Taipei

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taipei
臺北
Munisipalitas
Kota Taipei
Taipei City · 臺北市
Gendéra Taipei
Gendéra
Official seal of Taipei
Lambang
Peparab: Kota Azaleas
Location of Taipei
Berkas satelit Kota Taipei
Berkas satelit Kota Taipei
Nagara  Taiwan
Region Utara Taiwan
Dibentuk 1709
City seat Distrik Xinyi
District-divisions 12 dhistrik
Papréntahan
 • Jinis Pamaréntahan Kota Taipei
 • Walikota Hau Lung-pin (KMT)
Laladan
 • Munisipalitas 271,7997 km2 (1,049,425 sq mi)
 • Water 2,7 km2 (10 sq mi)  1.0%
Cacah warga (Januari 2010)
 • Munisipalitas 2.606.151
 • Pepadhet 0.96/km2 (2.5/sq mi)
 • Métro 6.870.357
  Peringkat kaping 1 dari 25
Zona wektu CST (UTC+8)
Kode pos 100 – 116
Kodhe laladan (0)2
Districts 12
Unggas Formosan Blue Magpie (Urocissa caerulea)
Bunga Azalea (Rhododendron nudiflorum)
Pohon Banyan (India laurel fig, Ficus microcarpa)
Situs wèb taipei.gov.tw (ing basa Inggris)
Wewengkon metropolitan (atau tiga-kutha) dari Taipei termasuk Kota Taipei, Taipei County dan Kota Keelung.

Kutha Taipei (Hanzi: 台北市, hanyu pinyin: Táibĕi Shì, basa Minnan: Tâipak Chi) iku kutha krajan sauntara Républik Cina sarta minangka kutha gedhé dhéwé ing Taiwan. Akèh parusahan indhustri lan jasa kalebu peralatan listrik lan elektronik, tekstil, logam, kapal, lan motor sing duwé kantor pusat ing kutha iki.

Kutha Taipei minangka munisipaliti mirunggan sing diatur kanthi langsung déning pamaréntah pusat. Kutha iki ora kalebu nanging dikubengi déning Kabupatèn Taipei, sing diatur minangka péranganing Provinsi Taiwan.

Walikutha Taipei sing saiki ya iku Hau Lung-pin sing mengku kalungguhan walikutha wiwit taun 2006.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kawasan iki dikenal minangka dhataran cendhèk Taipei minangka omah saka suku Ketagalan sadurungé abad kaping 18. Suku Han Cina teka ing dhataran Taipei ing taun 1709. Taun 1895 wektu Qing kalah sajeroning Perang Jiawu nglawan Jepang, Taiwan kepeksa diserahaké marang Jepang lan dadi koloni. Kakaisaran Jepang sabanjuré ngadegaké kantor kagubernuran (總督府)ing Taipei. Kantor Gubernur iki sabanjuré sing dadi Kantor Kapresidenan (總統府) saiki. Sajeroning 50 taun Jepang kuwasa nganti Jepang kalah sajeroning Perang Donya II lan kudu nyerahaké Taiwan marang Tiongkok sing wektu iku dikuaasani déning pamaréntah nasionalis Kuomintang. Sawisé perang sadulur antara kaum kuminis lan kaum nasionalis rampung kanthi munduré Chiang Kai-shek menyang Taiwan, Taipei banjur didadaké kutha krajan sauntara Républik Cina.

Dunung géografis[besut | besut sumber]

Kutha Taipei dumunung ing dhataran cendhèk Taipei, dikubengi déning pagunungan mligi ing sisih lor, wétan lan kidul-wétan. Titik paling dhuwur ing wewengkon Kutha Taipei ya iku pucuk Gunung Qixing (1120 mèter).

Kali-kali ing kutha iki kabèh kalebu sajeroning DAS Tamsui sing muarané menyang Selat Taiwan lan Segara Cina Timur.

