Républik Cina

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Taiwan mangalih ing kaca iki. Jeneng resmi nagara iki iku Républik China. Taiwan sajatiné sawijing kawasan ing nagara iki, nanging tembung iki kerep digunakaké kanggo ngrujuk nagara iki sacara kabèh. Taiwan uga jeneng sawijining pulo, mangga mirsani artikel pulo Formosa.

-

中華民國
Zhōnghuá Mínguó
Flag of the Republic of China.svg Republic of China National Emblem.svg
Motto: Ora ana
peta_Taiwan.png
Basa resmi Mandarin
Kutha krajan Taipei (台北)1
Kutha paling gedhé New Taipei
Presidhèn Ma Ying-jeou
(馬英九)
Wakil Presidhèn Wu Den-yih
Perdana Menteri Jiang Yi-huah (江宜樺)
Wewengkon
 - Total
 - % air
Urutan ke-134
32.260 km²
10,34%
Padunung
 - Total (2003)
 - Kepadatan
Urutan ke-47
22.749.838
705/km²
Proklamasi
 - Proklamasi ing
 - Pangadegan
Revolusi Xinhai
10 Oktober 1911
1 Januari 1912
PDB (PPP)
 - Total (2005)
 - PDB/kapita

US$629 milyar (17)
$27,122 (23)
Valuta Dolar Anyar Taiwan
(新臺幣), NT$
Zona wektu UTC +8
Lagu kabangsan Telung Prinsip Rakyat
(三民主義)
TLD .tw
Kodhe nagara +886
(1) Kanggo sawetara wektu, kutha krajan resmi Républik China papané isih ana Kutha Nanjing ing Cina Dharatan.

Républik China (Aksara Cina tradhisional: 中華民國; Aksara Cina prasaja: 中华民国; Wade-Giles: Chung-hua Min-kuo, Tongyong Pinyin: JhongHuá MínGuó, Hanyu Pinyin: Zhōnghuá Mínguó) iku nagara sing saiki nguwasani tlatah kapuloan Taiwan, Kapuloan Pescadores, Quemoy, lan Kapuloan Matsu. Tembung "Taiwan" biasané digunakaké kanggo ngrujuk ing Républik China minangka kabèh, sawetara iku istilah "China"/"Tiongkok" ngrujuk ing Républik Rakyat Cina, sing nguwasani Tiongkok Daratan, Hong Kong lan Makau. Sanadyan "Républik China" iku jeneng resmi nagara iki, tembung "China" iku dhéwé biasané ngrujuk ing Tiongkok Daratan sing pamaréntahané dijupuk déning Républik Rakyat China sawisé pamaréntahan Républik China bubar ing taun 1949. Manggan mriksani Républik China (1911-1949) lan Perang Sadulur Tiongkok kanggo katrangan luwih akèh.

Républik China (ROC) iku wiwité ing Tiongkok Daratan, sawisé pamaréntahan Dinasti Qing digulingaké ing taun 1912 lan nandhani bubaré 2.000 taun pamaréntahan kakaisaran.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Républik_Cina&oldid=1052542"