Sepanyol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Spanyol)
Reino de España
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Plus Ultra
(Latin: "Manèh mangarep")
Antem: Marcha Real
Kutha krajan
lan paling gedhé
Madrid
Basa resmi Spanyol1
Papréntahan Monarki parlementer
Persatuan
 •  Banyu (%) 1,04%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 43.209.511 (27)
 •  Cacah sirah 2001 40.847.371
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$1.026.340 yuta (14)
 •  Per kapita US$24.803 (29)
Valuta Euro (€)2 (EUR)
Zona wektu CET3 (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 34
TLD Internèt .es
1 Sajeroning sawetara wewengkon otonomi, basa Katalan, basa Basque, lan basa Galicia uga minangka basa resmi; ing Val d'Aran, dhialek Aranais saka Occitan dadi basa resmi kaloro.
2 Sadurungé 1999: Peseta
3 saliyané ing Kepuloan Canary, kang ana ing zona wektu GMT (UTC = +0, UTC = +1 ing musim panas).

Karajan Spanyol (basa Spanyol lan Galisia: Reino de España, Katalan: Regne d'Espanya, Basque: Espainiako Erresuma) ya iku nagara ing Éropah kidul-kulon, kang bebarengan karo Portugal, dumunung ana ing Ujung Iberia. Wates dharat Spanyol karo Éropah ya iku Pegunungan Pyrenia wewatesan karo Prancis lan Andorra. Wewengkoné uga nglingkupi kutha Ceuta lan Melilla ing Afrika Lor, Kepuloan Canary ing Samodra Atlantik, lan sawetara pulo ing Laut Tengah.

Géografi[besut | besut sumber]

Wewengkon Spanyol diwatesi déning Portugal ing sisih kulon, sarta Gibraltar lan Maroko ing sisih kidul. Spanyol wewatesan karo Prancis lan Andorra ing sisih lor-wétan ngliwati Pegunungan Pyrenia. Wates segarané ya iku Samodra Atlantik ing sisih kulon lan Lempongan Biscay ing sisih lor sarta Laut Tengah ing sisih wétan, papan ing ngendi Spanyol duwé wewengkon Kepuloan Balearik. Ing sisih kidul, ana Selat Gibraltar. Kutha-kutha ing Spanyol kanthi sing ndunungi paling akèh antarané Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, lan Málaga.

Lansekap Spanyol didominasi déning dhataran dhuwur lan pagunungan, kaya ta Pyrenia lan Sierra Nevada. Saka panggonan mau, mili sawetara kali.

Iklim Spanyol kapérang papat pérangan:

  • Mediterania
  • Laladan Njero
  • Pasisir Lor
  • Kepulauan Canary

Pembagéyan administratif[besut | besut sumber]

Spanyol dibagi 50 provinsi, dikelompokaké sajeroning 17 wewengkon otonomi lan 2 kutha otonom kang duwé otonomi kang ombèr.

Wewengkon otonomi[besut | besut sumber]

Spanyol dumadi saka 17 wewengkon otonomi (comunidades autónomas) lan loro kutha otonom (ciudades autónomas; Ceuta lan Melilla).

Provinsi[besut | besut sumber]

Wewengkon otonomi Spanyol

Karajan Spanyol uga kapérang dadi 50 provinsi (provincias). Wewengkon otonomi ngelompokaké sawetara provinsi (Extremadura, contoné, dumadi saka rong provinsi: Cáceres lan Badajoz). Wewengkon otonomi Asturias, Kepulauan Baleares, Cantabria, La Rioja, Navarre, Murcia, lan Madrid, kabèh mau mung dumadi saka sak provinsi. Sacara tradisional, provinsi-provinsi mau kapérang manèh marang wewengkon bersejarah (comarcas).

Wewengkon kadhaulatan[besut | besut sumber]

Ana lima enklave (plazas de soberanía) ing pasisir Afrika: kutha Ceuta lan Melilla minangka kutha-kutha otonom, sawijining status ing antarané kutha lan wewengkon otonom; kepuloan Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, lan Peñón de Vélez de la Gomera ana ing ngisoré pamaréntahan punjer ing Spanyol.

Ceuta lan Melilla, sanajan dudu wewengkon bersejarah' kanthi resmi, uga nduwé status istimewa.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Wilayah otonomi Spanyol (comunidades autónomas) Gendéra Spanyol
Andalusia | Aragon | Asturias | Kapuloan Baleares | País Vasco | Kapuloan Canary | Cantabria | Castile–La Mancha | Castile–Leon | Catalunya | Extremadura | Galicia | Madrid | Murcia | Navarra | La Rioja | Valencia | Ceuta | Melilla | Plazas de soberanía


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani