Ostrali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Australia)
Commonwealth Australia
Gendéra Lambang nagara
Antem: Advance Australia Fair N1
Kutha krajan Canberra
35°18′S 149°08′E / 35.300°S 149.133°E / -35.300; 149.133
Kutha paling gedhé Sydney
Basa resmi Inggris (de facto N2)
Dhémonim Australian
Papréntahan Dhémokrasi parlementer lan Monarki Konstitusional
 •  Monarch Ratu Elizabeth II
 •  Gubernur-Jendral Peter Cosgrove
 •  Perdhana Mentri Malcolm Turnbull
Kamardikan saka Britania Raya
 •  Konstitusi 1 Januari 1901 
 •  Statute of Westminster 11 Desember 1931 (adopted 9 September 1939
 •  Australia Act 3 Maret 1986 
Laladan
 •  Gunggung 7.741.220 km2 (6th)
2.988.888 sq mi
 •  Banyu (%) 1
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2008 21,180,000 [1] (53rd)
 •  Cacah sirah 2006 19,855,288
 •  Karapetan 2.6/km2 (224th)
6,7/sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 2007
 •  Gunggung US$718.4 milyar (IMF) (17th)
 •  Per kapita US$34,359 (IMF) (14th)
GDP  (nominal) Rantaman 2007
 •  Gunggung US$889.7 milyar (AU $1.1 trillion) (15th)
 •  Per kapita US$42,553 (DFAT) (16th)
HDI (2007) Steady 0.962
Cacad: Angka HDI ora sah · 3rd
Valuta Dolar Australia (AUD)
Zona wektu various N3 (UTC+8 to +10.5)
 •  Mangsa Panas (DST) various N3 (UTC+9 to +11.5)
Kodhé bèl 61
TLD Internèt .au

Ostrali iku salah sawiji nagara gedhé ing kidul. Kutha krajané ya iku Canberra. Padunungé kira-kira ana 20 yuta. Ostrali gadhah nagara tanggané antara liya ing sisih lor Indonésia, Timor Wétan, lan Papua Nugini, ing sisih lor-wétan Solomon Islands, Vanuatu, lan Kaledonianyar lan ing sisih kidul-wétan Selandianyar.

Dharatan Ostrali wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning Padunung asli.[2] Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong Éropah ya iku panjelajah Walanda ing taun 1606,[3] separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning Karajan Inggris ing taun 1770 lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman penal transportation minangka bagéan saka koloni New South Wales, wiwit tanggal 26 Januari 1788.

Nalika cacahing padunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.

Ing tangal 1 Januari 1901, enem koloni gabung dadi federasi, lan Persemakmuran Ostrali banjur kawangun. Wiwit dadi federasi, Ostrali nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep jroning Kasaraharjan utawa Commonwealth realm. Kutha krajané ya iku Canberra, dumunung ing Australian Capital Territory (ACT). Padunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, lan Adelaide.

Etimologi[besut | besut sumber]

Gegambaran Port Jackson, sawijine pelabuhan ing Kutha Sydney ing wektu kepungkur. (Saka A Voyage to Terra Australis.)

Australis, kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dimangertèni ing kidul" (terra australis incognita) saka jaman Rum iku wis ana ing ilmu geografi abad tengahan, nanging durung adhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Australia

Pulitik[besut | besut sumber]

Gedung parlemen ing Canberra dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhung lawas kang dibuka ing taun 1927.

Kasaraharjan Ostrali iku nagara kang nganut sistem dhémokrasi konstitusional adhedhasar pamérangan kakuwasan federal. Wangun pamaréntahan kang dianggo ya iku Monarki Konstitusional kanthi pamaréntahan sistem parlementer. Ratu Elizabeth II iku minangka Ratu Ostrali, sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (monarch) ing Commonwealth realm liyané. Ratu diwakili déning Gubernur Jendral ing tataran federal lan déning Gubernur ing tataran nagara bagéan.

Mangga Pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^  Ostrali uga duwé lagu kabangsan, God Save the Queen (or King), kang dimainaké yèn ana karawuhan kulawarga krajaan Inggris ing Ostrali. Ing acara liyané lagu kabangsan Ostrali, Advance Australia Fair, kang dimainaké.[4]
  2. ^  Basa Inggris ora duwé status resmi sacara de jure.[5]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Official Population Clock
  2. ^ Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur
  3. ^ MacKnight, CC (1976).Lelaku menyang Marege: Macassan Trepanger ing Australia Lor. Melbourne University Press
  4. ^ It's an Honour - Symbols - Australian National Anthem lan DFAT - "The Australian National Anthem"; "National Symbols" (PDF). Parliamentary Handbook of the Commonwealth of Australia (29th Edition ed.). 2002 (updated 2005). Dijupuk 2007-06-07.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  5. ^ Department of Immigration and Citizenship

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Module:Portal/images/a' not found.

Cithakan:Spoken Wikipedia-2

Cithakan:Wikimapia

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani Australia.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ostrali&oldid=1095845"