Basa Arab

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arab
العربية/عربي
al-ʻarabiyyah/ʻarabī 
Arabic albayancalligraphy.svg
al-ʿArabiyyah katulis nganggo aksara Arab (aksara Naskh)
Pangucapan /al ʕarabijja/, /ʕarabi/
Asal Nagara-nagara Liga Arab, kaum minoritas ing nagara-nagara Éritréa, Mali, Niger, Kénya, Chad, Sénégal, Sudan Kidul, Étiopia, Iran, Madagaskar, Tanzania, Mozambik, lsp.
Panyatur asli
290 yuta (2010)[1]
Rupa baku
Dhialèk
Tengah (kalebu Mesir, Sudan)
Aksara Arab
Braille Arab
Aksara Suriah (Garshuni)
Aksara Ibrani (Kulawarga basa Yahudi-Arab)
Aksara Yunani (Arab Maron Siprus)
Aksara Latin (Malta, Arab Libanon, Arab Tunisia)
Arab Isarat (rupa nasional)
Status resmi
Basa resmi ing
Arab Baku Modhèren iku basa resmi 27 nagara, paling akèh katelu sangisoré basa Inggris lan basa Prancis[2]
Diundhangaké déning
Sandi basa
ISO 639-1 ar
ISO 639-2 ara
ISO 639-3 ara
Glottolog arab1395[3]
Linguasphere 12-AAC
{{{mapalt}}}
     Basa Arab minangka basa resmi siji-sijiné
     Basa Arab minangka salah sawiji basa resmi
     Basa Arab minangka basa resmi minoritas
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Basa Arab (اللغة العربية al-lughah al-‘Arabīyyah) iku basa saka kulawarga basa Semitik sing saiki dipituturaké ing Wétan Tengah lan Afrika Lor nanging awalé saka nagara sing saiki diarani Arab Saudi. Cacah panuturé ana wong 225 yuta. Saliyané iku basa Arab uga basa sembahyangan ing agama Islam. Basa Arab kanggo nglampahi sembahyang, kayata niat wudhu, solat, zakat, kaji, ngaturaké donga, lan ibadah liya-liyane.

Huruf-huruf ing basa Arab[besut | besut sumber]

Huruf Pangucapan
ا alif
ب ba
ت ta
ث tsa
ج jim
ح ha
خ kha
د dal
ذ dzal
ر ra
ز zay
س sin
ش syin
ص syod
ض dhod
ط tho
ظ zho
ع 'ain
غ ghin
ف fa
ق qof
ك kaf
ل lam
م mim
ن nun
و wau
ه ha
لا lam alif
hamzah
ي ya

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "Världens 100 största språk 2010" (The World's 100 Largest Languages in 2010), in Nationalencyklopedin
  2. ^ Wright (2001:492)
  3. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Arab". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Arab&oldid=1055219"