AIDS

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Pita Abang minangka simbol solidaritas kanggo wong sing positif kainfèksi virus HIV lan AIDS.

AIDS iku sindrom kumpulan manéka gejala lan infèksi minangka akibat saka karusakan spésifik sistem kakebalan awak amarga infèksi virus HIV ing menungsa.[1] . AIDS arupa akronim ing basa Inggris saka Acquired Immunodeficiency Syndrome utawa Acquired Immune Deficiency Syndrome ('sindrom dhéfisiènsi imun dapatan'). Jeneng virusé ya iku HIV, arupa singkatan saka Human Immunodeficiency Virus ('virus dhéfisiènsi imun manungsa' utawa 'virus panurun kakebalan manungsa'). Virus sing mèmper HIV ing spesies liya ya iku (SIV, FIV, lan liya-liyané).

HIV lan virus-virus sajinisé ditularké liwat kontak langsung antarané membran mukosa utawa ilènan getih karo cuwèran awak sing ngandhut HIV, kayata getih, semèn utawa banyu mani, cuwèran vagina, cuwèran preseminal, lan banyu susu ibu.[2][3] Transmisi utawa panularan iki bisa dumadi liwat hubungan seksual (vaginal, anal, uga oral), transfusi getih, dom suntik sing kena kontaminasi, ijolan HIV antarané ibu lan bayi nalika meteng, nglairaké utawa nyusoni, sarta kontak liya karo salah siji cuwèran awak kasebut.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Marx, J. L. (1982). "New disease baffles medical community". Science 217 (4560): 618–621. PubMed. 
  2. ^ Divisions of HIV/AIDS Prevention (2003). "HIV and Its Transmission". Centers for Disease Control & Prevention. Retrieved 2006-05-23. 
  3. ^ San Francisco AIDS Foundation (2006-04-14). "How HIV is spread". Retrieved 2006-05-23.  Check date values in: |date= (help)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani AIDS ing KamusWiki.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=AIDS&oldid=966721"