Kyoto

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kyoto
京都
Kota
京都市 · Kyoto City
Coordinates: 35°0′42″N 135°46′6″E / 35.01167°L 135.76833°W / 35.01167; 135.76833Koordinat: 35°0′42″N 135°46′6″E / 35.01167°L 135.76833°W / 35.01167; 135.76833
Government
 • Mayor Daisaku Kadokawa (門川大作)
Area
 • Total 827,90 km2 (31,970 sq mi)
Population (1 Agustus 2011)
 • Total 1.473.746
 • Density 18/km2 (46/sq mi)
Time zone Japan Standard Time (UTC+9)
- Pohon Weeping Willow, Japanese Maple and Katsura
- Bunga Camellia, Azalea and Sugar Cherry
Nomor Telp 075-222-3111
Address 488 Teramachi-Oike, Nakagyō-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu
604-8571
Website City of Kyoto
Kyoto, 1891
Kinkaku-ji

KyotoSound mirengaken. (京都市 Kyōto-shi?) inggih punika kutha ingkang mapan wonten Pulo Honshu, Jepang [1]. Kutha punika kalebet bagéyan saking laladan metropolitan Osaka-Kobe-Kyoto. Kyoto gadhah kathah situs sejarah lan kalebet kutha krajannipun Prefektur Kyoto. Kutha krajan astana (tojō) anama Heian-kyō minangka kutha krajan nalika taun 794 [2] . Minangka kutha krajan (miyako), Heian-kyō dados pusat pamaréntahan lan budaya Jepang. Nalika masa punika, kutha krajan punika dipunsebat kyō no miyako ingkang salajengipun éwah dados Kyoto. Ing zaman rumiyin, Kyoto ugi dipunwastani Kyōraku, Rakuchū, utawi Rakuyō. Penamaan kados punika ndhèrèk pakulinan wonten ing Tiongkok ingkang gadhah kutha krajan ing Rakuyō (Luoyang)

Sajarah[sunting | besut sumber]

Sejarah Kyoto kawiwitan saking Kaisar Kammu (kaisar Jepang kaping 50) mindhahaken kutha krajan saking Nagaoka-kyō dhateng Heian-kyō, amargi Fujiwara Tanetsugu ingkang dados tanggel jawab marang pambangunan Nagaoka-kyō seda amargi dipunatèni. Wonten ingkang ngandharaken bilih kutha krajan kedah dipunpindhah dhateng Kyoto kanggé nanggulangi pengaruh agami Buddha ing Nara ingkang kekwatanipun kanthi pusat wonten ing saperangan kuil-kuil ingkang dipunsebat Nanto-jiin(南都寺院). Sanèsipun punika ngandharaken kutha krajan prelu dipunpindhah saking kutha krajan kekaisaran kagunanipun garis keturunan Kaisar Temmu dhateng kutha krajan énggal kanggé kaisar saking garis keturunan Kaisar Tenji.

Geografi[sunting | besut sumber]

Kawontenan mangsa gugur wonten ing Kyoto

Kyoto mapan wonten ing bagéyan kidul saking Prefektur Kyoto. Wonten ing kutha mili sapérangan lèpèn kadosta Kamogawa (milinipun sareng kalihan Takanogawa ing tengah) ing wétan, Katsuragawa ing kulon, lan Ujigawa ing kidul. Papanipun wonten ing Lembah Kyoto (dipunsebat ugi Lembah Yamashiro). Lembah Yamashiro dipunubengi déning tigang gunung inggih punika Higashiyama, Kitayama, lan Nishiyama, kanthi dhuwuripun punika kirang langkung 1000 m dpl. Amargi papanipun ingkangg dipunubengi déning pagunungan punika dados mawi iklim dharat lan damel bèntenipun suhu antawisipun siyang lan dalu, antawisipun mangsa adhem lan mangsa panas katingal ageng. Bagéyan pusat kutha ingkang dipundésain kados papan catur kanthi wujuding dalan ingkang sapérangan lurus. Saben dalan gadhah nama-nama piyambak lan sapérangan ageng persimpangan dipunparingi nama miturut nama margi tartamtu. Sapunika pusat bisnis mapan wonten ing bagéyan kidul saking Kyoto Gosho.

Distrik[sunting | besut sumber]

Kyoto gadhah 11 dhistrik (ku):

Demografi[sunting | besut sumber]

Dumugi taun 2008, kutha Kyoto kagungan jumlah penduduk kanthi gunggung 1.464.990 jiwa lan kepadatan penduduk kanthi gunggung 2.402,68 tiyang per km². Sedaya wiyaripun wewengkon punika 827,90 km².

Pariwisata[sunting | besut sumber]

Monumen Bersejarah di Kyoto Kuno (Kyoto, Uji dan kota-kota Otsu)*
Situs Warisan Donya UNESCO
Nagara Jepang
Jinis Budaya
Wewaton ii, iv
Rujukan 688
Wewengkon Asia-Pasifik
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 1994  (Sèsi 18th)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Ginkaku-ji
Kiyomizudera mangsa seni
Taman watu krikil ing Ryōan-ji

Kyoto ingkang kathah mawi tilaran sajarah ingkang kalebet tujuan pariwisata budaya paling utami wonten ing Jepang. Kyoto tansah éndah sedawaning taun, ing mangsa adhem, mekaripun kembang Sakura ingukit-bukit ingkang asri nalika mangsa panas, pemandangan werna-werna ing mangsa gugur.

Papan pariwisata[sunting | besut sumber]

Kutha kembar[sunting | besut sumber]

Kyoto gadhah gegayutan kutha kembat kalihan :

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id) http://www.kyotominsai.co.jp/indonesia/kyoto/ Kyoto], (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)
  2. ^ (id) Kyoto, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)
  3. ^ (id) Jogja punya saudara kembar di Jepang, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Kyoto

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kyoto&oldid=1053435"