Kyoto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kyoto
京都
Kota
京都市 · Kyoto City
Koordhinat: 35°0′42″N 135°46′6″E / 35.01167°N 135.76833°E / 35.01167; 135.76833Koordhinat: 35°0′42″N 135°46′6″E / 35.01167°N 135.76833°E / 35.01167; 135.76833
Pamaréntahan
 • Mayor Daisaku Kadokawa (門川大作)
Tlatah
 • Gunggung 827,90 km2 (31,970 sq mi)
Cacah jiwa (1 Agustus 2011)
 • Gunggung 1.473.746
 • Kapadhetan 18/km2 (46/sq mi)
Japan Standard Time (UTC+9)
- Pohon Weeping Willow, Japanese Maple and Katsura
- Bunga Camellia, Azalea and Sugar Cherry
Nomor Telp 075-222-3111
Address 488 Teramachi-Oike, Nakagyō-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu
604-8571
Sana jaringan City of Kyoto
Kyoto, 1891
Kinkaku-ji

KyotoSound mirengaken. (京都市 Kyōto-shi?) inggih punika kutha ingkang mapan wonten Pulo Honshu, Jepang [1]. Kutha punika kalebet péranganing laladan metropolitan Osaka-Kobe-Kyoto. Kyoto gadhah kathah situs sajarah lan kalebet kutha krajanipun Prefektur Kyoto. Kutha krajan astana (tojō) anama Heian-kyō minangka kutha krajan nalika taun 794 [2] . Minangka kutha krajan (miyako), Heian-kyō dados pusat pamaréntahan lan budaya Jepang. Nalika masa punika, kutha krajan punika dipunsebat kyō no miyako ingkang salajengipun éwah dados Kyoto. Ing jaman rumiyin, Kyoto ugi dipunwastani Kyōraku, Rakuchū, utawi Rakuyō. Penamaan kados punika ndhèrèk pakulinan wonten ing Tiongkok ingkang gadhah kutha krajan ing Rakuyō (Luoyang)

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah Kyoto kawiwitan saking Kaisar Kammu (kaisar Jepang kaping 50) mindhahaken kutha krajan saking Nagaoka-kyō dhateng Heian-kyō, amargi Fujiwara Tanetsugu ingkang dados tanggel jawab marang pambangunan Nagaoka-kyō séda amargi dipunatèni. Wonten ingkang ngandharaken bilih kutha krajan kedah dipunpindhah dhateng Kyoto kanggé nanggulangi prabawa agami Buda ing Nara ingkang kekwatanipun kanthi pusat wonten ing sapérangan kuil-kuil ingkang dipunsebat Nanto-jiin(南都寺院). Sanèsipun punika ngandharaken kutha krajan prelu dipunpindhah saking kutha krajan kekaisaran kagunanipun garis keturunan Kaisar Temmu dhateng kutha krajan énggal kanggé kaisar saking garis keturunan Kaisar Tenji.

Géografi[besut | besut sumber]

Kawontenan mangsa gugur wonten ing Kyoto

Kyoto mapan wonten ing pérangan kidul saking Prefektur Kyoto. Wonten ing kutha mili sapérangan lèpèn kados ta Kamogawa (milinipun sareng kaliyan Takanogawa ing tengah) ing wétan, Katsuragawa ing kulon, lan Ujigawa ing kidul. Papanipun wonten ing Lembah Kyoto (dipunsebat ugi Lembah Yamashiro). Lembah Yamashiro dipunubengi déning tigang gunung inggih punika Higashiyama, Kitayama, lan Nishiyama, kanthi dhuwuripun punika kirang langkung 1000 m dpl. Amargi papanipun ingkangg dipunubengi déning pagunungan punika dados mawi iklim dharat lan damel bèntenipun suhu antawisipun siyang lan dalu, antawisipun mangsa adhem lan mangsa panas katingal ageng. Pérangan pusat kutha ingkang dipundésain kados papan catur kanthi wujuding dalan ingkang sapérangan lurus. Saben dalan gadhah nama-nama piyambak lan sapérangan ageng persimpangan dipunparingi nama miturut nama margi tartamtu. Sapunika pusat bisnis mapan wonten ing pérangan kidul saking Kyoto Gosho.

Distrik[besut | besut sumber]

Kyoto gadhah 11 dhistrik (ku):

Dhémografi[besut | besut sumber]

Dumugi taun 2008, kutha Kyoto kagungan jumlah penduduk kanthi gunggung 1.464.990 jiwa lan kepadatan penduduk kanthi gunggung 2.402,68 tiyang per km². Sedaya wiyaripun wewengkon punika 827,90 km².

Pariwisata[besut | besut sumber]

Monumen Bersejarah di Kyoto Kuno (Kyoto, Uji dan kutha-kutha Otsu)
京都市
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Jepang Edit this on Wikidata
Laladan 827.83 km2 (8.9107×109 sq ft)
Paugeran ii, iv
Rujukan 688
Koordhinat 35°00′42″N 135°46′05″E / 35.0117°N 135.7681°E / 35.0117; 135.7681
Prasasti 1994 (Sèsi 18th)
Situs jaringan www.city.kyoto.lg.jp
Kyoto is located in Jepang
Kyoto
Pernahé Kyoto
Ginkaku-ji
Kiyomizudera mangsa seni
Taman watu krikil ing Ryōan-ji

Kyoto ingkang kathah mawi tilaran sajarah ingkang kalebet tujuan pariwisata budaya paling utami wonten ing Jepang. Kyoto tansah éndah sedawaning taun, ing mangsa adhem, mekaripun kembang Sakura ingukit-bukit ingkang asri nalika mangsa panas, sesawangan werna-werna ing mangsa gugur.

Papan pariwisata[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Kyoto gadhah gegayutan kutha kembat kaliyan :

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kyoto, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)
  2. ^ Kyoto, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)
  3. ^ Jogja punya saudara kembar di Jepang, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Kyoto