Polandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Républik Polandia
Rzeczpospolita Polska
Flag of Poland.svg Coat of arms of Poland-official.png
Gendéra Polandia Lambang Polandia
Motto:Bóg, Honor, Ojczyzna (ora resmi)
EU location POL.png

Polandia ing Uni Éropah

EC map of poland.png

Lokasi: Éropah

Ko'ordinat géografi: 52° 8′ 49" Lor, 19° 22′ 41" Wétan

Basa resmi Polandia
Kutha krajan Warsawa (Warszawa)
Presiden Andrzej Duda
Perdana Menteri Beata Szydło
Jembar 312,685 km²
Padunung


 - Cacah (2014)
 - Kapadhetan


38, 485, 779
123/km²

Diadegaké


 - Tanggal

Républik Polandia Kaping-II


11 November 1918

Valuta Złoty (PLN)
Zona wektu UTC +2
Lagu kabangsan Mazurek Dąbrowskiego
Domain Internet .pl
Kodhe nagara +48

Républik Polandia utawa Républik Polen (Polandia: Polska, Rzeczpospolita Polska) iku nagara republik ing Éropah Wétan sing bebatesan karo Jerman ing sisih kulon, Cékia lan Slovakia ing sisih kidul, Rusia (Oblast Kaliningrad) lan Lituania ing sisih wétan uga Belarus sarta Ukraina ing sisih kidul-wétan.

Sajarah[besut | besut sumber]

Uga delengen Sajarah Polandia

Polandia iku nagara ing Éropah-Wétan sing wis diadegaké kurang luwih sèwu taun ing taun 966. Ing taun 1025 Polandia dadi keraton lan ing taun 1569 manunggal karo Lituania dadi "Pasamakmuran Lituania-Polandia". Nanging taun 1795 pasamakmuran iki rusak lan wong Polandia ora nduwé nagara mardika nganti taun 1918, sawisé Perang Donya I.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Polandia miturut administratif dipérang dadi 16 propinsi ('ka-woiwod-an') utawa województwo ing basa Polandia. Saben propinsi dibagi manèh dadi pirang powiat (padha karo kabupaten, terus saben powiat dibagi dadi sawetara gmina (kurang luwih ukarané antara kecamatan utawa kalurahan)).

Propinsi Polandia (ing basa Polandia):

  • (Dolnośląskie)
  • (Kujawsko-pomorskie)
  • (Łódzkie)
  • (Lubelskie)
  • (Lubuskie)
  • (Małopolskie)
  • (Mazowieckie)
  • (Opolskie)
  • (Podkarpackie)
  • (Podlaskie)
  • (Pomorskie)
  • (Śląskie)
  • (Świętokrzyskie)
  • (Warmińsko-mazurskie)
  • (Wielkopolskie)
  • (Zachodniopomorskie)

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Artikel utama: Daftar kutha ing Polandia

Démografi[besut | besut sumber]

Artikel utama Démografi Polandia

Sukubangsa sing manggon ing Polandia iku suku bangsa Polandia mayoritasé. Nanging uga ana suku bangsa Belarus, utamané ing saidenging Białystok, suku bangsa Jerman, utamané saindenging Opole. Banjur uga ana sithik wong Ukraina cedhak Przemyśl. Sadurungé Perang Donya II, uga ana komunitas Yahudi sing gedhé ing Polandia. Nanging komunitas Yahudi disirnakaké nganti mèh entèk déning kaum Nazi Jerman.

Wong Polandia umumé agama Katulik, Paus Yohanes Paulus II asalé ya saka Polandia. Nanging uga ana sing nganut agama Kristen Ortodhoks, utamané wong Bélarus. Panganut agama Yahudi wis mèh ora ana manèh namung kurang luwih 12.000 jiwa waé. Panganut agama Islam uga ana. Saliyané para migran anyar, uga ana wong Polandia keturunan bangsa Tatar sing wis atusan taun manggon ing kéné kaya wong Yahudi. Cacahé umat Muslim kurang luwih ana 30.000 jiwa. Wong Buddha uga ana nanging cacahé panganuté ora patiya akèh; namung kira-kira 5.000 jiwa waé.

Géografi[besut | besut sumber]

Polandia iku nagara sing datar lan bagéyan saka lemah ngisor Éropah lor. Nanging ing sisih kidul ana pagunungan Beskida lan Karpatia.

Kali sing paling dawa ing Polandia iku kali Wisla sing mili ngliwati kutha Warsawa.

Daftar kali ing Polandia[besut | besut sumber]

Artikel utama: Daftar kali ing Polandia

Uga delengen[besut | besut sumber]

Galeri[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropa

Austria | Walanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Polandia&oldid=1052642"