Aksara Arab

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Aksara Arab sing kadhangkala disebut abjad hija'iyah, asal saka aksara Aramaik (saka basa Syria lan Nabatea), ing ngendi abjad Aram ana kamiripan karo abjad Koptik lan Yunani. Katon prabédan panulisan antara Magribi lan Wétan Tengah. Antara liya panulisan aksara qaf lan fa. Ing tlatah Maghribi, aksara qaf lan fa ditulis nganggo titik ing ngisor lan siji titik ing dhuwré.

Aksara[besut | besut sumber]

Aksara Arab
هـ
Pégon
ڎ ڟ گ چ ڠ ۋ ڽ
Sajarah · Transliterasi
Sandhangan · hamzah ء
Angka
Aksra Pocapan
ا alif
ب ba
ت ta
ث tsa
ج jim
ح ha
خ kho
د dal
ذ dzal
ر ro
ز zay
س sin
ش syin
ص shod
ض dhod
ط tho
ظ zho
ع 'ain
غ ghoin
ف fa
ق qof
ك kaf
ل lam
م mim
ن nun
و wau
هـ ha
لا lam alif
hamzah
ي ya

Dhialèk[besut | besut sumber]

"Arab Umum" utawa "Al-'Arabiyyah Al-'Ammiyah" iku basa Arab sing dianggo ing pacelathon sadina-dina ing tlatah Arab, lan béda banget karo Basa Arab tulisan. Prabédan dhialèk paling utama ya iku antara Afrika Lor (Magribi) lan bagéyan wétan Tengah (Hijaz). Faktor sing nyebabaké prabédan dhialèk basa Arab ya iku pengaruh substrat (basa sing dipigunakaké sadurungé basa Arab teka). Upamané ing tembung yakūn (tegesé "iku"), ing Irak disebut aku, ing Palestina fih, lan ing Magribi disebut kayən.

Dhaptar dhialèk utama ing Arab:

  • Dhialèk Mesir مصري : Dianggo déning watarar 76 yuta rakyat Mesir.
  • Dhialèk Maghribi مغربي : Dianggo déning watara 20 yuta rakyat Afrika Lor.
  • Dhialèk Levantine : Disebut uga Dhialèk Syam. Dianggo ing Syria, Palestina, Lebanon lan Gereja Maronit Siprus.
  • Dhialèk Iraq عراقي : Nduwèni prabédan khusus, ya iku prabédan dhialèk ing lor lan kidul Iraq
  • Dhialèk Arab Timur بحريني : Dianggo ing Oman, ing Arab Saudi lan ing Irak bagian Barat.
  • Dhialèk Lempongan خليجي : Dianggo ing laladan Lempongan, ya iku ing Qatar, Uni Emirat Arab lan Saudi Arabia.

Sauntara dhialèk liya ya iku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala luar[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Arab&oldid=1055210"