Singapura

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
ms Républik Singapura
en Republic of Singapore
zh 新加坡共和国
ta சிங்கப்பூர் குடியரசு
Patakaning Singapura
Pataka
Lambanging Singapura
Lambang
Cihnabrawit: "Majulah Singapura"
(Melayu)
"Majua, Singapura"
Gunagita: Majulah Singapura
Dunungpenering Singapura
KuthagaraKutha Singapura1
JawatbasaInggris 
Cina 
Malayu 
Tamil 
PapréntahanRépublik Parleméntér
Halimah Yacob
• Mahamantri
Lee Hsien Loong
Kamardhikan
• City status
24 Juli 1951
• Self-government
under the Inggris

3 Juni 1959 [1]
• Proklamasi Kamardhikan
31 Agustus 1963
• Pisah saka Malaysia
9 Agustus 1965
• Banyu (%)
1.444
Population
• Pikira-kira 2007
4.680.600 jiwa (angka 117)
• Cacahjiwa 2000
4.117.700 jiwa
GKK  (ITK)Pikira-kira 2006
• Gunggung
US$137.7622 billion (54th)
• Saben wong
US$30,723.61 (17th)
GPM (2006)Steady 0.916
Error: Invalid HDI value · 25th
ArtacihnaSingapore dollar (SGD)
Laladan wektuUTC+8 (SST)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+8 (not observed)
Durawadasandi65
Nagarasandigreha.sg
02 from Malaysia.
Merlion, lambang kutha/negara Singapura

Singapura (Inggris Singapore; Mandarin 新加坡 (Xīnjiāpō); Tamil சிங்கப்பூரசு (Ciŋkappūr)) iku nagara kutha ing Asia Kidul-Wétan. Nagara ini jembaré 704 km² lan kang ndunungi ana 4,7 yuta jiwa.

Singapura

Nagara iki kapisah saka Malaysia déning Selat Johor ing sisih lor, lan saka Kapuloan Riau, Indonésia déning Selat Singapura ing sisih kidul. Singapura minangka pusat kauangan urutan kapapat ing donya[1] lan minangka kutha donya kosmopolitan kang mainaké peran wigati sajeroning perdagangan lan kauangan internasional. Plabuhan Singapura iku siji saka lima plabuhan paling ramé ing donya.[2]

Singapura duwé sajarah imigrasi kang dawa. Sing ndunungi gunggung 5 yuta jiwa, dumadi saka ètnik Cina, Melayu, India, manéka katurunan Asia, lan Kaukasoid.[3] 42% kang ndunungi Singapura wujud wong mancanagara kang nyambutgawé lan ngangsu kawruh. Pekerja manca minangka 50% saka sèktor jasa.[4][5] Nagara iki minangka kang paling padhet kaloro ing donya sawisé Monako.[6] A.T. Kearney nyebut Singapura minangka nagara paling kaglobalisasi ing donya ing Indèks Globalisasi taun 2006.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil
  1. "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 2010-03-31. Dibukak ing 2021-09-01.
  2. Kelly, Rachel (10 Januari 2008). "Singapore retains busiest world port title". Channel News Asia. Singapore.
  3. "Statistics Singapore - Latest Data". Singstat.gov.sg. Dibukak ing 23 Agustus 2010.
  4. "Trends in international migrant stock: The 2008 revision", United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2009).
  5. "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 2009-10-07. Dibukak ing 2021-09-01.
  6. List of countries and dependencies by population density.
  7. "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 2005-05-26. Dibukak ing 2021-09-01.
Bahan pustaka
  • Hill, Michael (1995). Kwen Fee Lian (èd.). The Politics of Nation Building and Citizenship in Singapore. Routledge. ISBN 0-415-12025-X.
  • King, Rodney (2008). The Singapore Miracle, Myth and Reality. Insight Press. ISBN 0-9775567-0-0.
  • Mauzy, Diane K.; Milne, R.S. (2002). Singapore Politics: Under the People's Action Party. Routledge. ISBN 0415246539.{{cite book}}: CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  • Tan, Kenneth Paul (2007). Renaissance Singapore? Economy, Culture, and Politics. NUS Press. ISBN 9789971693770.
  • Lee Kuan Yew (2000). From Third World To First: The Singapore Story: 1965–2000. New York: HarperCollins. ISBN 0-06-019776-5
  • Worthington, Ross (2002). Governance in Singapore. Routledge/Curzon. ISBN 0-7007-1474-X.
  • "Census of Population (2000)" (PDF). Singapore Department of Statistics. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 19 Sèptèmber 2007. Dibukak ing 2 Novèmber 2022.
  • "Key Facts & Figures". Ministry of Transport, Singapore. Dibukak ing 11 Januari 2003.
  • "Nation's History". Singapore Infomap. Dibukak ing 11 Januari 2004.
  • "MOE-PRIME". Programme For Rebuilding and IMproving Existing schools (PRIME). Diarsip saka sing asli ing 23 Agustus 2007. Dibukak ing 15 Mèi 2007.
  • "Eight More Schools to Benefit from Upgrading" (Press release). Ministry of Education. 14 Fèbruari 2007. Dibukak ing 15 Mèi 2007.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Topik Singapura

Cithakan:Kutha krajan ing Asia