Tsunami

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar lukisan Hokusai, sawijining pelukis Jepang saka abad kaping 19 sing kerep kanggo gambar tsunami

Tsunami (basa Jepang: 津波 sing tegesé harafiah "ombak gedhé ing palabuhan"), iku ombak sing ana sawisé ana lindhu, gunung geni njeblug, utawa horeging météor sing ngantem tiba ing segara. Tenaga saben tsunami iku tetep, fungsi dhuwur lan lajuné. Mula yèn glombang ngampiri pasisir pasisir, dhuwuré saya tambah kamangka lajuné mudhun. Glombang iku obah karo laju sing dhuwur, mèh ora disadari yèn ngliwati banyu jero, anging munggah dadi 30 mèter utawa luwih. Tsunami bisa nggawé karusakan érosi ing kawasan pasisir pasisir lan kapulowan.

Gambar:2004 Indonésia Tsunami.gif
Kadadian Lindhu Samudra Hindhia 2004 rikala taun 2004

Tsunami ing sajarah[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.