Jepang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jepang
  • 日本
  • Nippon utawa Nihon
Centered deep red circle on a white rectangle[1] Golden circle subdivided by golden wedges with rounded outer edges and thin black outlines
Gendéra Lambang Kekaisaran
Antem: Kimigayo "君が代"
"Pamrentahan Ingkang Mulya Kaisar"[2][3]
Lambang Papréntahan Jepang
Meterai Kantor Perdana Menteri dan Papréntahan Jepang
五七桐
Go-Shichi no Kiri
Proyeksi Asia dengan Area Jepang berwarna hijau
Wilayah sing dikuasai Jepang ditampilake ing warna ijo – Area sing diklaim ditampilake ing warna ijo padhang
Kutha krajan
lan paling gedhé
Tokyo[4]
Basa resmi Ora ono[note 1]
Basa nasional Jepang
Golongan ètnik (2011)
Agama
Papréntahan Negara kesatuan ingkang berbentuk monarki parlementer
 •  Kaisar Naruhito
 •  Putra Mahkuta Fumihito
 •  Perdana Menteri Shinzō Abe
 •  Wakil Perdana Menteri Tarō Asō
 •  Ketua Paheman Luhur Tadamori Oshima
 •  Presiden Paheman Asor Chuichi Date
 •  Hakim Agung Naoto Ōtani
Bebadan pranatan Diet Nasional
 •  Paheman luhur 参議院
Sangi-in
 •  Paheman asor 衆議院
Shūgi-in
Pambentukan
 •  Dino Pambentukan Negara 11 Februari 660 SM[6] 
 •  Konstitusi Meiji 29 November 1890 
 •  Konstitusi Saiki 3 Mei 1947 
 •  Perjanjian San Francisco 28 April 1952 
Laladan
 •  Gunggung 377.973 km2[7] (61)
146 sq mi
 •  Banyu (%) 3,55
Cacah jiwa
 •  Cacah sirah Oktober 2018 126.440.000[8] (10)
 •  Karapetan 334/km2 (41)
882,7/sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 2018
 •  Gunggung $5.632 triliun[9] (4)
 •  Per kapita $44,550[9] (27)
GDP  (nominal) Rantaman 2018
 •  Gunggung $5.071 triliun[9] (3)
 •  Per kapita $40,106[9] (20)
Gini (2011)37.9[10]
sedhengan · 76
HDI (2017)Increase 0.909[11]
dhuwur banget · 19
Valuta Yen (¥) / En (JPY)
Zona wektu JST (UTC+9)
Format tanggal
  • yyyy-mm-dd
  • yyyy年m月d日
  • Era yy年m月d日 (CE−1988)
Nyetir ing kiwa
Kodhé bèl +81
Kodhé ISO 3166 JP
TLD Internèt .jp
Sana jaringan
www.japan.go.jp
  1. Parlemen Jepang durung secara resmi nggawe undang-undang sing negesake manawa Basa Jepang minangka basa resmi negara kasebut.[5]
Jepang
Jepang
Nama Jepang
Kanji: 日本国
Hiragana: にっぽんこく
にほんこく
Katakana: ニッポンコク
ニホンコク
Kyujitai: 日本國

Jepang (basa Jepang: 日本 Nippon/NihonNgenani wuni iki rungokna , teges kang barès: "asal-usuling srengéngé") ya iku Nagara ing Asia Wétan sing papané ing siji ranté kapuloan bawana Asia ing pojok kulon Samodra Pasifik. Ing sisih wetan Segara Jepang, lan tetanggan karo Républik Rakyat Cina, Korea, lan Rusia. Pulo sisih paling lor ana ing Segara Okhotsk, lan wilayah paling kidul minangka klompok pulo cilik ana ing Segara China Wétan, ing sisih kidul Okinawa, sing cedhak karo Taiwan.

Jepang kapérang saka 6.852 pulo[12] kang ndadekaken Jepang kalebu nagara kapuloan. Pulo-pulo utama saka lor menyang kidul ya iku Hokkaido, Honshu (pulo gedhé dhéwé), Shikoku, lan Kyushu. Gunggung 97 % wewengkon dharatan Jepang ana ing patang pulo gedhé iki. Sapérangan gedhé pulo ing Jepang wujud pagunungan, lan sapérangan liyané wujud gunung kang ngandhut geni. Gunung paling dhuwur ing Jepang ya iku Gunung Fuji. Jepang duwe 128 yuta wong, lan dadi negara paling katah pedununge nomer 10 ing saindenging jagad. Tokyo minangka ibukutha de facto Jepang, lan uga dadi prefektur piyambak. Tokyo Raya minangka jeneng wilayah kutha Tokyo lan sawetara kutha ing prefektur sekitarnya. Minangka wilayah metropolitan paling gedhe ing donya, Wilayah Tokyo Raya duwe pedunung luwih saka 30 yuta wong.

