Tokyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tokyo
東京都
Metropolis
Pemerintah Metropolitan Tokyo
Seka dhuwur: Nishi-Shinjuku, Jembatan Pelangi, Gedung Parlemen Jepang, Shibuya, Tokyo Skytree
Gendéra Tokyo
Gendéra
Official seal of Tokyo
Lambang
Official logo of Tokyo
Lambang
Antem: Tokyo Metropolitan Song (東京都歌 Tokyo Toka?)[1]
Negara Jepang
Wilayah Kantō
Pulau Honshu
Divisi 23 distrik khusus, 26 kota, 1 distrik, & 4 subprefektur
Pamaréntahan
 • Jinis Metropolitan
 • Guernur Yōichi Masuzoe (I)
 • Ibu kota Tokyo[2]
Laladan
 • Metropolis 2.187,66 km2 (84,466 sq mi)
 • Métro 13.572 km2 (5,240 sq mi)
 • Urut laladan 45
Cacah warga (1 Desember 2015)[3]
 • Metropolis 13.506.607
 • Pepadhet 62/km2 (160/sq mi)
 • Métro 37.800.000
 • Pepadhet métro 2.662/km2 (6,890/sq mi)
 • 23 Distrik 8.967.665
  (Pemerintahan prefektur per 2015)
Demonym(s) 江戸っ子 (Edokko), 東京人 (Tokyo-jin), 東京っ子 (Tokyokko), Tokyoite
Zona wektu Wektu Standar Jepang (UTC+9)
ISO 3166-2 JP-13
Flower Somei-Yoshino cherry blossom
Tree Ginkgo tree (Ginkgo biloba)
Bird Black-headed gull (Larus ridibundus)
Situs wèb www.metro.tokyo.jp

Tokyo (東京; Tōkyō,[4] harafiah: ibukitha wétan) punika ibukitha Jepang sisan tlatah ingkang paling padhet ing Jepang, sarta laladan metropolitan paling ageng ing donya dipuntingal saking cacah padunungipun (33.750.000 ing kitha lan tlatah saubengipun).

Watawis 12 yuta kang ndunungi manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah saubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika punjer pulitik, ékonomi, budaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan pura kaisar Jepang lan kursi pamaréntahan nagari, sisan minangka punjer bisnis lan finansial utami tlatah Asia Wétan.

Tokyo gadhah sakedhik gedhong pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi lindhu. Wangunan di Tokyo kathahipun wujud apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kulawarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya, lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.

Tokyo kanthi harafiah tegesipun "ibukitha wétan" wonten ing basa Jepang, kosok balèn kaliyan ibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, Kyoto, ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing abad ke-19. Ngantos taun 1870-an, Tokyo dipunwastani "Edo". Nalika punjer kamaharajan pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipun-gantos.

Géografi[besut | besut sumber]

Prefektur Tokyo dipunpérang dados Dharatan dan kapuloan. Pérangan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn Lempongan Tokyo, watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan Prefektur Chiba ing sisih wétan, Prefektur Yamanashi ing kilèn, Prefektur Kanagawa ing kidul, lan Prefektur Saitama ing sisih lèr. Kepuloanipun wujud KapuloanIzu lan KapuloanOgasawara, manjang watawis 1.000 km ka Samudra Pasifik.

Distrik kutha/laladan pemilihan[besut | besut sumber]

Prefektur Tokyo gadhah 23 dhistrik kusus ingkang wujud:

Shibuya, punjer budaya rumaja Jepang, gadhah penyeberangan umum paling sibuk sadonya, ing ngajengipun Hachikō stasiun Shibuya.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Kuil Yasukuni, peristirahatan pungkasan kurban perang Jepang.

Tokyo punika markasipun perusahaan sèktor ékonomi nasional lan donya.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Miturut yuswa (2002):

  • Laré alit (0-14): 1,43 juta (12%)
  • Padunung ingkang nyambut damel (15-64): 8,5 juta (71,4%)
  • Padunung senior (65+): 1,98 juta (16,6%)

Populasi penduduk manca: 327.000 (2001)

Tuwuhing populasi: +68.000 (2000 hingga 2001)

Budaya[besut | besut sumber]

Situs keagamaan wigati ing Tokyo:

Lingkungan[besut | besut sumber]

Kitha kembar[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "東京都歌・市歌". Tokyo Metropolitan Government. Dijupuk September 17, 2011. 
  2. ^ 都庁の所在地 Shinjuku is the location of the Tokyo Metropolitan Government Office. But Tokyo is not a "municipality". Therefore, for the sake of convenience, the notation of prefectural is "Tokyo".
  3. ^ "平成27年 毎月1日現在の推計". Tokyo Metropolitan Government. Dijupuk January 17, 2015. 
  4. ^ "Geography of Tokyo". Tokyo Metropolitan Government. Dijupuk 2008-10-18.