Menara Tokyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Menara Tokyo (東京タワー Tokyo Tower?) (東京タワー, Menara Tokyo) menara ing Shiba Park, Tokyo, Jepang. Dhuwuré 332,6 m lan kalebu bangunan menara paling dhuwur ing donya, kang ngadek ijèn ing lumahing lemah.[1] Adhedhasar angger-angger kaselametan penerbangan, menara iki dicet nganggo werna oranye karo werna putih ing sawetara panggonan. Bangunan liyane iku luwih cendhak, supaya Menara Tokyo bisa katon saka macem-macem lokasi ing tengah kutha.

Menara Tokyo wis misuwur minangka simbol saka kutha Tokyo lan panggon wisata tinimbang sawijining fungsi minangka antèn menara pemancar kanggo TV analog (UHF/VHF), TV lokal, digital, lan radio FM. Kajaba iku, ing perusahaan KA East Japan Railway nggunakaké menara iki kanggo nyèlèhaké anten radio sistem darurat saka sepur, lan instrumen pengukuran liyané dipasang dening Kantor Lingkungan Tokyo Metropolitan area.

Garis gedhé[besut | besut sumber]

Jeneng resminé ya iku Nippon Denpatō (日本電波塔? Menara Gelombang Radio Jepang) (日本電波塔, Menara Radio Gelombang saka Jepang). Kang ngadegake Menara Tokyo ya iku wirausaha koran saka Osaka kang jenengé Hisakichi Maeda (direktur utama Sankei Shimbun, Kansai Telecasting Corporationlan Osaka Broadcasting Corporation). 

Desain menara iki mèlu desain Menara Eiffel ing Paris, Prancis. Senajan luwih 8.6 m saka Menara Eiffel, Menara Tokyo boboté mung 4,200 ton dibandhingaké karo menara Eiffel kang boboté 7,300 ton. Bagian ndhuwur menara wis dirancang kanggo tahan angin nganti kacepetan saka 100 m per sekon jam, nalika sisih ngisor  menara, tahan marang kacepetan angin saka 80 m per sekon jam.

Pemancar kang didelèlehaké ing Menara Tokyo bisa tekan wilayah Kanto kanthi radius 100 km. Sadurungé Menara Tokyo iki diadegaké, stasiun-stasiun TV ing Tokyo, NHK, General TV, Nippon Television (NTV), lan TBS wis anyak operasi karo pemancar antena dhéwé kang dhuwuré tekan 170 m. Ing taun 1958, Fuji TV, NET (saiki TV Asahi), lan saluran pendhidhikan saka NHK wiwit mindahaké pemancar ing Menara Tokyo.

Simbol menara ya iku si sadulur "Noppon" asalé saka tembung "Noppo" (dhuwur). Klambi biru digunakaké Noppon kang lair kawitan, nalika Noppon mung nganggo sandhangan werna abang.

Motto sedulur "Noppon": Kakang: "Deloken bab-bab nganggo ati kang panas nganggo tutul kang wangun." Adhi: "Miwiti nganggo bab kang cilik lan terus lakokaké sanityasa mantep."

Sajarah[besut | besut sumber]

