Mogadishu

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mogadishu
مقديشو Maqadīshū ("The Seat of the Shah")[1]
250px
Nickname(s): Xamar
[[file:Cithakan:Location map Somalia|240px|Mogadishu is located in Cithakan:Location map Somalia]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; left: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Somalia|6x6px|Mogadishu|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.">Mogadishu
Location of Mogadishu within Somalia
Coordinates: 2°02′N 45°21′E / 2.033°L 45.350°W / 2.033; 45.350Koordinat: 2°02′N 45°21′E / 2.033°L 45.350°W / 2.033; 45.350
Nagara Flag of Somalia Somalia
Region Benadir
Government[3]
 • Mayor Abdurisaq Mohamed Nor [2]
Population (2006)[4]
 • Total 2.000.000
Time zone EAT (UTC+2)
Gambar:Situation map of Mogadishu March 2011.png
Péta situasi mutakhir Mogadishu (Maret 2011).

Mogadishu (play /ˌmɒɡəˈdɪʃ/; Basa Somali: Muqdisho, utawa Xamar (jeneng populèr); Basa Arab: مقديشوMaqadīshū; Basa Italia: Mogadiscio) minangka kutha krajan lan kutha paling gedhé ing nagara Somalia, sawijining nagara ing pesisir Afrika Wétan. Padunungé cacahé kira-kira ana 2 yuta jiwa (2006).[5]

Tembung Mogadishu iku jaré asalé saka Basa Arab مقعد الشاه Maq'ad-u-Shah (tegesé "papan lungguhané Shah"), kang nggambaraké pengaruh Pèrsi ing wiwitané kutha iki.[1]

Situasi kaamanan Mogadishu saiki rusuh. Kedadéyan pecahing perang sedulur Somalia banjur taun 1991 nyebabaké akèh klompok-klompok militèr kang ngrebutaké kutha iki. Pamaréntah Federal Sementara (Transitional Federal Government) sing diakoni donya internasional lan sekuthuné pasukan AMISOM (African Union Mission in Somalia) saiki wis nguwasani 60% wewengkon Mogadishu,[6] kang nyakup papan panggonan 80% padunungé kutha iki.[7]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b David D. Laitin, Said S. Samatar, Somalia: Nation in Search of a State, (Westview Press: 1987), p. 12.
  2. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Mayor_Abdurisaq
  3. ^ http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2007/08/mil-070813-irin02.htm
  4. ^ http://www.iaed.org/somalia/
  5. ^ "Somalia". IAED. Retrieved 15 Juli.  Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |access-date= (help)
  6. ^ "Somalia: AMISOM Continues to Gain Ground in Mogadishu". Sunatimes.com. 2011-05-15. Retrieved 15 Juli.  Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |access-date= (help)
  7. ^ Security Council Meeting on Somalia

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mogadishu&oldid=1055929"