Monako

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Principauté de Monaco
Gendéra Monako
(Gendéra Monako) (Lambang Monako)
Motto: Deo Juvante
(basa Jawa: Kanthi Pambiantu Saking Pangéran)
Panggonané Monako
Basa resmi Perancis
Kutha krajan Monaco-Ville
Pangeran: Albert II
Mentri Nagara: Jean-Paul Proust
Wewengkon
 - Total
 - % air
Urutan ka-
1,95 km²
-
Padunung
 - Total (2000)
 - Kapadetan
Urutan ka-
31.842
16.329/km²
Kamardikan 8 Januari 1297
Mata uang Euro (€)1
Zona wektu
 - dalam EST
CET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Lagu kabangsan Hymne Monégasque
TLD .mc
Kode telepon +377
1 Sebelum 1999: Franc.

Kepangéranan Monako (basa Perancis: Principauté de Monaco utawa Monaco; Monegasque: Munegu utawa Principatu de Munegu) ya iku nagara-kutha lan nagara paling cilik kaloro ing donya, sawisé Vatikan, kang dumunung ana ing antarané Segara Mediterania lan Perancis ing Pasisir Biru (Côte d'Azur). Monako uga minangka nagara kanthi kapadetan padunung nomer loro ing donya.

Jeneng Monako asalé saka sawijining koloni Yunani ing cedhak kana, Monoikos, kang diadegaké ing abad ka-6 SM déning bangsa Phokida (basa Inggris: Phocis).

Salah sijiné sumber urip ing Monako ya iku saka sektor pariwisata; saben taun akèh turis kang lunga menyang Monako saperlu main kasino lan golèk cuaca kang nyaman.

Pranala njaba[besut | besut sumber]