Walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nederland
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Je Maintiendrai
(Prancis: "Aku ora bakal gigrig")
Antem: Wilhelmus van Nassouwe
Kutha krajan Amsterdam. Den Haag iku kutha pamaréntahan
Kutha paling gedhé Amsterdam
Basa resmi Nèderlan, Frisia 1
Papréntahan Dem. monarki konst.
Kamardikan
 •  Banyu (%) 18.41%
Cacah jiwa
 •  Rantaman Juli 2004 16.318.199 (kaping 59)
 •  Cacah sirah n/a n/a
GDP  (PPP) Rantaman 2003
 •  Gunggung $476.912 yuta (18th)
 •  Per kapita $29,412 (10th)
Valuta Euro 2 (€ EUR)
Zona wektu CET (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 31
TLD Internèt .nl
1 Basa Saksen Ngisor lan Basa Limburg minangka basa régional resmi
2 Sadurungé taun 2001: Guilder

Walanda utawa Nèderlan (saka tembung Walanda: Nederland), sing tegesé "Tanah Ngisor") iku salah sawijining nagara ing lor-kulon Éropah. Iring wétané nagara iki wewatesan Jerman, iring kidulé wewatesan Bèlgi, lan iring kuloné wewatesan Segara Lor. Walanda iku péranganing Karajan Walanda. Karajan Walanda (Koninkrijk der Nederlanden) iku Walanda tambah nagara Aruba, Curaçao, Sint Maarten lan gemeente kusus Saba, Sint Eustatius lan Bonaire.

Tembung Walanda sajeroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda-> "olanda"-> "Walanda".

Walanda iku nagara sing tau njajah pérangan gedhéné Nusantara (saiki Indonésia) suwéné telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonésia ing tanggal 27 Dhésèmber 1949 ing prastawa sing kaloka kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Peta Walanda, titik abang kutha krajan provinsi lan titik ireng kutha misuwur liyané.

Walanda dipérang dadi 12 kawasan administrasi kang dijenengké provinsi (provincies).

Saben laladan kapérang dadi kutha-kutha (gemeenten). Ana sawetara pulo ing Karibia kang ana ing ngisor pamaréntahan Walanda: Antillen Walanda lan Aruba.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cithakan:Uni Éropah