Bloemfontein

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bloemfontein
Kutha
Julukan: Kutha Kembang Mawar
The city of roses
Bloemfontein is located in Afrika Kidul
Bloemfontein
Bloemfontein
Coordinates: 29°06′S 26°13′E / 29.100°S 26.217°E / -29.100; 26.217
Nagara  South Africa
Provinsi Free State
Distrik munisipalitas Motheo
Munisipalitas lokal Mangaung
Resmi madeg 1846
Èlevasi 1.395 m (4,577 ft)
Cacah jiwa
 • Total 369.568
SAST (UTC+2)

Bloemfontein (basa Walanda kanggo "banyu mancur kembang"), iku salah siji saka telu kutha krajan Afrika Kidul, bebarengan karo Pretoria lan Cape Town. Bloemfontein iku kutha krajan yudikatif, sarta minangka kutha krajan provinsi Free State. Jeneng kutha iki jroning basa Sesotho ya iku Mangaung, kang tegesé "papan panggonan para cheetah".

Kutha iki dumunung ing ara-ara suket (padang rumput) garing ing koordinat 29° S 26° E, elevasi 1.395 meter sadhuwuring segara. Padunung wewengkon kutha cacahé 369.568 jiwa, déné wewengkon kuthamadya Mangaung Raya nduwèni padunung 645.455 jiwa. Bloemfontein nduwé papan anggegana, ya iku Papan Anggegana Bloemfontein.

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut sajarah Bloemfontein iku sawijining pamukiman Afrikaner. Kutha iki diadegaké taun 1846, lan minangka kutha krajan Orange Free State antara taun 1854-1902.

Sawijining jalur sepur diwangun ing taun 1890 kang ngubungaké kutha iki karo Cape Town. Sabanjuré ing taun 1899, Bloemfontein dadi papan kanggo Konferensi Bloemfontein, kang gagal nyegah kadaéyan Perang Boer.

Pengarang Inggris kang misuwur, J. R. R. Tolkien, lair ing kutha iki tanggal 3 Januari 1892.

Tanggal 13 Maret 1900 wektu kadadéyan Perang Boer, pasukan Britania ngrebut kutha iki lan mbangun kamp konsentrasi kanggo nampung wanita-wanita lan bocah-bocah Boer. Cacah 28.000 wanita lan bocah cilik kang tiwas ing kamp iki dipèngeti kanthi mbangun Tugu Peringatan Wanita Nasional (National Women's Memorial) kang dumunung ing pinggir kutha.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bloemfontein&oldid=991522"