Éthiopia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Étiopia)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Républik Dhémokratik Federal Éthiopia
Ityop'iya Federalawi Dhémokrasiyawi Ripeblik
የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
Gendéra Ethiopia Lambang Ethiopia
(Gendéra Éthiopia) (Lambang Éthiopia)
Sesanti: —
Lokasi Ethiopia
Basa resmi Basa Amhara
Kutha krajan Addis Ababa
Présidhèn Sahle-Work Zewde
Mahamantri Abiy Ahmed
Wewengkon
 -Total
 -% air
Urutan angka 26
1.127.127 km²
0,7%
Padunung
 -Total(2008) i
 -Kepadatan
Urutan angka 16
80.000.000
60,0/km²
Kamardikan Dhésèmber 1944 (saka Britania Raya) [1]
Mata uang Birr (ETB)
Pendapatan Per Kapita $1122,93
Zona wektu UTC +3
Lagu kabangsan Whedefit Gesgeshi Woude Henate Éthiopia (Maju mangarep, Bundha Éthiopia)
TLD .et
Kode telepon 251

Républik Dhémokratik Federal Éthiopia (Ityop'iya, basa Amhara ኢትዮጵያ) iku nagara kang dumunung ing Afrika.

Éthiopia ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka nagara mardika ing bawana mau. Minangka nagara tuwa dhéwé ing donya, kawasan Éthiopia uga minangka salah siji panggonan peradaban kang paling wiwitan ing donya. Pamaréntahan Éthiopia pisanan diwangun udakara taun 980 SM lan nampa agama Kristen ing abad angka 4 M. Nagara iki cukup unik yèn dibandingaké karo nagara-nagara Afrika liyané amarga ora naté dijajah wektu jamané Parebutan Afrika, lan terus mardika nganti taun 1936, nalika wadyabala Italia nguwasani nagara mau. Pasukan-wadyabala Britania Raya lan Éthiopia ngalahaké bala Italia taun 1941, lan Éthiopia ngéntukaké kadhaulatané manèh sawisé nanda tangani Prajanjèn Britania-Éthiopia ing Dhésèmber 1944. Éthiopia biyèn naté dijenengaké Abisinia.

Wektu iki, Éthiopia minangka nagara awangun républik lan mèlu aktif sajeroning aktivitas-aktivitas kerjasama internasional. Prajané, Addis Ababa minangka pusat administrasi Uni Afrika (AU).

Éthiopia isih nganggo kalendher Julius saéngga nagara iki arep mbuka rerangkèn karaméan nyambut milenium katelu dhedhasar pananggalan kalendher mau. Nagara ing Sungu Afrikah iki migunakakén kalender Julius kang kèri watara 7 taun dibandingaké karo kalendher Grégorius kang luwih umum dipigunakaké ing donya[1].

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng "Éthiopia" jaré asal saka "Ityopp'is", yaiku jeneng anak putu Ham, pambangun kutha Aksum. Jeneng lawas "Abbesinia" asal saka golongan suku Habesha, yaiku kaum kang manggoni kawasan Éthiopia wiwit taun 3000 SM.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Éthiopia

Pulitik[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pulitik Éthiopia
Deleng uga: Panguwasa lan kepala nagara Éthiopia

Géografi[besut | besut sumber]

Peta Éthiopia.
Artikel utama: Géografi Éthiopia

Panebangan alas[besut | besut sumber]

Kawasan, zona, lan dhistrik[besut | besut sumber]

Sangang laladan (region) lan loro kutha (chartered) yaiku:

  1. Addis Ababa
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa
  1. Gambela
  2. Harari
  3. Oromia
  4. Somali
  5. Region Southern Nations, Nationalities, and People's
  6. Tigray

Ékonomi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Ékonomi Éthiopia
Deleng uga: Bantuan asing kanggo Éthiopia

Dhémografi[besut | besut sumber]

Cah sekolah ing Oromia kulon, Éthiopia.

Kasehatan[besut | besut sumber]

Pendidikan[besut | besut sumber]

:Deleng uga: Perguruan tinggi ing Ethiopia

Budaya[besut | besut sumber]

Artikel utama: Budaya Éthiopia

Ulah raga[besut | besut sumber]

Arkéologi[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Ethiopia kicks off celebrations for third millennium", Associated Press, diakses Mèi 2007

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Gambaran Umum

Pendhidhikan

Turisme