Indhiya Nèderlan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Indhiya Nèderlan
Nederlands-Indië
Koloni Nèderlan
1800–1942
1945–1949 [a]
Gendéra Lambang
Peta Indhiya Nèderlan yang menunjukkan wewengkonnya dari taun 1800 hingga pendudukan Jepang taun 1942.
Kutha krajan Batavia (sekarang Jakarta)
Basa Indonésia
Nèderlan
Basa Asli Indonésia
Agama Islam
Protèstan
Katulik
Hindhu
Buddhism
Pamaréntahan pamaréntahan kolonialG
Gubernur Jenderal
 •  1800–1801 (kapisan) Pieter G. van Overstraten
 •  1949 (terakhir) A.H.J. Lovink
Sujarah
 •  Masa VOC 1603–1800
 •  Nasionalisasi VOC 1 Januari 1800
 •  Pendudukan Jepang[1] Fèbruari 1942 – Agustus 1945
 •  Proklamasi Kemerdekaan Indonésia 17 Agustus 1945
 •  Nèderlan mengakui kedaulatan Indonésia 27 Dhésèmber 1949
Population
 •  1930 est. 60,727,233 
Valuta Gulden Indhiya Nèderlan
Sadurungé
Sawisé
Sajarah Nusantara (1602-1800)
Pendudukan Jepang di Indonésia
Pendudukan Jepang di Indonésia
Indonésia
Nugini Nèderlan
Saiki dadi pérangan Indonésia
a. ^ Dimapani wadya Jepang antarané taun 1942 nganti 1945, kang dieloni déning Revolusi Nasional Indonésia nganti taun 1949. Indonésia nyatakake kamardikan ing 17 Agustus 1945. Nugini Nèderlan dipasrahake marang Indonésia ing taun 1963.
Peta wewengkon Kerajaan Kolonial Walanda kalebu laladan jajahane.
Péta jajahan Indhiya Nèderlan

Tembung Indhiya Nèderlan iku digawé kanggo mbédakaké saka Indhiya Inggris. 'Indhiya Nèderlan' tegesé pérangan Indhiya sing kalebu wewengkon jajahané Nèderlan utawa Walanda. 'Indhiya Inggris' iku pérangan Indhiya sing kalebu jajahan Inggris. 'Indhiya Nèderlan' biyèn kira-kira watese padha karo Républik Indonésia saiki, yèn 'Indhiya Inggris' ora liya nagara India saiki.

Indhiya Nèderlan (Walanda: Nederlands(ch)-Indië) minangka sawijining wewengkon koloni Walanda kang diaku kanthi de jure lan de facto. Kepala nagara Indhiya Nèderlan ya iku Ratu utawa Raja Walanda karo sawijining Gubernur-Jendral minangka perwakilané kang duwéni kuwasa.

Indhiya Nèderlan uga minangka wewengkon kang tinulis ing Undang-undang Kerajaan Walanda taun 1814 minangka wewengkon berdaulat Karajan Walanda, diamandemén taun 1848, 1872, lan 1922 miturut perkembangan wewengkon Indhiya Nèderlan.

Indhiya Nèderlan biyene minangka jajahan Walanda, saiki sinebut Indonésia. Jajahan Walanda kawiwitan saka properti Vereenigde Oostindische Compagnie (utawa VOC) kang duwéni Jawa lan Maluku lan sapérangan laladan liyané wiwit abad kaping 17. Sawisé VOC dibubaraké taun 1798, kabèh properti VOC dadi duwéke pamaréntah Républik Batavia.

Ing abad kaping 19 mung pulo Jawa kang sekabehane diduwèni Walanda. Ing taun candhake laladan liya Nusantara ditaklukake utawa “dipasifikasikake” (didamaiake). Indhiya Nèderlan ya iku koloni Éropah kang paling diregani kang kalebu ing kekuasaane Imperium Walanda.[2] Pangwasanan koloni iki nyumbang marang sangsaya kuwate prabawa ékonomi global Walanda, mliginé ing dagang rempah lan komoditas pakebonan liyané, ing abad kaping 19 nganti wiwitan abad kaping 20. Pucaké ing taun 1942, Hindhia Walandaya iku sekabehing laladan Indonésia saikine. Saliyané iku, kutha Melaka, Taiwan, Sri Lanka tau diduwèni VOC lan pamaréntah Walanda.

Tingkat Padunung Cacahé Padunung Persèntase
1 Pribumi 59.138.067 97,4%
2 Tionghoa 1.233.214 2,0%
3 Éropah 240.417 0,4%
4 Timur Asing 115.535 0,2%
Total 60.727.233 100%

Uga delengen[besut | besut sumber]