Républik Cina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taiwan mangalih ing kaca iki. Jeneng resmi negara iki iku Républik China. Taiwan sajatiné sawijing kawasan ing negara iki, nanging tembung iki kerep digunakaké kanggo ngrujuk negara iki sacara kabèh. Taiwan uga jeneng sawijining pulo, mangga mirsani artikel pulo Formosa.


中華民國
Zhōnghuá Mínguó
Flag of the Republic of China.svg Republic of China National Emblem.svg
Motto: Ora ana
peta_Taiwan.png
Basa resmi Mandarin
Ibu kutha Taipei (台北)1
Kutha paling gedhé New Taipei
Presidhèn Ma Ying-jeou
(馬英九)
Wakil Presidhèn Wu Den-yih
Perdana Menteri Jiang Yi-huah (江宜樺)
Wilayah
 - Total
 - % air
Urutan ke-134
32.260 km²
10,34%
Pedunung
 - Total (2003)
 - Kepadatan
Urutan ke-47
22.749.838
705/km²
Proklamasi
 - Proklamasi ing
 - Pangadegan
Revolusi Xinhai
10 Oktober 1911
1 Januari 1912
PDB (PPP)
 - Total (2005)
 - PDB/kapita

US$629 milyar (17)
$27,122 (23)
Valuta Dolar Anyar Taiwan
(新臺幣), NT$
Zona wektu UTC +8
Lagu kabangsan Telung Prinsip Rakyat
(三民主義)
TLD .tw
Kodhe negara +886
(1) Kanggo sawetara wektu, ibu kutha resmi Republik China papané isih ana Kutha Nanjing ing Cina Dharatan.

Republik China (Aksara Cina tradhisional: 中華民國; Aksara Cina prasaja: 中华民国; Wade-Giles: Chung-hua Min-kuo, Tongyong Pinyin: JhongHuá MínGuó, Hanyu Pinyin: Zhōnghuá Mínguó) iku sawijining negara sing saiki nguwasani tlatah kapuloan Taiwan, Kapuloan Pescadores, Quemoy, lan Kapuloan Matsu. Tembung "Taiwan" biasané digunakaké kanggo ngrujuk ing Republik China minangka kabèh, sawetara iku istilah "China"/"Tiongkok" ngrujuk ing Republik Rakyat Cina, sing nguwasani Tiongkok Daratan, Hong Kong lan Makau. Sanadyan "Republik China" iku jeneng resmi negara iki, tembung "China" iku dhéwé biasané ngrujuk ing Tiongkok Daratan sing pamaréntahané dijupuk déning Republik Rakyat China sawisé pamaréntahan Republik China bubar ing taun 1949. Manggan mriksani Republik China (1911-1949) lan Perang Sadulur Tiongkok kanggo katrangan luwih akèh.

Republik China (ROC) iku wiwité ing Tiongkok Daratan, sawisé pamaréntahan Dinasti Qing digulingaké ing taun 1912 lan nandhani bubaré 2.000 taun pamaréntahan kakaisaran.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Républik_Cina&oldid=876472"