Basa Tamil

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Tamil
தமிழ் tamiḻ
Word Tamil.svg
Pangucapan [t̪ɐmɨɻ]
Asal India, Sri Lanka, Malaysia, Singapura, Réunion, Mauritius, Burma
Suku Tamil
Panyatur asli
700 yuta (2007)[1]
8 yuta panyatur L2 ing India (tanpa surya)[2]
Rupa purwa
Aksara Tamil (Abugida)
Aksara Arwi (Abjad)
Braille Tamil (Bharati)
Vatteluttu (sajarah)
Basa isarat Tamil
Status resmi
Basa resmi ing

Sri Lanka,[3]
Singapura.[4]

Nagara bagéan India: Tamil Nadu,[5] lan Puducherry[6]
Basa minoritas
diakoni ing
Sandi basa
ISO 639-1 ta
ISO 639-2 tam
ISO 639-3 Rupa-rupa:
tam – Tamil Modhèren
oty – Tamil Kuna
ptq – Pattapu Bhasha
Linguist list
oty Tamil Kuna
Glottolog tami1289  (Tamil Modhèren)[7]
oldt1248  (Tamil Kuna)[8]
{{{mapalt}}}
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Basa Tamil iku kalebu ing rumpun basa Dravida lan utamané dipituturaké ing kiduling anak wano Indhia lan Sri Langka. Basa Tamil iku basa Dravida sing paling lawas sajarah panulisané. Saliyané iku basa iki kagolong arkhais, dadi ora akèh sing owah ing kurang luwih 2.000 taun.

Basa Tamil uga basa konservatif, sanadyan para panuturé akèh sing ndhèrèk agama Hindhu, ora akèh tetembungan saka basa Sansekreta ing basa iki.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Mikael Parkvall, "Världens 100 största språk 2007" (The World's 100 Largest Languages in 2007), in Nationalencyklopedin
  2. ^ Basa Tamil at Ethnologue (16th ed., 2009)
  3. ^ "Official languages of Srilanka", State department, US, retrieved 1 May 2007 
  4. ^ "Official languages and national language", Constitution of the Republic of Singapore (Government of Singapore), retrieved 22 April 2008 
  5. ^ "Official languages of Tamil Nadu", Tamil Nadu Government, retrieved 1 May 2007 
  6. ^ Official languages, UNESCO, retrieved 10 May 2007 
  7. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Tamil Modhèren". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 
  8. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Tamil Kuna". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Tamil&oldid=950393"