Padunung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dalan kang kebak padunung ing Jepang, nagara kanthi kapadhetan padunung sing dhuwur banget
Proyeksi tuwuhing padunung ing donya abad iki

Padunung sawijining nagara utawa laladan bisa dipérang dadi rong pangertèn:

  • Wong sing manggon ing laladan kasebut
  • Wong sing sacara ukum duwé hak manggon ing laladan kasebut, utawa duwé surat resmi kanggo manggon ing kana, nanging milih manggon ing laladan liya.

Sajeroning èlmu sosiologi, padunung ya iku kumpulan manungsa kang ngenggoni wewengkon géografi lan ruwang tinamtu.

Masalah-masalah bab padunung disinaoni ing èlmu Demografi. Manéka warna aspèk perilaku manungsa disinaoni ing sosiologi, ékonomi, lan géografi. Demografi akèh dianggo ing babagan pemasaran, sing gegandhèngan raket karo unit-unit ékonomi, kaya déné pengècèr nganti pelanggan potensial.

Kapadhetan padunung[besut | besut sumber]

Tuwuhing padunung luwih dhuwur ing nagara berkembang (abang) katimbang ing nagara maju (biru)

Kapadhetan padunung diitung kanthi: mara cacahing padunung karo jembar wewengkon sing dipanggoni.

Sawetara pengamat masarakat percaya yèn konsèp kapasitas amot uga lumaku sajeroning nyinaoni bab padunung ing bumi, ya iku padunung sing ora kakontrol bisa nyebabaké katastrofi Malthus. Sawetara pengamat liyani ora percaya marang panemu iki. Grafik ing ngisor nuduhaké mundhaké logistik padunung.

Nagara-nagara cilik biyasané duwé kapadhetan padunung paling dhuwur, ing antarané: Monako, Singapura, Vatikan, lan Malta. Nagara gedhé sing duwé kapadhetan padunung dhuwur antarané Jepang lan Bangladesh.

Padunung donya[besut | besut sumber]

Populasi donya 1950-2011
Cepeting tuwuh 1950-2010

Adhedhasar èstimasi kang ditrebitkan déning Biro Sensus Amérika Sarékat, padunung donya ngancilk angka 6,5 milyar jiwa ing tanggal 26 Fèbruari 2006 jam 07.16 WIB. Saka watara 6,5 milyar padunung donya, 4 milyar ing antarané manggon ing Asia. Pitu saka sepuluh nagara kanthi padunung paling akèh ing donya dumunung ana ing Asia (sanadyan Ruslan dumunung ing Éropah). Ing ngisor iki peringkat nagara-nagara ing donya adhedhasar cacahing padunung (2005):

  1. Républik Rakyat Tiongkok (1.306.313.812 jiwa)
  2. India (1.103.600.000 jiwa)
  3. Amérika Sarékat (298.186.698 jiwa)
  4. Indonésia (241.973.879 jiwa)
  5. Brasil (186.112.794 jiwa)
  6. Pakistan (162.419.946 jiwa)
  7. Bangladesh (144.319.628 jiwa)
  8. Ruslan (143.420.309 jiwa)
  9. Nigeria (128.771.988 jiwa)
  10. Jepang (127.417.244 jiwa)

-->

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]