Jerman Nazi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Großdeutsches Reich
Reich Jerman Raya
Gendéra Jerman Nazi Lambang Jerman Nazi
Gendéra Lambang
verweis= Républik Weimar 1933-1945 verweis= Pamaréntah Flensburg
Motto Ein Volk, ein Reich, ein Führer
Wong siji, siji Kakaisaran, siji pimpinan
Basa resmi Basa Jerman
Kutha krajan Berlin
Pamaréntah Diktator
Wewengkon 633,786 km²
Padunung
1939
69,314,000
Kapadhetan 109.4 /km
Valuta Reichsmark
Didegaké 30 Januari 1933 (Machtergreifung)
Dibubaraké 7/8 Mei 1945 (Nyerahke Jerman)
Lagu kebangsaan Das Lied der Deutschen"
Fuhrer/Présidhèn Paul von Hindenburg (1933-1934)
Adolf Hitler (1934-1945)
Karl Donitz (1945)
Kanselir Adolf Hitler (1934-1945)
Joseph Goebbels (1945)
Lutz Graf Schwerin von Krosigk (1945)
Peta
Nazi Germany.svg
Gendéra Jerman Nazi, kanthi swastika minangka simbul dominan.
Peta Jerman ing jaman Nazi.

Jerman Nazi utawa Reich Katelu iku ngarujuk utamané mangsa wiwit taun 1933 nganti 1945, nalika Adolf Hitler mimpin nagara Jerman minangka diktator lan nyebaraké ideologi nasional-sosialisme (Nationalsozialismus). Reich iku tembung Jerman kanggo "karajan". Disebut karajan katelu amarga karajan pisanan ya iku Kakaisaran Romawi Suci, déné karajan kaloro ya iku Kakaisaran Jerman.

Jroning periode iki Jerman tuwuh saka nagara sing kalah Perang Donya I nganti dadi salah siji kakuwatan militer paling gedhé ing donya. Jroning wektu iku uga dileksanakaké pulitik rasis sing ngagungaké bangsa Arya lan ora ngajèni ras-ras liya.

Utamané bangsa Yahudi didiskriminasèkaké lan dikumpulaké kanggo dipatèni ing kamp konsèntrasi. Saliyané wong Yahudi kaum Nazi uga ndiskriminasi lan mbesmi bangsa Gipsi (Roma lan Sinti) sarta bangsa Slavia. Jerman Nazi bubar nalika kalah jroning Perang Donya II nglawan Uni Soviet lan kakuwatan Sekutu sing dipimpin déning Amérika Sarékat. Kasil saka kakalahan iki nagara Jerman banjur dipérang, ya iku Républik Federasi Jerman ing sisih kulon lan Républik Dhémokratis Jerman ing sisih wétan sarta wewengkon ing wétané Kali Oder lan Neisse diwènèhaké marang Polen lan Uni Soviet.

Wewengkon Éropah taklukan Nazi Jerman ing jaman puncak kakuwasan
Perkembangan ekspansi wewengkon Jerman ing Éropah saka 1937 nganti 1 September 1939

Wewengkon taklukan Nazi Jerman[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Sajarah Jerman
Coat of arms of Germany.svg
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jerman_Nazi&oldid=1091220"