Nèderlan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Walanda)
Nederland
Gendéra Lambang nagara
Motto: Je Maintiendrai
(Prancis: "Aku ora bakal gigrig")
Antem: Wilhelmus van Nassouwe
Kutha krajan Amsterdam. Den Haag iku kutha pamaréntahan
Kutha paling gedhé Amsterdam
Basa resmi Walanda, Frisia 1
Papréntahan Dem. monarki konst.
Kamardikan
 •  Banyu (%) 18.41%
Cacah jiwa
 •  Rantaman Juli 2004 16.318.199 (kaping 59)
 •  Cacah sirah n/a n/a
GDP  (PPP) Rantaman 2003
 •  Gunggung $476.912 yuta (18th)
 •  Per kapita $29,412 (10th)
Valuta Euro 2 (€ EUR)
Zona wektu CET (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 31
TLD Internèt .nl
1 Basa Saksen Ngisor lan Basa Limburg minangka basa régional resmi
2 Sadurungé taun 2001: Guilder

Nèderlan (jroning Basa Walanda: Nederland), sing sacara harafiah tegesé "Tanah Ngisor", ya iku salah sawijiné nagara ing lor-kulon Éropah. Ing sisih wétan nagara iki wewatesan karo Jerman, ing sisih kidul karo Belgia lan ing sisih kulon, ing sebrang Segara Lor karo Inggris. Walanda iku bagéan saka Karajan Walanda. Karajan Walanda (Koninkrijk der Nederlanden) iku Walanda tambah nagara Aruba, Curaçao, Sint Maarten lan gemeente kusus Saba, Sint Eustatius lan Bonaire.

Tembung Walanda jroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda -> "olanda" -> "Walanda".

Walanda iku nagara sing tau njajah Tanah Jawa lan Indonésia tumeka telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonésia ing tanggal 27 Desember 1949 ing prastawa sing dikenal kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Peta Walanda, titik abang kutha krajan propinsi lan titik ireng kutha misuwur liyané.

Walanda dipérang dadi 12 kawasan administrasi kang dijenengké propinsi (provincies).

Saben laladan kabagi marang marang kutha-kutha (gemeenten). Ana sawetara pulo ing Karibia kang ana ing ngisor pamaréntahan Walanda: Antillen Walanda lan Aruba.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cithakan:Uni Éropah


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nèderlan&oldid=1072294"