Républik Cina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Taiwan)
Taiwan mangalih ing kaca iki. Jeneng resmi nagara iki iku Républik Cina. Taiwan sajatiné sawijing kawasan ing nagara iki, nanging tembung iki kerep kanggo ngrujuk nagara iki kanthi kabèh. Taiwan uga jeneng sawijining pulo, mangga mirsani artikel pulo Formosa.

-

中華民國
Zhōnghuá Mínguó
Flag of the Republic of China.svg National Emblem of the Republic of China.svg
Sesanti: Ora ana
peta_Taiwan.png
Basa resmi Mandarin
Kutha krajan Taipei (台北)1
Kutha gedhé dhéwé New Taipei
Présidhèn Tsai Ing-wen
Wakil Présidhèn Chen Chien-jen
Perdana Menteri Lin Chuan
Wewengkon
 -Total
 -% air
Urutan kaping 134
32.260 km²
10,34%
Padunung
 -Total (2003)
 -Kepadatan
Urutan kaping 47
22.749.838
705/km²
Proklamasi
 -Proklamasi ing
 -Pangadegan
Revolusi Xinhai
10 Oktober 1911
1 Januari 1912
PDB (PPP)
 -Total (2005)
 -PDB/kapita

US$629 milyar (17)
$27,122 (23)
Valuta Dolar Anyar Taiwan
(新臺幣), NT$
Zona wektu UTC +8
Lagu kabangsan Telung Prinsip Rakyat
(三民主義)
TLD .tw
Kodhe nagara +886
(1) Kanggo sawetara wektu, kutha krajan resmi Républik Cina papané isih ana Kutha Nanjing ing Cina Dharatan.

Républik Cina (Aksara Cina tradhisional: 中華民國; Aksara Cina prasaja: 中华民国; Wade-Giles: Chung-hua Min-kuo, Tongyong Pinyin: JhongHuá MínGuó, Hanyu Pinyin: Zhōnghuá Mínguó) iku nagara sing saiki nguwasani tlatah kapuloan Taiwan, Kapuloan Pescadores, Quemoy, lan Kapuloan Matsu. Tembung "Taiwan" lumrahé kanggo ngrujuk ing Républik Cina minangka kabèh, sawetara iku istilah "Cina"/"Tiongkok" ngrujuk ing Républik Rakyat Cina, sing nguwasani Tiongkok Daratan, Hong Kong lan Makau. Sanadyan "Républik Cina" iku jeneng resmi nagara iki, tembung "Cina" iku dhéwé lumrahé ngrujuk ing Tiongkok Daratan sing pamaréntahané dijupuk déning Républik Rakyat Cina sawisé pamaréntahan Républik Cina bubar ing taun 1949. Manggan mriksani Républik Cina (1911-1949) lan Perang Sadulur Tiongkok kanggo katrangan luwih akèh.

Républik Cina (ROC) iku wiwité ing Tiongkok Daratan, sawisé pamaréntahan Dinasti Qing digulingaké ing taun 1912 lan nandhani bubaré 2.000 taun pamaréntahan kakaisaran.