Préfèktur Okinawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta Prefektur Okinawa

Cithakan:Infobox Prefektur Okinawa

Papan Kepuloan Ryukyu

Prefektur Okinawa (沖縄県 Okinawa-ken?, Basa Okinawa: Uchinaa-ken) inggih punika prefektur ingkang mapan wonten ing pérangan paling kidul Jepang [1][2]. Prefektur punika kapérang dados atusan pulo ingkang dipunsebat Kepuloan Ryukyu lan damel rangkéan kepuloan ingkang dawanipun langkung saking 1000 km, antawisipun kidul-kulon Kyushu (pulo paling kidul saking sekawan pulo utama Jepang) lan Taiwan. Kepuloan Senkaku (Kepuloan Diaoyu) ingkang nembé dados sengketa ugi kalebet wewengkon administrasi Prefektur Okinawa.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kepuloan Okinawa sampun dinggèni déning manungsa saking puluhan èwu taun kepengker.[3] Bukti-bukti tuwa dhéwé wontenipun manungsa ing Kepuloan Ryukyu kapanggihaken wonten ing Naha lan Yaese.[4] Nalika kalamangsa Prasajarah Ryukyu ingkang kalampahan puluah èwu taun dumugi abad kapung 12, Ryukyu pikantuk prabawa budaya saking nagara-nagara tangga ing Asia. Periode sajarah Ryukyu sadèrèngipun invasi Domain Satsuma dipunwastani kalamangsa Ryukyu Kuno. Ing sangandhaping administrasi Keshogunan Tokugawa, Karajan Ryukyu wonten ing kalamangsa Ryukyu Modern kanthi tandha rikatipun pangembangan seni lan budaya Ryukyu [5].[3]

Tembung Ryukyu kapisan dipunsebat wonten ing Buku Sui, ananging sebatan mau saged ugi ateges Taiwan, sanès tumuju ing Kepuloan Ryukyu.[butuh sitiran] Basa Jepang ingkang dipun-ginakaken kanggé nyebat pulo punika ya iku Okinawa ingkang kapanggih kapisan wonten ing biografi Jianzhen seratan taun 779. Pagesangan masarakat agraris kawiwitan nalika abad kaping 18 lan mekar kanthi alon dumugi abad kaping 21. Amargi Kepuloan Okinawa mapan wonten ing tengahing Laut Cina Timur lan caket kaliyan Jepang, Cina, ugi Asia Tenggara, Karajan Ryukyu mekar minangka nagara dagang ingkang makmur. Wonten ing kalamangsa Karajan Ryukyu ugi dipunyasa gusuku-gusuku minangka bètèng sarta papan dalemipun panguwaos.[3] saking abad kaping 15 Karajan Ryukyu kalebet salah satunggaling nagari upeti Kekaisaran Cina. Nalika taun 1609, Karajan Ryukyu dipuninvasi déning Domain Satsuma ingkang gadhah kuwasos ing wewengkon ingkang sapunika dipunsebat Prefektur Kagoshima.[3] Sanajan taksih nglampahi gayutan nagari upeti kaliyan Cina, Karajan Ryukyu ing sangandhaping kuwaosing Keshogunan Tokugawa lan klan Shimazu saking Satsuma, Karajan Ryukyu kedah sarujuk supados mbayar upeti dhateng keshogunan lan Domain Satsuma.

Géografi[besut | besut sumber]

Pulo-pulo utama[besut | besut sumber]

Pulo-pulo ing Prefektur Okinawa.

Saking lor-wétan dumugi kidul-kulon, pulo-pulo ingkang wonten pendudukipun ing Kepuloan Ryukyu dipunperang dados tigang gugus kepuloan:

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Peta Prefektur Okinawa

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika pratélan kutha alit lan désa ing saben dhistrik.

Géologi[besut | besut sumber]

Dharatan Pulo Okinawa kathahipun asalipun saking terumbu karang saéngga toya jawah minangka kathah guwa-guwa ingkang gadhah peranan ingkang wigati nalika Pertempuran Okinawa. Ing sisih kudil Pulo Okinawa punika wonten jaringan guwa watu kapur wiyar ingkang dipunsebat Gyokusendo.

Budaya[besut | besut sumber]

Seni lan kerajinan[besut | besut sumber]

Seni pertunjukan[besut | besut sumber]

Karate[besut | besut sumber]

Arsitektur[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Fèbruari 2013)
  2. ^ Jepang, (dipunakses tanggal 23 Fèbruari 2013)
  3. ^ a b c d "History of the Ryukyus". Ryukyu Cultural Archives. 
  4. ^ 山下町第1洞穴出土の旧石器についてCithakan:Jp icon, 南島考古22
  5. ^ Prefektur Okinawa, (dipunakses tanggal 23 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]