Botswana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Républik Botswana
Lefatshe la Botswana  (Tswana)
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Pula
(Tswana: "Udan")
Antem: Fatshe leno la rona  (Tswana)
Iki Tanah Kita
Kutha krajan
lan paling gedhé
Gaborone
24°39.5′S 25°54.5′E / 24.6583°S 25.9083°E / -24.6583; 25.9083
Basa resmi
Golongan ètnik
Agama Kristen
Papréntahan Républik parleménter
 •  Présidhèn Ian Khama
 •  Wakil Présidhèn Mokgweetsi Masisi
Bebadan pranatan Majelis Nasional
Kamardikan saka Karajan Manunggal
 •  Diadegaké (Konstitusi) 30 September 1966 
Laladan
 •  Gunggung 581,730 km2 (48)
224,610 sq mi
 •  Banyu (%) 2.6
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2014 2.155.784[1] (145)
 •  Cacah sirah 2011 2.038.228 [2]
 •  Karapetan 3,7/km2 (231)
9.07/sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 2016
 •  Gunggung $38,819 milyar[3]
 •  Per kapita $18.021[3]
GDP  (nominal) Rantaman 2016
 •  Gunggung $13,011 milyar[3]
 •  Per kapita $6,040[3]
Gini (2013) 60.5[4]
dhuwur banget
HDI (2014) Increase 0.698[5]
sedhengan · 106
Valuta Pula (BWP)
Zona wektu Wektu Afrika Tengah (UTC+2)
Format tanggal DD/MM/YYYY
Nyetir ing kiwa
Kodhé bèl +267
TLD Internèt .bw
Sana jaringan
www.gov.bw

Botswana /bɒtˈswɑːnə/, resminé Républik Botswana (basa Tswana: Lefatshe la Botswana), iku sawijining negara sing kakurung dharatan dumunung ing Afrika Kidul. Wargane nyebut dhèwèké minangka Batswana (tunggal: Motswana).[6] Biyèn protèktorat Britania Bechuanaland, Botswana ngadopsi jeneng anyaré sawise mardika ing Persemakmuran tanggal 30 September 1966.[7] Wiwit iku, Botswana nganut kuwat tradisi démokrasi perwakilan stabil, karo rékor konsistèn pamilihan umum démokratis kang ora pedhot.

Botswana iku topografiné rata, karo nganti 70 persèn saka wilayahé yaiku Gurun Kalahari. Negara iki wewatesan karo Afrika Kidul ing sisih kidul lan kidul-wétan, Namibia ing sisih kulon lan lor, lan Zimbabwé ing sisih lor-wétan. Wewatesané karo Zambia ing sisih lor cedhaké Kazungula wis dikukuhaké kanthi ora apik nanging paling dawa sawetara atus meter.[8]

Negara ukuran sedhengan mung liwat 2 yuta wong, Botswana iku salah siji negara paling arang pedunungé ing donya. Watara 10 persen pedunung urip ing kutha krajan lan kutha paling gedhé, Gaborone. Biyèné siji negara paling miskin ing donya—PDB per kapitané kira-kira US$70 saben taun ing pungkasan taun 1960-an—Botswana wis wiwit ngrubah awaké dhéwé dadi salah siji ékonomi paling cepet tuwuh ing donya. Ékonomi didominasi déning pertambangan, sapi, lan pariwisata. Botswana nduwé PDB (paritas daya tuku) per kapita watara $18.825 per taun as of 2015, salah siji saka paling dhuwur ing Afrika.[1] Pendhapatan nasional brutoné kang dhuwur (miturut sapérangan prakiraan paling gedhé kaping papat ing Afrika) menehi negara iki standar urip kang andhap asor lan Indhèks Pangembanging Manungsa paling dhuwur ing Afrika Sub-Sahara bawana.[9]

Botswana iku anggota Uni Afrika, Komunitas Pembangunan Afrika Kidul, Persemakmuran lan PBB. Negara iki salah siji negara kang paling parah kena epidemi HIV/AIDS. Tingkat pati amarga AIDS utawa sebab gegandhèngan-AIDS wis mudhun banget (57%) saka 2005 nganti 2013[10]:27 lan gunggung infèksi anyar ing bocah uga wis mudhun.[10]:38 Éwadéné suksès ing program kanggo nggawé pangobatan kasedhiya kanggo wong sing kainfèksi, lan kanggo ngajari pendhuduk umum bab carané kanggo mungkasi panyebaran HIV AIDS, gunggung wong kang nduwe AIDS munggah saka 290.000 ing taun 2005 dadi 320.000 ing 2013.[10]:A20 Senadyan alasan iki kanggo pangarep-arep, Botswana tingkat katelu paling dhuwur tingkat prévalènsi HIV AIDS, kacarita ing 2014.[11]

Réferénsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Botswana". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2014. Dijupuk 16 April 2014. 
  2. ^ 2011 Population & Housing Census Preliminary Results Brief
  3. ^ a b c d "Botswana". International Monetary Fund. Dijupuk 2012-04-17. 
  4. ^ "2015 Human Development Report Summary" (PDF). United Nations Development Programme. 2015. k. 17. Dijupuk 14 December 2015. 
  5. ^ "2015 Human Development Report Statistical Annex" (PDF). United Nations Development Programme. 2015. k. 17. Dijupuk December 14, 2015. 
  6. ^ "Botswana Profile". 
  7. ^ "Bechuanaland was the former name of Botswana". 
  8. ^ Darwa, P. Opoku (2011). Kazungula Bridge Project (PDF). African Development Fund. k. Appendix IV. Dijupuk 2012-05-04. 
  9. ^ http://www.nationsonline.org/oneworld/GNI_PPP_of_countries.htm
  10. ^ a b c "The Gap Report" (PDF). Geneva: UN AIDS. 2014. Dijupuk 21 June 2016. 
  11. ^ "HIV and Aids in Botswana". Avert International Aids Charity. Dijupuk 21 June 2016. 

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

  • Acemoglu, Daron, Simon Johnson, and James A. Robinson. "An african success story: Botswana." (2002). online
  • Cohen, Dennis L. "The Botswana Political Elite: Evidence from the 1974 General Election," Journal of Southern African Affairs, (1979) 4, 347–370.
  • Colclough, Christopher and Stephen McCarthy. The Political Economy of Botswana: A Study of Growth and Income Distribution (Oxford University Press, 1980)
  • Denbow, James & Thebe, Phenyo C. (2006). Culture and Customs of Botswana. Westport, CT: Greenwood Press. ISBN 0-313-33178-2. 
  • Edge, Wayne A. and Mogopodi H. Lekorwe eds. Botswana: Politics and Society (Pretoria: J.L. van Schaik, 1998)
  • Good, Kenneth. "Interpreting the Exceptionality of Botswana," Journal of Modern African Studies (1992) 30, 69–95.
  • Good, Kenneth. "Corruption and Mismanagement in Botswana: A Best-Case Example?" Journal of Modern African Studies, (1994) 32, 499–521.
  • Tlou, Thomas, and Alec C. Campbell. History of Botswana (Macmillan Botswana, 1984)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Koordhinat: 24°39.5′S 25°54.5′E / 24.6583°S 25.9083°E / -24.6583; 25.9083