Basa Jepang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Jepang
日本語 [Nihongo]
Asal Jepang, Guam, Kapuloan Marshall, Palau, Taiwan
Tlatah Asia Timur, Oseania
Panyatur asli
127 juta (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Jepang (de facto), Angaur (Palau)
Diundhangaké déning Pamaréntah Jepang
Sandi basa
ISO 639-1 ja
ISO 639-2 jpn
ISO 639-3

Basa Jepang Swara rungokna (日本語; romaji: Nihongo) iku basa resmi ing Jepang lan cacahing panyatur 127 yuta wong.

Basa Jepang uga dipigunakaké déning sawetara padunung nagara sing tau ditaklukaké kaya Koréa lan Rèpublik Cina. Basa iki uga bisa dirungokaké ing Amérika Sarékat (California lan Hawaii) lan Brasil lantaran pindhahing wong Jepang mrana. Nanging katurunan wong Jepang sing diarani nisei (二世, generasi kaloro), wis ora fasih basa kasebut.

Basa Jepang kapérang rong wangun yaiku Hyoujungo (標準語), pertuturan standar, lan Kyoutsugo (共通語), pertuturan umum. Hyoujungo kuwi wangun sing diajaraké ing sekolah lan dipigunakaké ing televisi lan kabèh kahanan resmi.

Lafas vokal[sunting | Owah sumber]

Japanese (standard) vowels.png

Basa Jepang nduwèni 5 huruf vokal yaiku /a/, /i/, /ɯ/, /e/, dan /o/.

Lafaz vokal basa Jepang mèmper basa Indonesia. Contoné:

  • /a/ kaya "bapa"
  • /i/ kaya "ibu"
  • /u/ kaya "urut"
  • /e/ kaya "esok"
  • /o/ kaya "obor"

Tulisan basa Jepang[sunting | Owah sumber]

Tulisan basa Jepang asalé saka tulisan basa China (漢字/kanji) sing dikenalaké ing abad kapapat Masehi. Sadurngé kuwi, wong Jepang ora duwé sistem panulisan dhéwé.

Tulisan Jepang kabagi telu:

Kaloro aksara pungkasan iku biasa disebut kana lan kaloroné kena pengaruh fonetik basa Sansekerta. Bab iki isih bisa didelelng jroning urutan aksara Kana. Saliyané kuwi, ana uga sistem alihaksara sing disebut romaji.

Basa Jepang sing kita kenal saiki iki, ditulis nganggo kombinasi aksara Kanji, Hiragana, lan Katakana. Kanji dianggo kanggo nyatakaké makna dhasar saka tembung (arupa tembung aran, tembung kriya, tembung sipat, utawa tembung sandhangan). Hiragana ditulis sawisé kanji kanggo ngowahi makna dhasar saka tembung kasebut, lan nyesuaiaké karo paugeran paramasastra basa Jepang.

Kana[sunting | Owah sumber]

Artikel utama: Hiragana lan Katakana

Aksara Hiragana lan Katakana (kana) nduwèni urutan kaya ing ngisor iki, nduwé 46 set aksara. Kaloroné (Hiragana lan Katakana) ora nduwèni makna apa-apa, kayadéné abjad jroning Basa Indonesia, mung nglambangaké sawijining uni tinamtu, senadyan ana uga tembung-tembung jrning basa Jepang sing dumadi saka siji 'suku kata', kayata me(mata), ki (wit) ni (loro), lsb. Abjad iki diajaraké ing tataran pra-sekolah (TK) ing Jepang.

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Jepang ing KamusWiki.
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Jepang&oldid=950516"