Uni Éropah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Uni Éropah
Flag of Europe.svg
EU location.png
Motto: In varietate concordia
(Basa Latin: Guyub ing manéka warna béda-béda)
Lagu kebangsaan: Ode an die Freude (orkestral)
LocationEuropeanUnion25.jpg
Basa resmi Deleng Basa-basa resmi Uni Éropah
Presiden Dewan Wolfgang Schüssel
(Austria)
Presiden Komisi José Manuel Durão Barroso
Presiden Parlemen Josep Borrell
Wewengkon
 - Total
Urutan ka-72
3.976.372 km²
Padunung
 - Total (2004)
 - Kepadatan
Urutan ka-32
454.900.000 (EU-25)
116,4 jiwa/km²
PDB (PPP) (2004)
 - Total
 - Per kapita
Urutan ka-22
€10.202.336.800.000 [1]
€22.300 [2]
Kaadegaké
Dadi KE
 - Ditapakasatani
 - Lumaku

kanthi UE
 - Ditapaksatani
 - Lumaku


Pasetujon Roma
 - 25 Maret 1957
 - 1 Januari 1958

Pasetujon Maastricht
 - 7 Februari 1992
 - 1 November 1993

Mata uang Euro (EUR atau €)
Zona wektu UTC 0 nganti +2
TLD .eu (lumkau wiwit 2005); trap kapindo .eu.int wus digunaaké
Kodhe telepon +3 (karancang)
1 Saben negari saged gadhah basa piyambak-piyambak.

2 Manawi dipunétang dados satunggiling negari.

UE-EU-ISO 3166-1.png

Uni Éropah (basa Inggris: European Union utawi EU) punika satunggiling organisasi antar-pamarêntahan lan supra-nasional, ingkang dumados saking negari-negari Éropah, ingkang wiwit tanggal 1 Januari 2007 sampun nggadhahi 27 negari anggota. Persatuan punika dipunadegaken kanthi rujukan Prajanjèn Uni Éropah (ingkang langkung misuwur kanthi paraban Perjanjian Maastricht) ing taun 1992. Badan punika gadhah 4 institusi utama: Dewan Uni Éropah, Parlemen Éropah, Pangadilan Éropah lan Komisi Éropah. Saben institusi nggadhahi Presiden piyambak, lan gadhah peran lan tanggel-waler tianmtu.

Anggota Uni Éropah inggih punika:

Negari ingkang dados anggota ing taun 2007 punika Rumania kaliyan Bulgaria.
Kroasia ugi saged dados anggota (2013). Status Turki taksih dèrèng cetha.
Parlemen Éropah rembagan wonten Brusel (Belgia) kaliyan (pinten-pinten kaping satunggal taun) ing Strasbourg (Prancis).
Parlemen Éropah dipunpilih langsung déning para padunungipun.

Standar gesang[besut | besut sumber]

Ing ngandhap punika tabel lan graf ingkang nedahaken GDP (PPP) per kapita lan GDP nominal per kapita kanggé Uni Éropah lan negari anggotanipun. Data punika perkiraan taun 2005 lan grafipun saking taun 2004.

GDP (PPP) per kapita 2004 nedahaken negari-negari ing nginggil lan ngandhap rata-rata UE
GDP (PPP), 2004
GDP (PPP) per kapita, 2004
Negari
anggota
PDB (PPP)
juta
dolar int.
PDB (PPP)
per kapita
dolar int.
PDB (nominal)
per kapita
dolar int.
Uni Éropah 12.329.110 26.900 29.203
 Luxembourg 30.674 66.821 73.147
 Irlandia 164.190 40.003 48.753
 Dhènemarken 187.721 34.718 46.691
 Ostenrik 267.053 32.802 37.688
 Bèlgi 324.299 31.159 35.068
 Finlan 161.099 30.818 36.522
 Nèderlan 498.703 30.574 38.180
 Karajan Manunggal 1.825.837 30.227 36.429
 Jerman 2.498.471 30.150 33.785
Cithakan:Country data swedia 267.427 29.537 39.101
 Itali 1.694.706 29.218 29.635
Cithakan:Country data prancis 1.811.561 29.019 33.855
Cithakan:Country data spanyol 1.026.340 24.803 27.175
Cithakan:Country data slovenia 43.260 21.695 18.527
 Yunani 236.311 21.529 20.006
Cithakan:Country data siprus 16.745 20.669 20.866
Cithakan:Country data malta 7.909 20.015 13.742
Cithakan:Country data ceko 198.976 19.488 11.929
Cithakan:Country data portugal 203.947 19.388 16.525
 Honggari 162.289 16.627 11.059
 Estonia 22.239 16.461 9.424
Cithakan:Country data slowakia 87.129 16.110 8.549
Cithakan:Country data lituania 49.106 14.338 7.268
Cithakan:Bendera polen 512.890 13.440 7.487
Cithakan:Country data latvia 30.227 13.059 6.793
Cithakan:Country data bulgaria 71,381 9,205 3,328
 Rumeni 183,162 8,258 3,603
Cithakan:Country data kroasia 55.638 12.364 8.416
Negari
Kandidat
GDP (PPP)
juta
dolar int.
GDP (PPP)
per kapita
dolar int.
GDP (nominal)
per kapita
dolar int.
 Turki 570.748 7.958 4.925

Sumber: CIA World Factbook [3]
All other figures, source: IMF web site (2005 GDP PPP, 2005 per capita GDP PPP, 2005 per capita GDP, current prices).

Perbandingan kaliyan blok-blok/negari-negari sanès[besut | besut sumber]

Blok Jembar
km²
Padunung GDP (PPP)
yuta $US
GDP (PPP)
per kapita

$US
Negari
anggota
Uni Éropah 4,422,773 456.285.839 11.064.752 24.249 25
ASEAN 4.400.000 553.900.000 2.172.000 4.044 10
CSN 17.715.335 366.669.975 2.635.349 7.187 12
NAFTA 21.588.638 430.495.039 12.889.900 29.942 3
AU 29.797.500 850.000.000 1.515.000 1.896 53
Negari
ageng
Pambagéan
pulitik
India 3.287.590 1.102.600.000 3.433.000 3.100 35
RRT 9.596.960 1.306.847.624 7.249.000 5.200 33
AS1 9.631.418 296.900.571 11.190.000 39.100 50
Kanada1 9.984.670 32.507.874 958.700 29.800 13
Rusia 17.075.200 143.782.338 1.282.000 8.900 89

Galeri[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uni_Éropah&oldid=1091350"