Asia Kidul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Asia Kidul

Asia Kidul iku wewengkon geopolitik ing bagéyan kiduk bawana Asia, kapérang saka laladan-laladan sing ana ing lan sekitar anak bawana India. Wewengkon iki diwatesi déning Asia Kulon, Tengah, Wétan, lan Kidul-Wétan. Wewengkon Asia Kidul ngliputi 10% wiyar bawana Asia, kira-kira 4.480.000 km² nanging populasiné nyakup 40% populasi Asia. Akèh-akèhé saka laladan iku antuk pangaruh budaya India.

Dhéfinisi[sunting | besut sumber]

Umumé, sing disebut Asia Kidul ya iku nagara-nagara utawa dhaéra:

Kabèh wewengkon kasebut, kejaba Tibet lan Teritori Britania, kagabung ing South Asian Association for Regional Cooperation bebarengan karo Afganistan. Subwewengkon Asia Kidul ing PBB nyakup wewengkon kasebut ditambah Afganistan. Saliyané iku, Myanmar uga sok sok digolongaké ing Asia Kidul.

Definisi[sunting | besut sumber]

Umumnya, yang disebut Asia Selatan adalah nagara-nagara atau laladan berikut:

Nagara Luas
(km²)
Populasi(2009-2012) Kepadatan populasi
(/km²)
PDB
(2009/2012)
PDB per kapita
(2011)
Kutha krajan Mata uang Pamaréntahan Basa Resmi Lambang
Flag of Bangladesh Bangladesh 147,570 152,518,015[1] 1,099 $115,002 juta [2011] $678 Dhaka Taka Dhémokrasi parlementer Basa Bengali, Basa Inggris 50px
Flag of Bhutan Bhutan 38,394 697,000[1] 18 $1,269 juta $2,121 Thimphu Ngultrum, Rupee India Monarki konstitusional Basa Dzongkha, Basa Inggris 50px
Flag of India India 3,287,240 1,210,193,422[2] 382[2] $1,537,966 juta[3] $1,389 New Delhi Rupee India Républik federal, Dhémokrasi parlementer Basa Hindi, Basa Inggris 50px
Flag of Maladewa Maladewa 298 396,334[1] 1,330 $1,357 juta $5,973 Malé Rufiyaa Républik Basa Divehi 50px
Flag of Nepal Nepal 147,181 26,620,080[1] 200 $22,615 juta $850 Kathmandu Rupee Nepal Républik demokratik Basa Nepali 50px
Flag of Pakistan Pakistan 796,095 179,800,000[1] 225 $174,866 juta $1,201 Islamabad Rupee Pakistan Républik Islam Basa Urdu, Basa Inggris[4] 50px
Flag of Sri Lanka Sri Lanka 65,610 20,238,000[1] 309 $53,241 juta $2,877 Sri Jayawardenapura Kotte Rupee Sri Lanka Dhémokrasi sosialis republik Basa Sinhala, Basa Tamil 50px

Istilah anak bawana India luwih tepat dipigunaaké kanggo wewengkon-wewengkon sing papané ing Lempeng India.


Negara-negara ing Asia Kidul

Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka


  1. ^ a b c d e f USCensusBureau:Countries ranked by population, 2012[pranala nonaktif]
  2. ^ a b "Census of India : Provisional Population Totals : India :Census 2011". Censusindia.gov.in. Retrieved 2012-03-21. 
  3. ^ "Report for Selected Countries and Subjects". Imf.org. 2006-09-14. Retrieved 2012-03-21. 
  4. ^ "Population by Mother Tongue" (PDF). Population Census Organization, Government of Pakistan. Retrieved 2008-05-31. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asia_Kidul&oldid=1052747"