Étiopia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Républik Dhémokratik Federal Éteopiah
Ityop'iya Federalawi Dhémokrasiyawi Ripeblik
የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
Gendéra Ethiopia Lambang Ethiopia
(Gendéra Éteopiah) (Lambang Éteopiah)
Motto: —
Lokasi Ethiopia
Basa resmi Basa Amhara
Kutha krajan Addis Ababa
Presiden Mulatu Teshome Wirtu
Perdana Mentri Haile Mariam Desalegn
Wewengkon
 - Total
 - % air
Urutan ka-26
1.127.127 km²
0,7%
Padunung
 -Total(2008) i
 -Kepadatan
Urutan ka-16
80.000.000
60,0/km²
Kamardikan Desember 1944 (saka Britania Raya) [1]
Mata uang Birr (ETB)
Pendapatan Per Kapita $1122,93
Zona wektu UTC +3
Lagu kabangsan Whedefit Gesgeshi Woude Henate Éteopiah (Maju mangarep, Bundha Éteopiah)
TLD .et
Kode telepon 251

Républik Dhémokratik Federal Éteopiah (Ityop'iya, basa Amhara ኢትዮጵያ) iku nagara kang dumunung ing Afrika.

Éteopiah ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka nagara mardika ing bawana kasebut. Minangka nagara paling tuwa ing donya, kawasan Éteopiah uga minangka salah siji panggonan peradaban kang paling wiwitan ing donya. Pamaréntahan Éteopiah pisanan diwangun udakara taun 980 SM lan nampa agama Kristen ing abad ka-4 M. Nagara iki cukup unik yèn dibandingaké karo nagara-nagara Afrika liyané amarga ora naté dijajah wektu jamané Parebutan Afrika, lan terus mardika nganti taun 1936, nalika pasukan Italia nguwasani nagara mau. Pasukan-pasukan Britania Raya lan Éteopiah ngalahaké tentara Italia taun 1941, lan Éteopiah ngéntukaké kadhaulatané manèh sawisé nanda tangani Prajanjèn Britania-Éteopiah ing Desember 1944. Éteopiah biyèn naté dijenengké Abisinia.

Wektu iki, Éteopiah minangka nagara awangun républik lan mèlu aktif jroning aktivitas-aktivitas kerjasama internasional. Prajané, Addis Ababa minangka pusat administrasi Uni Afrikah (AU).

Éteopiah isih nganggo kalendher Julian saéngga nagara iki arep mbuka rangkaian perayaan nyambut milenium katelu adhedhasar penanggalan kalendher kasebut. Nagara ing Sungu Afrikah iki migunakakén kalender Julian kang kèri watara 7 tahun dibandingaké karo kalendher Gregorian kang luwih umum dipigunakaké ing donya[1].

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng "Éteopiah" jaré asal saka "Ityopp'is", ya iku jeneng anak putu Ham, pambangun kutha Aksum. Jeneng lawas "Abbesinia" asal saka klompok suku Habesha, ya iku kaum kang manggoni kawasan Éteopiah wiwit taun 3000 SM.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Etiopia

Pulitik[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pulitik Etiopia
Delengen uga: Panguwasa lan kepala nagara Etiopia

Geografi[besut | besut sumber]

Peta Éteopiah.
Artikel utama: Geografi Etiopia

Panebangan alas[besut | besut sumber]

Kawasan, zona, lan dhistrik[besut | besut sumber]

Sangang laladan (region) lan loro kutha (chartered) ya iku:

  1. Addis Ababa
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa
  1. Gambela
  2. Harari
  3. Oromia
  4. Somali
  5. Region Southern Nations, Nationalities, and People's
  6. Tigray

Ekonomi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Ekonomi Etiopia
Delengen uga: Bantuan asing kanggo Etiopia

Demografi[besut | besut sumber]

Cah sekolah ing Oromia kulon, Éteopiah.

Kasehatan[besut | besut sumber]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pendidikan ing Etiopia
:Delengen uga: Perguruan tinggi ing Ethiopia

Budaya[besut | besut sumber]

Artikel utama: Budaya Etiopia

Ulah raga[besut | besut sumber]

Arkéologi[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Ethiopia kicks off celebrations for third millennium", Associated Press, diakses Mei 2007

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Wikinews
Wikinews basa Inggris nduwé artikel warta perkara:

Gambaran Umum

Pendhidhikan

Turisme

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani Ethiopia.

Pamaréntah

Independen


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Étiopia&oldid=1095021"