Banjul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Banjul
Masjid Raja Fahad ing Banjul
Masjid Raja Fahad ing Banjul
Banjul disawang sak Satelit SPOT
Banjul disawang sak Satelit SPOT
Nagara  Gambia
Divisi Banjul
Laladan
 • Urban 36 sq mi (93 km2)
Cacah warga (2003)
 • City 34.828
 • Pepadhet 9,700/sq mi (374,5/km2)
 • Urban 357.238
Arch 22, gerbang menyang Banjul

Banjul iku kutha krajan Gambia kang dumunung ing Pulo St Mary koordinat 13°28′ LU 16°36′ BB. Sing ndunungi ana 34.828 jiwa (2003).

Sajarah[besut | besut sumber]

Banjul diyasa taun 1816 déning Britania Agung minangka pos perdagangan lan kanggo kapentingan penghapusan perdagangan budak. Kutha iki biyèn jenengé Bathurst sawisé Henry Bathurst, sekretaris Kantor Kolonial Britania, banjur diganti dadi 'Banjul' taun 1973.

Tanggal 22 Juli 1994, kudhéta dilancaraké ing kutha iki. Kanggo mèngeti prastawa mau, Arch 22 sing dhuwuré 35 m diyasa minangka gerbang mlebu kutha Banjul.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Banjul minangka salah siji wewengkon kutha kang nopang roda ékonomi lan pamaréntahan Gambia. Industri mliginé ya iku pemrosèsan kacang. Komoditas ekspor liyané arupa lilin tawon, lenga sawit lan kayu sawit.

Kutha iki dilayani déning Papan Anggegana Internasional Banjul. Kapal feri ngubungaké Banjul karo kutha Barra.

Pranala njaba[besut | besut sumber]