Canberra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Canberra
Pemandangan Kutha Canberra
Lokasi Canberra
Nagara Australia
Nagara bagéan Australian Capital Territory
Dina Madeg 12 Maret 1913
Jembar wewengkon 805,6 km2
Padunung 325.056 (Sensus 2006)
 - Kapadhetan 137,8/km2
Basa Basa Inggris
Zona AEST(UTC+10)
AEDT (UTC+11)

Canberra iku kutha krajan Australia kang dumunung ing Australian Capital Territory, 300 km sisih kulon-kidul Sydney lan 650 km wétan-lor Melbourne. Panggonan ing anatarané loro kutha gedhé ing Australia iku dipilih taun 1908 minangka kompromi awit anané persaingan antara Melbourne lan Sydney kanggo dadi ibukuthta. Kutha iki dirancang déning arsitek Chicago, Walter Burley Griffin, lan pembangunan diwiwiti taun 1913.

Kanthi padunung kang cacahé watara 339.000, Canberra dadi kutha krajan paling gedhé kapitu ing Australia lan kutha ing laladan pedalaman kang paling gedhé. Minangka pusat pamaréntahan, ing Canberra dumunung Gedung Parlemen lan werna-werna kantor departemen. Senadyan mangkono, pusat ékonomi isih ana ing kutha Sydney lan Melbourne.

Demografi[sunting | besut sumber]

Reca wedhus gibas ing kutha Canberra

Ing taun 2003, padunung Canberra gunggungé ana 323.004 jiwa kanthi kapadhetan 401 jiwa/km², kagolong padhet dibandingaké karo kutha-kutha liyané ing Australia. Sensus taun 2001 nuduhaké yèn 1,2% padunung Canberra iku wong-wong Aborijin, déné 21,6% imigran kang lair ing sanjabané Australia. Klompok pendhatang paling gedhé ya iku saka nagara-nagara abasa Inggris, kang paling akèh Britania Raya lan Selandia Anyar. Imigran-imigran liya uga teka saka Jerman, Skotlandia, Italia, lan Vietnam.

Padunung Canberra akèh-akèhé isih enom lan duwé pendidikan. Umur rata-rata padunung ya iku 32 taun lan padunung kang umur sakdhuwuré 65 taun cacahé 8,3%. Basa ibu kang paling umum ya iku basa Inggris nanging panggunaan basa liyané kaya basa Tionghoa, Italia, lan Kroasia uga lazim dipigunakaké.

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Canberra ing Wikivoyage

Cithakan:Nagara bagéan Australia


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Canberra&oldid=1016525"