Taipei 101

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Taipei 101
台北101 / 臺北101
Taipei101.portrait.altonthompson.jpg
Record height
Tallest in the world from 2004 to 2010[I]
SadurungéPetronas Towers
SawiséBurj Khalifa
Tetélan pokok
JinisPangginaanipun: komunikasi, konpérénsi, ulah raga fitnes pabukon, kantor, restauran, retail, observasi.
PernahXinyi District, Taipei, Taiwan
Diyasa kawit1999
Rampung2004
Opening31 Dhésèmber 2004
CostNT$ 58 billion
(US$ 1.80 billion)[1]
OwnerTaipei Financial Center Corporation
ManagementUrban Retail Properties Co.
Height
Antenna spire509.2 m (1,670.6 ft)
Roof449.2 m (1,473.8 ft)
Top floor439.2 m (1,440.9 ft)
Technical details
Floor count101 (+5 basement floors)
Floor area412,500 m2 (4,440,100 sq ft)
Lifts/elevators61 Toshiba/KONE elevators, including double-deck shuttles and 2 high speed observatory elevators)
Rancangan lan yasan
ArsitèkC.Y. Lee & partners
Structural engineerThornton Tomasetti
Main contractorKTRT Joint Venture
Website
taipei-101.com.tw
References
[2]

Taipei 101 (Tionghoa: 台北101/臺北101), utawi Taipei World Financial Center, inggih punika salah satunggalipun gedhong penyakar langit ingkang dunungipun wonten ing Distrik Xinyi, Taipei, Taiwan.[3] Taipei 101 naté dados gedhong paling inggil sadonya saking taun 2004 ngantos dumugi 2010 sadéréngipun gedhong Burj Khalifa dipunyasa ing Dubai.[3] Nalika wulan Juli 2011, gedhong punika pikantuk kanugrahan LEED Platinum Certification, satunggalipun kanugrahan ageng amargi gedhong punika irit énérgi lan désain ingkang ramah lingkungan (Leadhership in Energy and Environmental Design) (LEED).[3]

Taipei 101 dipundésain déning C.Y Lee lan kanca-kancanipun lan kontruksinipun dipundamel déning KTRT Joint Venture.[4] Menara punika dipundamel minangka icon Taiwan ingkang modern, nalika dipunbikak resmi ing taun 2004 Taiwan 101 pikantuk Emporis Skyscraper Award.[4]

Arsitektur gedhong Taipei 101 punika gadhah simbol minangka simbol evolusi téknologi lan tradisi Asia.[4]

Taipei 101 punika kagunganipun perusahaan Taipei Financial Center Corporation (TFCC) lan dipunatur déning The International division of Urban Retail Properties Corporation ingkang mapan ing Chicago, Amérikah Sarékat.[4] Rencananipun gedhong punika badhé dipunparingi nama Taipei World Financial Center (Tradisional: 臺北國際金融中心).[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. My E Gov, The E-government Entry Point of Taiwan – Taiwan Yearbook 2005, Wikipedia – [[List of world's most expensive single objects]]
  2. Cithakan:Emporis
  3. a b c World's Tallest Green Building dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  4. a b c d e Winning Design dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]