Somaliland

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jamhuuriyadda Soomaaliland
Gendéra Lambang nagara
Motto: 
Antem: Samo ku waar
Kutha krajan
lan paling gedhé
Hargeisa
Basa resmi Somali
Papréntahan Républik
Kamardikaan
 •  Banyu (%) -
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 3.500.000 (-)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman -
 •  Gunggung - (-)
 •  Per kapita - (-)
Valuta Shilling (-)
Wilayat wektu (UTC+3)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+3)
Kodhé bèl 252
TLD Internèt -

Républik Somaliland (basa Somali: Soomaaliland) iku tilas wewengkon Britania Raya kang dumunung ing bagéan kulon-lor Somalia ing Sungu Afrika. Sasi Mei 1991, klan-klan ing laladan lor mroklamasèkaké kamardikan Somaliland kang saiki nyakup 5 saka 18 laladan administratif Somalia. Somaliland kira-kira dumunung ing antara Ethiopia, Djibouti lan Lempongan Aden, kanthi wewengkon ambané 137.600 km². Kutha krajan Somaliland ya iku Hargeisa.

Senadyan ora diakoni déning sakèhing nagara, entitas iki isih tetep ana kanthi bantuan klan akuasa kang ndarbèni pengaruh kuwat lan infrastruktur ékonomi tilas tinggalan program kerjasama militer karo Britania, Rusia lan Amérika Sarékat.

Sajarah[besut | besut sumber]

Somaliland biyèné arupa Protektorat Somaliland Britania. Ora suwé sawisé mardika Somaliland Britania banjur gabung karo Somaliland Italia dadi Somalia ing taun 1960. Perdana mentri Somaliland Britania, Ibrahim Egal, dadi salah siji mentri ing Républik Somalia. Panjenengané dadi Perdana Mentri taun 1967 nanging digulingaké liwat kudeta taun 1969.

Taun 1991, sawisé ambruké pamaréntah Somalia, wewengkon ing sisih kulon-lor Somalia iki mroklamasèkaké kamardikan Républik Somaliland, senajan amèh ora ana kalangan internasional kang ngakoni kadhaulatanné. Egal dilantik minangka presidhèn taun 1993, kapilih manèh taun 1998 lan tetep kuwasa nganti séda ing tanggal 3 Mei 2002. Wakil presidhèn Dahir Riyale Kahin nggantèkaké posisi Egal.

Wiwit ngrengkuh kamardikan, Somaliland wis nyoba nguasani laladan Sanaag lan Sool. Kolonel Abdullahi Yusuf mimpin sawetara panyergapan kanggo ngreksa wewengkon mau kang diyakini déning Puntland minangka bagéan saka wewengkoné.

Upaya Somaliland kanggo mroklamasèkaké kamardikan dadi angèl tanpa Sanag lan Sool awit tlatah Somaliland sing ana ora mirunggan saka segi ékonomi.

Geografi[besut | besut sumber]

Somaliland wewatesan karo Djibouti, Ethiopia lan Puntland. Laladan duwèké Somalia kang saiki dadi wewengkon Somaliland ya iku:

Somaliland nduwèni padunung 3,5 yuta jiwa. Hargeisa, kutha krajan Somaliland, dikira-kira dipanggoni déning 500.000-800.000 jiwa.

Pulitik[besut | besut sumber]

Tanggal 29 September 2005, Somaliland nganakaképamilihan umum legislatif kang dièloni déning 3 parté pulitik. Konstitusi Somaliland mbatesi cacahing parté nganti telung entitas.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Somaliland&oldid=1065118"