Géorgia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
საქართველო
Sakartvelo
Pitakaning Georgia
Flag
Coat of arms of Georgia
Coat of arms
Motto: ძალა ერთობაშია; Dzala ertobashia
(Georgia: "Kekuatan melalui Persatuan")
Anthem: Tavisupleba
Location of Georgia
Capital
and largest city
Tbilisi
Official languagesGeorgia
GovernmentRepublik
Cithakan:Infobox country/multirow
Kemerdekaan
• Water (%)
dapat dihiraukan
Population
• 2010 estimate
4.436.400 (113)
• - census
-
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
US$14,26 miliar (124)
• Per capita
US$2.774 (127)
CurrencyLari (GEL)
Time zoneUTC+4
• Summer (DST)
UTC+4
Calling code995
Internet TLD.ge

Georgia (საქართველო Sakartvelo sajeroning basa Georgia; kaloka wiwit taun 1990 nganti 1995 minangka Républik Georgia) iku nagara trans bawana ing sisih wétan Segara Ireng ing sisih kidul Kaukasus antara bawana Éropah lan bawana Asia. Tilas republik ing Uni Soviet iki wewatesan karo Ruslan ing sisih lor, Turki ing sisih kidul-kulon, Armenia ing sisih kidul sarta Azerbaijan ing sisih wétan. Jembar wewengkon Georgia 69.700 km², lanthi sing ndunungi 4,4 yuta jiwa (ora kalebu Abkhazia lan Ossetia Kidul), 84% saka gunggung sing ndunungi wujud ètmis Georgia.

Saarah[besut | besut sumber]

Wewengkon modhèren Georgia wis dipanggoni déning Homo erectus wiwit jaman Paleolitik. Proto-Georgia suku sepisanan muncul sajeroning sajarah sing ditulis ing abad 12 SM. [16] nemu Arkéologi lan referensi ing sumber-sumber kuna sing ngungkapaké unsur-unsur formasi pulitik lan nagara wiwitan ditandhani anané metalurgi canggih lan tèhnik tukang emas ing abad kaping 7 SM

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Georgia dipérang dadi 53 provinsi, 11 kutha lan 2 republik otonomi:

Géografi[besut | besut sumber]

Kutha-kutha gedhé ing Georgia antarané:

Simbul-simbul lawas[besut | besut sumber]

right|thumb|150px|Bendera lama Georgia right|thumb|100px|Lambang lawas Georgia Gendéra lawas Georgia digunakaké wiwit 1991 nganti 25 Januari 2004. Lan dipigunakaké wiwit 1918 nganti 1921.

Basa[besut | besut sumber]

Georgia Sirilik (93%)

Panggunaan Basa Ruslan[besut | besut sumber]

7%.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Pakta Pertahanan Atlantik Utara