Miturut mitologi tradisional, Jepang didegake dening Kaisar Jimmu ing abad kaping-7 SM. Kaisar Jimmu miwiti rantai monarki Jepang sing nganti saiki durung rusak. Nanging, sajrone sejarah, kekuwatan paprentahan ana ing tangan para anggota kraton, shogun, militer, lan saiki ing tangan Mahamantri. Miturut Konstitusi Jepang taun 1947, Jepang minangka negara monarki konstitusional kapimpin dening Kaisar Jepang lan Parlemen Jepang.

Minangka negara maju ing perekonomian,[13] Jepang duwe produk domestik bruto paling gedhe nomer loro sawise Amerika Serikat. Jepang uga anggota saka PBB, G8, OECD, lan APEC. Jepang uga duwe kekuwatan militer sing cukup lengkap karo sistem pertahanan modern kayata sistem kombat AEGIS lan armada perusak. Ing perdagangan luar negeri, Jepang dadi negara eksporter nomer 4 lan negara importer nomer 6 paling gedhe ing saindenging jagad. Minangka negara maju, masarakat Jepang duwe standar urip sing dhuwur (rangking nomer 8 ing Indeks Pembangunan Manungsa) lan harapan urip paling dhuwur ing donya miturut prakiraan PBB.[14] Ing bidang teknologi, Jepang uga maju ing bidang telekomunikasi, mesin lan robot.

Etimologi[besut | besut sumber]

Jepang diarani Nippon utawa Nihon ing basa Jepang. Kaloro tembung mau ditulis nganggo kanji sing padha, yaiku 日本 (teges kang barès: asal-usuling srengéngé).[15] Sebutan Nippon asring digunakake ing urusan ingkang resmi, kalebu jeneng negara kasebut ing dhuwit Jepang, prangko, lan acara olahraga internasional. Istilah Nihon digunakake kanggo perkara sing ora resmi kayata pacelathon saben dinane.

Tembung Nippon lan Nihon ateges "negara/tanah srengéngé mletek." Jeneng iki disebutake ing korespondensi keakaisaran Jepang lan Dinasti Sui ing Cina, lan ngrujuk lokasi Jepang sing ana ing sisih wetan China daratan. Sadurunge Jepang duweni hubungan karo Cina, negara kasebut dikenal kanthi jeneng Yamato (大和).[16] Ing Cina sajrone jaman Tiga Bangsa, istilah kanggo Jepang yaiku negara Wa ().

Ing basa Cina dialek Shanghai sing minangka salah sawijining dialek Wu, aksara Tionghoa 日本 diwaca dadi Zeppen ([zəʔpən]). Ing dialek Wu, karakter secara ora resmi diwaca dadi [niʔ] lan kanthi resmi diwaca dadi [zəʔ]. Ing dialek Wu Kidul, 日本 diwaca [niʔpən] ingkang padha karo jeneng ing basa Jepang.

Tembung Jepang ing basa Indonesia bisa uga asale saka basa Cina, luwih tepat dialek Cina Wu. Basa Melayu kuno uga nyebut negara iki yaiku Jepang (nanging ejaan basa Malaysia saiki: Jepun).[17] Tembung Jepang ing basa Melayu banjur digawa menyang Kulon dening pedagang Portugis, sing ngenal sebutan iki nalika ing Malaka ing abad kaping 16. Dheweke minangka sing pertama ngenalake jeneng ing basa Melayu iki menyang Eropa. Dokumen paling tuwa ing basa Inggris sing nyebutake Jepang yaiku surat ing taun 1565, ingkang wonten tembung Giapan katulis.[18][19]

Sajarah[besut | besut sumber]

Prasajarah[besut | besut sumber]

Miturut penilitian arkéologi nuduhake manawa Jepang didunungi manungsa wiwitan paling ora 600.000 taun kepungkur, sajrone jaman Palaeolitikum andhap. Sawise pirang-pirang jaman ès sing kedadeyan pirang-pirang yuto taun kepungkur, Jepang gegandhengan karo daratan asia kaping pirang-pirang nganggo jembatan dharatan (karo Sakhalin ing sisih lor, lan bisa uga Kyushu ing sisih kidul), saéngga bisa gawe pindhah manungsa, kewan lan tanduran menyang kapuloan Jepang saka wilayah sing saiki dadi Républik Rakyat Cina lan Koréa. Ing sajrone jaman Paleolitik Jepang ngasilake alat watu sing wus dipoles pisanan ing jagad, udakara 30.000 SM.

