Mogadishu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mogadishu
مقديشو Maqadīshū ("The Seat of the Shah")[1]
350px
Nickname(s): Xamar
Nagara  Somalia
Region Benadir
Pepréntahan[3]
 • Mayor Abdurisaq Mohamed Nor [2]
Cacah warga (2006)[4]
 • Gunggung 2.000.000
Zona wektu EAT (UTC+2)
Gambar:Situation map of Mogadishu March 2011.png
Péta situasi mutakhir Mogadishu (Maret 2011).

Mogadishu (/[unsupported input]ˌmɒɡəˈdɪʃ/; Basa Somali: Muqdisho, utawa Xamar (jeneng populèr); Arab: مقديشو‎‎ Maqadīshū; Basa Italia: Mogadiscio) minangka kutha krajan lan kutha gedhé dhéwé ing nagara Somalia, sawijining nagara ing pasisir Afrika Wétan. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 2 yuta jiwa (2006).[5]

Tembung Mogadishu iku jaré asalé saka Basa Arab مقعد الشاه Maq'ad-u-Shah (tegesé "papan lungguhané Shah"), kang nggambaraké prabawa Pèrsi ing wiwitané kutha iki.[1]

Situasi kaamanan Mogadishu saiki rusuh. Kedadéyan pecahing perang sadulur Somalia banjur taun 1991 nyebabaké akèh golongan-golongan militèr kang ngrebutaké kutha iki. Pamaréntah Federal Sementara (Transitional Federal Government) sing diakoni donya internasional lan sekuthuné wadyabala AMISOM (African Union Mission in Somalia) saiki wis nguwasani 60% wewengkon Mogadishu,[6] kang nyakup papan panggonan 80% sing ndunungi kutha iki.[7]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b David D. Laitin, Said S. Samatar, Somalia: Nation in Search of a State, (Westview Press: 1987), p. 12.
  2. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Mayor_Abdurisaq
  3. ^ http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2007/08/mil-070813-irin02.htm
  4. ^ http://www.iaed.org/somalia/
  5. ^ "Somalia". IAED. Dijupuk 15 Juli.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. ^ "Somalia: AMISOM Continues to Gain Ground in Mogadishu". Sunatimes.com. 2011-05-15. Dijupuk 15 Juli.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  7. ^ Security Council Meeting on Somalia

Pranala njaba[besut | besut sumber]