké.[4]
  2. ^  Basa Inggris ora duwé status resmi sacara de jure.[5]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Official Population Clock
  2. ^ Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur
  3. ^ MacKnight, CC (1976).Lelaku menyang Marege: Macassan Trepanger ing Australia Lor. Melbourne University Press
  4. ^ It's an Honour - Symbols - Australian National Anthem lan DFAT - "The Australian National Anthem"; "National Symbols" (PDF). Parliamentary Handbook of the Commonwealth of Australia (29th Edition ed.). 2002 (updated 2005). Retrieved 2007-06-07.  Check date values in: |date= (help)
  5. ^ Department of Immigration and Citizenship

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Australia kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Cithakan:Spoken Wikipedia-2

Cithakan:Wikimapia

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Australia ing Wikivoyage


Bawana-bawana ing Donya
Asia | Afrika | Amerika: Amérika Lèr - Amérika Kidul | Antartika | Eropah | Australia

(Kapuloan Pasifik ing Oseania mboten mlebet bagéyan saking bawana pundi kémawon)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Australia&oldid=1061702"