Kanthi pungkasane jaman es lan tekane periode sing luwih anget, budaya Jomon muncul udakara 11.000 SM, sing ditondoi kanthi gaya urip pamburu lan pangumpul semi-sedhenter Mesolitik tekan Neolitik lan nggawe krajinan tembikar paling awal ing donya. Diperkirake wong Jomon yaiku leluhur saka wong Proto-Jepang lan wong Ainu saiki.

Wiwitane jaman Yayoi udakara taun 300 SM lan menehi tandha teknologi-teknologi anyar kayata budidaya pari ing sawah lan teknik nggawe alat saka wesi lan prunggu sing digawa para migran saka tanah Cina utawa Korea.

Ing sejarah cina, wong Jepang pisanan disebutake ing naskah sejarah klasik, Buku Han, ingkang ditulis ing taun 111.[20] Sawise jaman Yayoi diarani periode Kofun sekitar taun 250, sing ditandhani karo ngadheke negara-negara militer sing kuwat. Miturut Cathetan Sejarah Telung Negara, negara sing paling sukses ing kepuloan Jepang nalika semana yaiku Yamataikoku.

Jaman klasik[besut | besut sumber]

Babagan Sejarah Jepang ninggali dokumen tertulis wiwit abad kaping 5 lan 6 Masehi, nalika sistem nulis Cina, agama Buda, lan budaya Tiongkok liyane digawa menyang Jepang saka Kerajaan Baekje ing Ujung Koréa.

Perkembangan Sabanjure babagan agama Buda ing Jepang lan seni patung akeh dipengaruhi dening agama Buda Tionghoa.[21] Sanajan wiwitane tekane agama Buda ditentang dening para panguwasa sing nganut agama Shinto, kalangan pamarentah pungkasane mbantu promosi agama Buda ing Jepang, lan saiki wus dadi agama ingkang populer ing Jepang wiwit jaman Asuka.[22]

Miturut perintah Reformasi Taika ing taun 645, Jepang nyusun sistem pamrentahan kanthi nuladha Cina. Hal iki mbukak dalan kanggo filsafat Konfusianisme Cina kangge dadi dominan ing Jepang nganti abad kaping 19.

Periodhe Nara ing abad kaping 8 ditandhani negara Jepang kanthi kekuwatan terpusat. Ibu kutha lan istana kekaisaran ana ing Heijo-kyo (saiki Nara). Ing sajrone jaman Nara, Jepang terus nggunakake praktik administrasi pamrentah saka China. Salah sawijining prestasi sastra Jepang sing paling gedhe sajrone periode Nara yaiku ngrampungake buku sejarah Jepang sing diarani Kojiki (712) lan Nihon Shoki (720).[23]

Ing taun 784, Kaisar Kammu mindhah ibukutha menyang Nagaoka-kyō, lan tetep ana ing kana mung 10 taun. Sawise iku, ibukutha dipindhah maneh menyang Heian-kyō (saiki Kyoto). Relokasi ibukutha menyang Heian-kyō diwiwiti saka jaman Heian, yaiku jaman keemasan budaya klasik pribumi Jepang, utamane ing bidang seni, puisi lan sastra Jepang. Hikayat Genji gaweane Murasaki Shikibu lan lirik lagu kebangsaan Jepang Kimigayo diwiwiti saka jaman Heian iki.[24]

Wigati[besut | besut sumber]

