Prefektur Osaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Disambig variants icon.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Osaka
大阪
Kota terpilih
大阪市 · Kota Osaka
Pamaréntahan
 • Wali kutha Toru Hashimoto menjabat sejak 19 Dhésèmber 2011
Laladan
 • Gunggung 223,00 km2 (8,600 sq mi)
Cacah warga (1 Januari 2012)
 • Gunggung 2.671.680
 • Pepadhet 120/km2 (310/sq mi)
Zona wektu Waktu Standar Jepang (UTC+9)
- Pohon Sakura
- Bunga Pansy
Nomor telepon 06-6208-8181
Alamat 1-3-20 Nakanoshima, Kita-ku, Ōsaka-shi, Ōsaka-fu
530-8201
Situs wèb Situs resmi Kota Osaka

Osaka (大阪市 Ōsaka-shi?, Kota Osaka) ya iku kutha ing wewengkon Kansai, Jepang. Saliyané minangka kutha krajan Prefektur Osaka, kutha iki dikukuhaké minangka salah siji Kota Terpilih dhedhasar Undang-Undang Otonomi Lokal. Osaka ya iku kutha kang duwé pendhudhuk nomer telu ing Jepang sawisé Tokyo lan Yokohama. Kutha iki dumunung ing pulo Honshu, ing lambé kali Yodo ing Lempongan Osaka. Osaka ya iku kutha gedhé dhéwé ing kawasan Keihanshin minangka pusat indhustri lan pelabuhan kanggo laladan metropolitan Osaka-Kobe-Kyoto. Ing sisih wétan, Osaka duwé tangga Kyoto lan Nara, lan ing sisih kulon karo kutha Kobe.

Keihanshin ya iku wewengkon metropolitan kang duwé pendhudhuk paling akèh nomer loro ing Jepang, lan salah siji wewengkon metropolitan paling akèh ing dunya kanthi jumlah pendhudhuk sakiwa-tengené 18 juta,[1] lan wewengkon metropolitan gedhé dhéwé nomer loro ing Jepang adhadhasar PDB lan wewengkon metropolitan gedhé dhéwé nomer pitu ing dunya.

Osaka ya iku metropolis banyu kang dikenal kanthi kali-kaliné lan cacahing kreteg paling akèh ing Jepang. Ana 2 pusat kutha ing Osaka, ya iku Umeda ing sisih lor lan Namba ing sisih kidul. Sakloron pusaté kutha iki dihubungaké déning dalan utama kang jenengé Midosuji. Kantor-kantor perdagangan, bank, lan konglomerat Jepang lumrahé duwé pusat ing kiwa-tengené dalan Midosuji. Dalan Midosuji dikenal kanthi tetingalané godhong-godhong wit ginkgo kang nguning ing mangsa gogrog.

Sajarah[besut | besut sumber]

Papan panggonan Osaka ing péta Jepang

Ing jaman biyèn, Osaka kang dikenal minangka Naniwa wis dadi lawang gerbang perdagangan internasional kawit sakiwa-tengené abad ka-5. Pelabuhan Naniwazu minangka lawang mlebuné nalika ana ing Jepang kuna ing periode Tumulus (709 AD) nalika perdagangan karo Tiongkok lan ujung Koréa ngrengkuh puncaké.

Minangka kutha pelabuhan, peran Naniwazu ya iku minangka pusat transportasi. Saka gudhang-gudhang gedhé kang ana ing Naniwazu, barang dagangan diangkud lumantar sungai Yodo anuju kutha krajan kang nalika iku dumuning ing Nara lan candhaké dipindah ing Kyoto.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Table 92, Final Report of The 2000 Population Census". E-stat.go.jp. Dijupuk 2010-05-05.