Jersey

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bailiwick of Jersey
Bailliage de Jersey
Gendéra Jersey Lambang Jersey
Lokasi Jersey
Basa resmi Inggris, Perancis, Jerriais (basa regional)
Kutha krajan Saint Helier
Wakil Gubernur lan Kepala Komandan Sir John Cheshire
Bailiff Sir Philip Bailhache
Mata uang Pound Jersey (setara karo Pound Sterling)
Zona wektu UTC
Lagu kabangsan Ma Normandie,
God Save the Queen
Dina nasional 9 Mèi: Dina Kabebasan
TLD .je
Kode telepon +44-1534

Jersey (Jerriais: Jèrri) iku sawijining dependensi makutha Britania Raya kang duwé status bailiwick (sajinis laladan kakuwasan) ing lepas pasisir Normandia, Perancis. Saliyané Pulo Jersey, bailiwick iki uga dumadi saka pulo ora ana sing ndunungi Minquiers lan Ecrehous. Jersey, bebarengan karo Bailiwick Guernsey, dadi Kapuloan Channel. Britania Raya nduwé tanggungjawab tumrap pertahanan pulo-pulo iki. Nanging Jersey dudu péranganing teritorial Britania utawa Uni Éropah, ananging kepemilikan kapisah the Crown.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jersey dianeksasi déning William Longsword, pemimpin Duchy Normandia, taun 933. Katurunané, William si Penakluk, nguwasani Inggris ing taun 1066 kang ngakibatké Duchy Normandia lan karajan Inggris dipimpin sajeroning siji wangun pamaréntahan monarki. Raja Yohanes kélangan kabè wewengkoné ing Normandia dharatan taun 1204 marang Raja Perancis, nanging tetep nguasani Kapuloan Kanal kang wiwit wektu iku duwé status pamaréntahan sendiri.

Jersey diduduki déning Nazi Jerman saka 1 Mèi 1940 nganti 9 Mèi 1945 samangsa Perang Dunia II.

Géografi[besut | besut sumber]

Jembar Pulo Jersey ya iku 118,2 km² kang dumunung ing Selat Inggris, watara 22,5 km saka Ujung Cotentin ing Normandia, Perancis. Pulo iki minangka pulo kang gedhé dhéwé lan paling kidul ing Kapuloan Channel.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Ékonomi Jersey gumantung marang layanan finansial, pariwisata, internet lan tetanèn. Pajak pertambahan aji (PPN) ora ana ing pulo iki, saéngga rega barang méwah kerep luwih murah tinimbang ing Inggris. Tanggal 13 Mèi 2005, parlemen Jersey nyetujoni diberlakukannya pajak barang lan jasa kapétung wiwit taun 2008.

Produk pertanian paling akèh ya iku kenthang lan susu.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Watara 50% populasi Jersey dudu sing ndunungi pribumi. 30% populasi kakonsentrasi ing Saint Helier, siji-sijiné kutha ing Jersey. Saka 88.000 sing ndunungi, 40%-né katurunan Jersey/Norman lan 40% liyané katurunan Britania. Klompok minoritas gedhé dhéwé ya iku wong Britania, Portugal (mligi wong Madeira), Irlandia lan Polen. Komunitas Perancis uga ana ing kana.

Sapérangan gedhé sing ndunungi asli Jersey nganggep dhiriné warga Britania lan ngregani gayutan mirunggan antara Makuthta Britania lan Jersey.

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 
Kapuloan Kanal
Bailiwick Jersey: Flag of Jersey.svg Jersey | Les Minquiers | Les Ecrehous | Pirres de Lerq | Les Dirouilles
Bailiwick Guernsey:

Alderney | Flag of Guernsey.svg Guernsey | Flag of Sark.svg Sark | Brecqhou | Burhou | Casquets | Herm | Jethou | Lihou | Ortac | Crevichon | Les Houmets