Taipei duwé iklim sub-tropis kanthi suhu rata-rata 20 derajat Celsius sadawaning taun. Nanging, suhu paling cendhèk ing mangsa adhem bisa ngancik 6 derajat Celsius déné ing mangsa panas bisa nganti 34 derajat Celsius.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kutha Taipei dipérang dadi rolas dhistrik (區):

Hanyu Pinyin Hanzi Wade-Giles Tongyong Pinyin
Sōngshān 松山區 Sung-shan Songshan
Xìnyì 信義區 Hsin-yi Sinyi
Dàān 大安區 Ta-an Da-an
Zhōngshān 中山區 Chung-shan Jhongshan
Zhōngzhèng 中正區 Chung-cheng Jhongjheng
Dàtóng 大同區 Ta-t'ung Datong
Wànhuá 萬華區 Wan-hua Wanhua
Wénshān 文山區 Wen-shan Wunshan
Nángǎng 南港區 Nan-kang Nangang
Nèihú 內湖區 Nei-hu Neihu
Shìlín 士林區 Shih-lin Shihlin
Běitóu 北投區 Pei-t'ou Beitou

Kantor walikutha Taipei dumunung ing Distrik Xinyi sing arupa dhistrik sing tuwuh ngrembaka ing dekadé pungkasan dadi pusat komersial, pusat indhustri tèknologi canggih lan pamaréntahan. Walikutha Taipei minangka kalungguhan sing populer lan dianggep tiket kanggo karir pulitik sing mulus ing mangsa ngarep. Iki ditandhani kanthi penjabat walikutha Taipei kerep ngraih popularitas ora kalah adoh saka kalungguhan ing tingkat pusat.

Dewan Kutha Taipei iku badan lègislatif laladan sing dadi wakil rakyat kanggo ngawasi mlakuné pamaréntahan. Dewan Kutha Taipei duwé anggota 49 saka 12 dhistrik sing dipérang dadi 6 laladan pamilihan lan 1 laladan pamilihan maya kanggo sing ndunungi aborigin.

Transportasi[besut | besut sumber]

Kutha Taipei

Lumrahé, sistem transportasi ing Kutha Taipei katata kanthi apik lan perencanaan sing tumata.

Transportasi dharat[besut | besut sumber]

Sepur[besut | besut sumber]

Stasiun Sepur Taipei arupa stasiun sepur gedhé dhéwé ing Taiwan. Taipei uga dadi papan tuwuhing sistem sepur sing pisanan ing Taiwan.

Stasiun sepur Taipei saliyané dadi stasiun sepur uga duwé fungsi minangka stasiun MRT lan uga sepur super rikat sing wis wiwit operasi awal taun 2007.

Transit rikat massal[besut | besut sumber]

Transit cepat massal (TCM) Taipei iku sepur ril ringan sing ngubungaké stasiun-stasiun ing jero kutha. Ora kaya sistem TCM ing kutha-kutha liyané ing donya sing ana ing ngisor lemah, TCM Taipei duwé ril ing ngisor lemah, ing lemah lan ril layang.

Sistem TCM Taipei duwé stasiun utama ing stasiun sepur Taipei. Wektu iki duwé 5 jalur rute sing ngubungaké Taipei karo kutha-kutha ing saubengé mligi sing dumunung ing Kabupatèn Taipei.

Béa minimum kanggo TCM ya iku NTD 20/wong lan maksimum NTD 65/wong.

Bus lan Taksi[besut | besut sumber]

Bus-bus ing Kutha Taipei nglayani rute jero kutha, antar kutha via jalan provinsi dan antar kutha via jalan nagara.

Sistem bus dalam kutha dihubungkan dengan sistem TCM dengan perencanaan teratur seperti pembayaran yang dapat dilakukan dengan kartu pra-bayar TCM atau diskon biaya bus bila melakukan transit dari stasiun TCM.

Bus-bus antar kutha biasanya dilayani olèh perusahaan swasta yang dipusatkan di Stasiun Bus Pusat Kutha Taipei.

Taksi di Taiwan bercat kuning dan berplat dhasar putih dengan tulisan merah. Biaya minimum taksi ya iku NTD 70 untuk 1.5 mèter pertama dan NTD 5 untuk setiap 300 mèter sarta NTD 5 untuk durasi 2 menit dengan kecepatan di bawah 5 km/jam.

Transportasi udara[besut | besut sumber]

Kutha Taipei bisa diaksès liwat 2 papan anggegana:

Papan Anggegana Internasional Taoyuan let-é 40 menit lelungan dharat via dalan tol.

Transportasi Banyu[besut | besut sumber]

Taipei duwé plabuhan segara ing Keelung. Nanging plabuhan iki mayoritas nglayani peti kemas. Transportasi kali muncul mung minangka atraksi wisata nyusuri Kali Tamsui.

Atraksi[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]