Kapuloan Marshall

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
Republic of the Marshall Islands
Gendéra
Motto: 
Antem: Forever Marshall Islands
Kutha krajan
lan paling gedhé
Majuro
Basa resmi Marshall, Inggris
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 71.056 (186)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$0,115 miliar (190)
 •  Per kapita US$1.600 (158)
Valuta Dolar AS (USD)
Wilayat wektu (UTC+12)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+12)
Kodhé bèl 692
TLD Internèt .mh

Républik Kapuloan Marshall iku nagara kapuloan kang dumunung ing Samudra Pasifik bagéan kulon. Nagara iki wewatesan karo Nauru lan Kiribati ing sisih kidul, Mikronesia ing kulon, lan Pulo Wake ing sisih lor.

Sajarah[besut | besut sumber]

Senadyan warga Mikronesia manggoni Kapuloan Marshall ing abad 2000 SM, pangetauan bab sajarah awal nagara iki mung sethithik. Penjelajah Spanyol Alonso de Salazar minangka wong Éropah pisanan kang nemokaké Kep. Marshall, nanging kapuloan iki ora naté diparani manèh jroning sawetara abad nganti kaptèn Inggris John Marshall marani ing taun 1788; kapuloan iki dijenengké miturut jenengé.

Sawijining perusahaan dagang Jerman ngadegaké cabang ing Kep. Marshall taun 1885 kang dadi bagéan saka protektorat Jerman Nugini. Jepang nguwasani kapuloan iki ing Perang Donya I lelandhesan mandat Liga Bangsa-Bangsa.

Taun 1944 wektu Perang Dunia II, Amérika Sarékat nyerbu kapuloan iki lan nglebokaké jroning Wewengkon Perwalian Kapuloan Pasifik (Trust Territory of the Pacific Islands). Sawisé perang, AS wiwit nglaksanakaké sawetara uji coba nuklir ing Kep. Marshall kang lumaku nganti taun 1960-an. Akibaté, akèh warga Marshall kang kena èfèk tingkat radiasi dhuwur saéngga klaim kompènsasi isih lumaku nganti dina iki.

Taun 1979, Républik Kep. Marshall didegaké lan perjanjèn Compact of Free Association karo AS ditandhatangani, lan wiwit lumaku taun 1986.

Geografi[besut | besut sumber]

Kep. Marshall dumadi saka 29 atol lan 5 pulo kapencil. ⅔ populasi manggon ana ing Atol Majuro (uga jeneng kutha krajan) lan Ebeye. Siklon tropis kadhangkala ngantem kapuloan iki.

Pranala jaba[besut | besut sumber]