  1. "National Flag and National Anthem". Bendera Matahari Terbit lan "Kimi Ga Yo" minangka panji nasional lan lagu kebangsaan Jepang. Diresmikan taun 1999 kanthi Undhang-undhang Babagan Bendera Nasional lan Lagu Nasional.
  2. "Explore Japan National Flag and National Anthem". Retrieved January 29, 2017.
  3. "National Symbols". Archived from the original on February 2, 2017. Retrieved January 29, 2017. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (help)
  4. "History of Tokyo". Periode Edo suwene udakara 260 taun nganti Restorasi Meiji ing taun 1868, nalika Shogunate Tokugawa rampung lan pamrentahan kekaisaran dipulihake. Kaisar pindhah menyang Edo, sing diganti jeneng dadi Tokyo. Mula, Tokyo dadi ibukutha negara Jepang
  5. 法制執務コラム集「法律と国語・日本語」 (in Japanese). Legislative Bureau of the House of Councillors. Retrieved January 19, 2009.CS1 maint: unrecognized language (link)
  6. Miturut legenda, Jepang didegake dening Kaisar Jimmu, Kaisar Pertama.
  7. 令和元年全国都道府県市区町村別面積調(10月1日時点) (in Jepang). Geospatial Information Authority of Japan. December 26, 2019. Archived from the original on April 15, 2020.
  8. 最新結果一覧 政府統計の総合窓口 GL08020101. Statistics Bureau of Japan. Retrieved April 27, 2016.
  9. a b c d "World Economic Outlook Database, April 2018 – Report for Selected Countries and Subjects". International Monetary Fund (IMF). Oktober 2018. Check date values in: |date= (help)
  10. "World Factbook: Gini Index". CIA]. Retrieved May 11, 2011.
  11. "2018 Human Development Report" (PDF). United Nations Development Programme. 2017. Retrieved March 23, 2017.
  12. "Facts and Figures of Japan 2007 01: Land" (PDF). Foreign Press Center Japan. Retrieved 2009-07-04.
  13. "World Factbook; Japan". CIA. 2007-03-15. Retrieved 2007-03-27.
  14. United Nations World Population Propsects: 2006 revision – Table A.17 for 2005-2010
  15. Schreiber, Mark (26 November 2019). "You say 'Nihon,' I say 'Nippon,' or let's call the whole thing 'Japan'?". The Japan Times. Retrieved 20 May 2020.
  16. "Re: にほん or にっぽん". www.sf.airnet.ne.jp.
  17. Word Histories and Mysteries: From Abracadabra to Zeus. Houghton Mifflin Harcourt. October 13, 2004. ISBN 978-0-547-35027-1.
  18. Luīs Fróis, "Of the Ilande of Giapan" (February 19, 1565), published in Richard Willes, "The History of Travayle in the West and East Indies" (London 1577), cited in "Travel Narratives from the Age of Discovery", by Peter C. Mancall, pp. 156–57.
  19. Batchelor, Robert K. (January 6, 2014). London: The Selden Map and the Making of a Global City, 1549–1689. University of Chicago Press. pp. 76, 79. ISBN 978-0-226-08079-6. In Richard Wille's 1577 book "The History of Travalye in the West and East Indies"
  20. Brown, Delmer M.; Hall, John Whitney; Jansen, Marius B.; Shively, Donald H.; Twitchett, Denis (1988). The Cambridge History of Japan: Volume 1 (in Inggris). Cambridge University Press. p. 275. ISBN 978-0-521-22352-2.
  21. Delmer M. Brown (ed.), ed. (1993). The Cambridge History of Japan. Cambridge University Press. pp. 140–149.CS1 maint: extra text: editors list (link)
  22. William Gerald Beasley (1999). The Japanese Experience: A Short History of Japan. University of California Press. p. 42. ISBN 0520225600. Retrieved 2007-03-27.
  23. Conrad Totman (2002). A History of Japan. Blackwell. pp. 64–79. ISBN 978-1405123594.
  24. Conrad Totman (2002). A History of Japan. Blackwell. pp. 122–123. ISBN 978-1405123594.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Conrad Totman, 2000. 'A History of Modern Japan. Blackwell Publishers.'
  • C.H. Kwan. 2001. 'Yèn Bloc: Toward Economic Integration in Asia.' Brookings Institution Press.
  • Bernson, Mary Hammond and Elaine Magnusson, eds. Modern Japan: An Idea Book for K-12 Teachers. Multicultural Education Resource Serial. Olympia, WA: Office of the State Superintendent of Public Instruction, 1984. ED 252 486.
  • Cogan, John J. and Donald O. Schneider, eds. Perspectives on Japan: A Guide for Teachers. Washington, DC: National Council for the Social Studies, 1983. ED 236 090.
  • East Meets West: Mutual Images. Stanford, CA: California Center for Research in International Studies, l980. ED 196 765.
  • Kaderabeck, Leslie. The Japanese Automobile Worker: A Microcosm of Japan's Success. 1985. ED 263 041.
  • Murphy, Carole. A Step by Step Guide for Planning a Japanese Cultural Festival. 1983. ED 238 748.
  • Wojtan, Linda S. Free Resources for Teaching about Japan. Bloomington, IN: Midwest Program for Teaching about Japan, Indiana University, 1986. ED 270 3891.

Peringkat internasional[besut | besut sumber]

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Resmi[besut | besut sumber]

Liyané[besut | besut sumber]