Itali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Repubblica Italiana
Pitakaning Italia
Flag
Coat of arms of Italia
Coat of arms
Motto: "L'Italia è una Repubblica democratica, fondata sul lavoro" — "Italia iku republik sing dhémokratis, dibangun ing dhuwuré kasil karyané"
Anthem: Il Canto degli Italiani
Location of Italia
Capital
and largest city
Roma
Official languagesItalia 1
GovernmentRépublik
Cithakan:Infobox country/multirow
Kamanunggalan
• Water (%)
2,4%
Population
• 2017 estimate
60.507.590 (23)
• - census
-
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
US$1.620 milyar (8)
• Per capita
US$27.984 (20)
CurrencyEuro 2 (EUR)
Time zoneUTC+1
• Summer (DST)
UTC+2
Calling code39
Internet TLD.it
1. Basa Prancis uga minangka basa resmi ing Valle d'Aosta; basa Jerman uga minangka basa resmi ing Trentino-Alto Adige. 2. Valuta sadurungé 1999 iku Lira.

Itali resminé Républik Itali (basa Italia: Repubblica Italiana) iku nagara ing Bawana Éropa lan pulo gedhé loro ing Segara Tengah, ya iku Sisili lan Sardinia. Kang ndunungi cacahé kira-kira ana wong 60 yuta. Kutha krajané iku Roma. Itali wewatesan ing sisih lor karo Pagunungan Alpen, sarta duwé tapel wates karo nagara-nagara Prancis, Switserlan, Ostenrik, lan Slovénia. Nagara mardhika San Marino lan Kutha Vatikan iku minangka enclave ing sajeroning Ujung Italia, déné Campione d'Italia minangka siji exclave Itali ing nagara Switserlan.

Itali dadi papan tumrap manéka kabudayan Éropa, kaya déné kabudayan Ètruska lan Rum, lan uga panggonan lairing obahan Renaissance, kang diwiwiti ing Toscano lan sumebar ing saindenging Éropa. Kutha krajan Itali aran Rum tau dadi punjering kabudayan Kulonan lan punjering Gréja Katulik.

Dina iki, Itali minangka nagara républik dhémokratik, lan nagara maju mawa GDP urut 7 ing sadonya, urut 8 ing Indhèks Mutu Urip,[1] lan urut 20 ing sadonya bab Indhèks Yasaning Manungsa. Itali uga minangka salah siji pangadeg Uni Éropa (kang nandha tangani prajanjèn Treaty of Rome ing taun 1957), lan uga minangka warganing nagara G8, Paheman Éropa, Uni Éropa Kulon, lan Inisiatif Éropa Tengah. Wiwit tanggal 1 Januari 2007, Itali dadi warganing Paheman Kamanan PBB kang ora panggah.

Laladan[besut | besut sumber]

Itali dipérang dadi 20 laladan (akèh: regioni, tunggal: regione); lima ing antarané ndarbèni setatus otonomi mirunggan, tinengeran*:

Kabèh laladan, saliyané Valle d'Aosta, dipérang manèh dadi provinsi cacah loro utawa luwih.

Kutha gedhé[besut | besut sumber]

Kutha-kutha ing Itali mawa cacah kang ndunungi 300,000 jiwa utawa luwih (data ISTAT, Dhésèmber 2006):

Pos. Common Region Prov. Kang ndunungi
1 Roma Lazio RM 2,705,603
2 Milan Lombardia MI 1,303,437
3 Napoli Campania NA 1,005,139
4 Turin Piemonte TO 975,139
5 Palermo Sisilia PA 666,552
6 Genoa Liguria GE 615,686
7 Bologna Emilia-Romagna BO 373,026
8 Firenze Toscana FI 365,966
9 Bari Apulia BA 325,052
10 Catania Sisilia CT 301,564

Laladan métropilis[besut | besut sumber]

Miturut OECD[2], laladan métropilis baku ing Itali ana:

Laladan métropolis Kang ndunungi
Milan 7.4 yuta
Roma 3.8 yuta
Napoli 3.1 yuta
Turin 2.4 yuta

Réferènsi[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Uni Éropa Cithakan:Éropa