Basa Jepang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Jepang
日本語 [Nihongo]
Asal Jepang, Guam, Kapuloan Marshall, Palau, Taiwan
Laladan Asia Timur, Oseania
Panyatur asli
127 juta (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Jepang (de facto), Angaur (Palau)
Diatur déning Pamaréntah Jepang
Kodhe basa
ISO 639-1 ja
ISO 639-2 jpn
ISO 639-3

Basa Jepang Ngenani wuni iki rungokna  (日本語; romaji: Nihongo) iku basa resmi ing Jepang lan cacahing panyatur 127 yuta wong.

Basa Jepang uga dipigunakaké déning sawetara padunung nagara sing tau ditaklukaké kaya Koréa lan Rèpublik Cina. Basa iki uga bisa dirungokaké ing Amérika Sarékat (California lan Hawaii) lan Brasil lantaran pindhahing wong Jepang mrana. Nanging katurunan wong Jepang sing diarani nisei (二世, génerasi kaloro), wis ora fasih basa kasebut.

Basa Jepang kapérang rong wangun ya iku Hyoujungo (標準語), pertuturan baku, lan Kyoutsugo (共通語), pertuturan umum. Hyoujungo iku wangun sing diajaraké ing sekolah lan dipigunakaké ing télévisi lan kabèh kahanan resmi.

Lafas vokal[besut | besut sumber]

Japanese (standard) vowels.png

Basa Jepang duwé 5 huruf vokal ya iku /a/, /i/, /ɯ/, /e/, dan /o/.

Lafaz vokal basa Jepang mèmper basa Indonésia. Contoné:

  • /a/ kaya "bapa"
  • /i/ kaya "ibu"
  • /u/ kaya "urut"
  • /e/ kaya "esok"
  • /o/ kaya "obor"

Tulisan basa Jepang[besut | besut sumber]

Tulisan basa Jepang asalé saka tulisan basa Cina (漢字/kanji) sing diwanuhaké ing abad kapapat Masehi. Sadurngé iku, wong Jepang ora duwé sistem panulisan dhéwé.

Tulisan Jepang kabagi telu:

Kaloro aksara pungkasan iku biyasa ingaran kana lan kaloroné kena prabawa fonetik basa Sansekerta. Bab iki isih bisa didelelng sajeroning urutan aksara Kana. Saliyané iku, ana uga sistem alihaksara sing ingaran romaji.

Basa Jepang sing kita kenal saiki iki, ditulis nganggo kombinasi aksara Kanji, Hiragana, lan Katakana. Kanji dianggo kanggo nyatakaké makna dhasar saka tembung (arupa tembung aran, tembung kriya, tembung sipat, utawa tembung sandhangan). Hiragana ditulis sawisé kanji kanggo ngowahi makna dhasar saka tembung kasebut, lan nyesuaiaké karo paugeran paramasastra basa Jepang.

Kana[besut | besut sumber]

Artikel baku: Hiragana lan Katakana

Aksara Hiragana lan Katakana (kana) duwé urutan kaya ing ngisor iki, nduwé 46 set aksara. Kaloroné (Hiragana lan Katakana) ora duwé makna apa-apa, kaya déné abjad sajeroning Basa Indonésia, mung nglambangaké sawijining uni tinamtu, sanadyan ana uga tembung-tembung jrning basa Jepang sing dumadi saka siji 'suku tembung', kaya ta me(mata), ki (wit) ni (loro), lsb. Abjad iki diajaraké ing tataran pra-sekolah (TK) ing Jepang.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Jepang ing KamusWiki.
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah