Dhémokrasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dhémokrasi iku wangun utawa mékanisme sistem pamaréntahan sawijining nagara minangka upaya mujudaké kadhaulatan rakyat (kakuwasan warganagara) sadhuwuring nagara kanggo dilaksanakaké déning pamaréntah nagara kasebut.

Salah siji pilar dhémokrasi ya iku prinsip trias politica sing mérang katelu kakuwasan pulitik nagara (eksekutif, yudikatif lan legislatif) kangggo diwujudaké jroning telung jinis lembaga nagara sing indepènden lan sajajar siji lan sijiné. Kasejajaran lan indepèndensi katelu jinis lembaga nagara iki diperlokaké supaya katelu lembaga nagara iki bisa silih ngawasi lan silih ngontrol adhedhasar prinsip checks and balances.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]