Tokyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pamaréntah Metropolitan Tokyo
東京都; Tōkyō-to
Lambang Pamaréntah Metropolitan Tokyo
Kutha krajan dhistrik mirunggan Shinjuku
Wewengkon Kanto
Pulau Honshu
Jembar wewengkon 2.187,08 km² (45)
 - % air 1,0%
Penduduk 12.064.101 (1)
 - Kepadatan 5.520/km²
Distrik 1
Kotamadya 39
Situs resmi http://www.metro.tokyo.jp
Japan tokyo map small.png

Tokyo (東京; Tōkyō, harafiah: ibukitha wétan) punika ibukitha Jepang sisan tlatah ingkang paling padhet ing Jepang, sarta laladan metropolitan paling ageng ing donya dipuntingal saking cacah padunungipun (33.750.000 ing kitha lan tlatah saubengipun).

Watawis 12 yuta sing ndunungi manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah saubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika punjer pulitik, ékonomi, budaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan pura kaisar Jepang lan kursi pamaréntahan nagari, sisan minangka punjer bisnis lan finansial utami tlatah Asia Wétan.

Tokyo anggadhahi sakedhik gedhong pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi lindhu. Wangunan di Tokyo kathahipun arupi apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kulawarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya, lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.

Tokyo kanthi harafiah maknanipun "ibukitha wétan" wonten ing basa Jepang, kosok balèn kaliyan ibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, Kyoto, ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing abad ke-19. Ngantos taun 1870-an, Tokyo dipunwastani "Edo". Nalika punjer kekaisaran pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipun-gantos.

Géografi[besut | besut sumber]

Prefektur Tokyo dipunpérang dados Dharatan dan kapuloan. Pérangan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn Lempongan Tokyo, watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan Prefektur Chiba ing sisih wétan, Prefektur Yamanashi ing kilèn, Prefektur Kanagawa ing kidul, lan Prefektur Saitama ing sisih lèr. Kepuloanipun arupi Kepulauan Izu lan Kepulauan Ogasawara, manjang watawis 1.000 km ka Samudra Pasifik.

Distrik kutha/laladan pemilihan[besut | besut sumber]

Prefektur Tokyo gadhah 23 dhistrik kusus ingkang arupi:

Shibuya, punjer budaya rumaja Jepang, gadhah penyeberangan umum paling sibuk sadonya, ing ngajengipun Hachikō stasiun Shibuya.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Kuil Yasukuni, peristirahatan pungkasan kurban perang Jepang.

Tokyo punika markasipun perusahaan sèktor ékonomi nasional lan donya.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Miturut yuswa (2002):

  • Laré alit (0-14): 1,43 juta (12%)
  • Padunung ingkang nyambut damel (15-64): 8,5 juta (71,4%)
  • Padunung senior (65+): 1,98 juta (16,6%)

Populasi penduduk manca: 327.000 (2001)

Tuwuhing populasi: +68.000 (2000 hingga 2001)

Budaya[besut | besut sumber]

Situs keagamaan wigati ing Tokyo:

Lingkungan[besut | besut sumber]

Kitha kembar[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]