Osaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig variants icon.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Osaka
大阪
Kutha ditunjuk
大阪市 · Kutha Osaka
Koordhinat: 34°41′37.48″N 135°30′7.83″E / 34.6937444°N 135.5021750°E / 34.6937444; 135.5021750Koordhinat: 34°41′37.48″N 135°30′7.83″E / 34.6937444°N 135.5021750°E / 34.6937444; 135.5021750
Pamaréntahan
 • Walikutha Kunio Hiramatsu wiwit Dhésèmber 2007
Tlatah
 • Gunggung 222,30 km2 (8,580 sq mi)
Cacah jiwa (1 September 2010)
 • Gunggung 2.668.113
 • Kapadhetan 12.000/km2 (30,000/sq mi)
Japan Standard Time (UTC+9)
- Wit Sakura
- Kembang Pansy
Nomer tilpun 06-6208-8181
Alamat 1-3-20 Nakanoshima, Kita-ku, Ōsaka-shi, Ōsaka-fu
530-8201
Sana jaringan City of Ōsaka

Kutha Osaka (大阪市 Ōsaka-shi?) Ngenani wuni iki rungokna  iku kutha katelu-gedhé dhéwé ing Jepang, kanthi populasi 2,7 yuta wong.

Kutha iki ana ing pulo Honshu, ing cangkem Kali Yodo ing Lempongan Osaka. Kutha iki arupa salah siji pusat indhustri lan pelabuhan utama, uga kutha krajan Prefektur Osaka lan pérangan pusat saka laladan metropolitan Osaka-Kobe-Kyoto. Ing sisih wétan, Osaka wewatesan karo Kyoto lan Nara, lan ing sisih kulon karo kutha Kobe. Osaka arupa péranganing wewengkon Kansai.

Osaka arupa sawijining metropolis banyu, mawa kali-kaliné lan gunggung kreteg paling akèh ing Jepang nganti ora kaétung gunggungé. Miturut wong Jepang, ana "808 yasan kreteg" ing Osaka. Konon kanggo wong Jepang, angka "808" arupa gunggung sing akèh banget, lan padha tegesé karo ora kaétung. Sejatiné gunggung kreteg sing ana ing Osaka ya iku 790, ing antarané, 761 kreteg sing dikelola déning pamaréntah kutha Osaka.

Ana loro pusat kutha ing Osaka, ya iku Umeda ing sisih lor, lan Namba ing sisih kidul. Kaloro pusat kutha iki dihubungaké déning dalan utama sing jenengé Midosuji. Kantor-kantor padagangan, bank, lan konglomerat Jepang lumrahé kapusat ing saubengé Dalan Midosuji. Pasawangan Dalan Midosuji mawa godhong-godhong wit Ginkgo sing nguning ing mangsa palastra éndah banget.

Pranala njaba[besut | besut sumber]