  • April 1957 - Nippon Denpatō Kabushikigaisha (日本電波塔株式会社? PT Menara Gelombang Radio Jepang) (日本電波塔株式会社, PT Menara Gelombang Radio Jepang) iki diadegaké.
  • 29 Juni 1957 - pembangunan fisik menara diwiwiti.
  • 14 November 1958 - Pembangunan menara kang njupuk wektu 1 taun 3 sasi rampung.
  • 7 Desember 1958 - Menara Tokyo iki dibukak kanggo umum (mangsa pancoban).
  • 23 Desember 1958 - Menara Tokyo resmi dibukak kanggo umum.
  • 10 januari 1959 - NHK Educational TV wiwit saka Menara Tokyo.
  • 2 Januari 1959 - NET (TV Pendhidhikan Jepang, saiki TV Asahi) wiwit nyebaraké saka Menara Tokyo.
  • 1 Maret 1959 - Fuji TV wiwit siaran saka Menara Tokyo.
  • April 1959 - NHK Educational TV mindahaké pemancar saka Menara Tokyo menyang pusat pemancar ing wilayah Kioi. Sawaliké, pemancar NHK General TV dipindhahaké menyang Menara Tokyo.
  • 17 Januari 1960 - TBS mindahaké pemancar saka kantor pusat Akasaka menyang Menara Tokyo.
  • 12 April 1964 - Divisi Televisi Nihon Kagaku Gijutsu Shinkō Zaidan wiwit nyebaraké (saiki diarani TV Tokyo).
  • 26 April 1970 - FM Tokyo wiwit siaran.
  • 10 Nopember 1970 - Nippon Television mindhah pemancar menyang Menara Tokyo.
  • 1980 - NHK Educational TV mindhah pemancar bali menyang Menara Tokyo, saingga menara iki bisa maringi panggon kanggo kabeh stasiun TV pemancar ing kutha Tokyo.
  • 1 Nopember taun 1984 - TV lan radio FM nduwéné University of the Air wiwit siaran.
  • 1 Oktober 1988 - FM Jepang (saiki J-Wave) wiwit siaran.
  • 1 Nopember 1995 - Stasiun TV Tokyo MX wiwit siaran.
  • 1 April 1996 - Radio InterFM wiwit siaran.
  • 1 Desember 2003 - Kabeh stasiun TV saliyané University of the Air wiwit siaran nganggo sistem digital.
  • 1 Desember 2006 - University of the Air wiwit siaran TV digital.

Fasilitas[besut | besut sumber]

Menara Tokyo ing wayah surup
Khusus dina Setu, Minggu, lan mangsa prei, lantai pengamatan bisa dirambah kanthi nggunakaké undhak-undhakan.
  • Ing dhuwur saka 120 m nganti 125 m, ana rong lantai pengamatan utama, lan ing lantai saka pengamatan ing dhuwur saka 223 m. Saka lantai pengamatan, pengunjung bisa ndeleng pasawangan saka kutha Tokyo, lan nalika terang, pengunjung bisa ndeleng paling saka wilayah ing Prefektur Kanagawa, Saitama, Chiba, lan Gunung Fuji.
  • Ing menara ana bangunan Kutha Sikil (Foot Town) kang nduwèni limang lantai. Kajaba iku, ing bangunan ana: Aquarium Menara Tokyo, Wax Museum, Museum Guinness World Records Tokyo, SPACE WAX (pameran holograms), Trick Art Gallery (pameran lukisan 3-dimensi), panggung pèntas, Klub 333, Noppon Square, FamilyMart cabang saka Menara Tokyo (nyimpen penak padha 7-Eleven), Laboratorium Kari Tokyo, uga minangka toko olèh-olèh, panggon kanggo mangan, lan  "Menara Gallery 333". Lantai 5 diisi piranti kanggo siaran saka macem-macem stasiun TV lan ora mbukak kanggo umum.
  • Lantai khusus pengamatan ing dhuwur 223 m, digunakaké sasuwéné 10 taun kanggo nyimpen piranti siaran, lan  dibukak kanggo umum ing taun 1968.
  • Lampu kang madhangi menara murup saka wayah surup nganti jam 12 wengi. Warna lampu wis diatur miturut mangsa. Lampu warna oranye diurupaké ing wayah semi, gugur, lan mangsa adem, nalika ing mangsa panas, lampu kang diurupaké werna putih. Werna lampu kadang dijodokaké marang tema, contoné werna pink kanggo kampanye antikanker payudara, werna biru kanggo promosi TV lokal, lan werna ijo kanggo promosi film Matrik Reloaded, uga minangka mengeti 50 taun saka persahabatan Jepang-Irlandia.

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]