Yangon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
MyanmarYangon.png

Yangon (ရန္ကုန္), rumiyin Rangoon, gadhah populasi 4.504.000 jiwa (data saking taun 2001), punika ibukitha nagari Myanmar ngantos 7 November 2005, nalika ibukitha dipunpindhahaken dhumateng Pyinmana. Kitha punika mapan wonten Bengawan Yangon, caketipun Teluk Martaban. Barang eksporipun arupa pantun, kayu jati, lenga patra, kapas lan logam.

Yangon dipentemokaken abad ping 6, arupa kampung warigaluh utawa tiyang belahan. Ratu Alaungapaya nguwasani Yangon saking pawongan Mon wonten 1753 lan njenengi saking tembung "Dagon" dados jeneng sapunika "Yangon", artinipun "bubaring kacongkrahan". Yangon dipunkuwasani Karajan Manunggal wonten 1852 lan dados ibukithanipun Myanmar. Yangon ngalami lindhu an tsunami ingkang mbebayani taun 1930.

Wonten 8 Maret 1942 nalika Perang Dunia II, tentara Jepang nguwasani kitha punika.

Iklim[besut | besut sumber]

Yangon gadhah iklim tropis. Wonten musim adhem, udan wonten Yangon luwih sithik ketimbang wonten musim panas. Miturut Köppen lan Geiger, iklim sapunika dipunklasifikasi dados iklim Aw. Suhu rata-rata 27.3 °C. Udan taunan rata-rata 2378 mm.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]