Myanmar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
ဴပည္ေထာင္စုဴမန္မာနုိင္ငံေတာ္
Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Gabar Majay Bamar
Antem: Gba Majay Bma
Kutha krajan Nay pyi taw
Kutha paling gedhé Yangon
Basa resmi Myanmar
Papréntahan Junta militer
 •  Ketua DPPN Jend. Senior Than Shwe
 •  Perdana Menteri Thein Sein
Kamardikan
 •  Banyu (%) 3,06%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 51.000.000 (29)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$74,1 miliar (63)
 •  Per kapita US$1.364 (165)
Valuta Kyat (MMK)
Zona wektu (UTC+6:30)
Nyetir ing kanan
Kodhé bèl 95
TLD Internèt .mm

Persatuan Myanmar (uga dikenal minangka Burma) iku nagara ing Asia Kidul-Wétan. Nagara kanthi wiyar 680 km² iki wus dipréntah déning pamaréntahan militer wiwit kudeta taun 1988. Nagara iki sawijining nagara berkembang lan nduwèni populasi luwih saka 50 yuta jiwa. Kutha krajané ana ing Yangon sadurungé dipindhah déning pamaréntahan junta militer ing Naypyidaw tanggal 7 November 2005.

Ing taun 1988, ana gelombang demonstrasi gedhèn sing nentang pamaréntahan junta militèr. Gelombang demonstrasi iki dipungkasi kanthi tindak kakerasan déning tentara marang para demonstran. Luwih saka 3000 jiwa kaprejaya.

Sajeroning pemilu 1990 parté pro-dhémokrasi pimpinan Aung San Suu Kyi menang 82 persèn swara nanging asil pemilu iki ora diakoni rezim militèr sing kuwasa.

Pulitik[besut | besut sumber]

Owah-owahan jeneng saka Burma dadi Myanmar dipatrapaké déning pamaréntahan junta militèr tanggal 18 Juni 1989. Junta militèr ngowahi jeneng Burma dadi Myanmar supaya ètnis non-Burma ngrasa dadi pérangan saka nagara iki. Senadyan mangkono, owah-owahan iki ora diadopsi déning donya internasional sakabèhané.

Sawetara nagara Éropah kaya Inggris lan Irlandia sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep nganggo jeneng "Burma" yèn ngarujuk marang nagara kasebut.

PBB, sing ngakoni hak nagara kanggo nemtokaké jeneng nagarané, migunakaké jeneng Myanmar, semono uga Prancis lan Jerman. Ing Jerman, kamentrian luar negeri migunakaké Myanmar, nanging mèh kabèh média Jerman migunakaké Burma.

Pamaréntah AS, sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep migunakaké Burma nanging mayoritas média gedhé kaya The New York Times, CNN lan Associated Press migunakaké Myanmar.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

14 praja lan divisi Myanmar.
Artikel utama: Praja Myanmar

Myanmar dipérang dadi pitung praja (pyine) lan pitung divisi (yin).[1] Divisi mayoritas dipanggoni ètnis Bamar, sauntara praja (Pyinè.svg) mayoritas dipanggoni ètnis-ètnis minoritas tinamtu. Saben praja lan divisi banjur dipérang manèh dadi dhistrik-dhistrik.

Divisi[besut | besut sumber]

Praja[besut | besut sumber]

Kelompok etnis ing Myanmar[besut | besut sumber]

  • Etnis Bamar/Burma. Rong protelon saka total warga Myanmar. Nganut agama Buda, manggon ing sapérangan gedhé wewengkon nagara kajaba padésan.
  • Etnis Karen. Suku sing nganut agama Buda, Kristen utawa campuran. Ngupaya status otonomi sajeroning 60 taun. Manggon ing pagunungan cedhak tapel wates karo Thailand.
  • Etnis Shan. Etnis sing nganut agama Buda sing isih kerabat karo ètnis Thai.
  • Etnis Arakan. Uga disebut Rakhine, umumé nganut agama Buda lan manggon ing pebukitan ing Myanmar kulon.
  • Etnis Mon. Etnis sing nganut agama Buda, manggon ing kawasan kidul cedhak tapel wates karo Thailand.
  • Etnis Kachin. Akèh-akèhé nganut agama Kristen. Ètnis iki uga kasebar ing Cina lan India.
  • Etnis Chin. Akèh-akèhé nganut agama Kristen, manggon ing cedhak tapel wates karo nagara India.
  • Etnis Rohingya. Ètnis Muslim sing manggon ing saloré Rakhine, akèh sing wis ngungsi menyang Bangladesh utawa Thailand.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Administrative divisions". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 29 Juni 2006. Dijupuk 9 Juli.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]