Jerman Nazi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Großdeutsches Reich
Reich Jerman Raya
Gendéra Jerman Nazi Lambang Jerman Nazi
Gendéra Lambang
verweis= Républik Weimar 1933-1945 verweis= Pamaréntah Flensburg
Motto Ein Volk, ein Reich, ein Führer
Wong siji, siji Kakaisaran, siji pimpinan
Basa resmi Basa Jerman
Ibu kutha Berlin
Pamaréntah Diktator
Wilayah 633,786 km²
Pedunung
1939
69,314,000
Kapadhetan 109.4 /km
Valuta Reichsmark
Didegaké 30 Januari 1933 (Machtergreifung)
Dibubaraké 7/8 Mei 1945 (Nyerahke Jerman)
Lagu kebangsaan Das Lied der Deutschen"
Fuhrer/Présidhèn Paul von Hindenburg (1933-1934)
Adolf Hitler (1934-1945)
Karl Donitz (1945)
Kanselir Adolf Hitler (1934-1945)
Joseph Goebbels (1945)
Lutz Graf Schwerin von Krosigk (1945)
Peta
Nazi Germany.svg
Gendéra Jerman Nazi, kanthi swastika minangka simbul dominan.
Peta Jerman ing jaman Nazi.

Jerman Nazi utawa Reich Katelu iku ngarujuk utamané mangsa wiwit taun 1933 nganti 1945, nalika Adolf Hitler mimpin negara Jerman minangka diktator lan nyebaraké ideologi nasional-sosialisme (Nationalsozialismus). Reich iku tembung Jerman kanggo "karajan". Disebut karajan katelu amarga karajan pisanan yakuwi Kakaisaran Romawi Suci, déné karajan kaloro yakuwi Kakaisaran Jerman.

Jroning periode iki Jerman tuwuh saka negara sing kalah Perang Donya I nganti dadi salah siji kakuwatan militer paling gedhé ing donya. Jroning wektu kuwi uga dileksanakaké pulitik rasis sing ngagungaké bangsa Arya lan ora ngajèni ras-ras liya.

Utamané bangsa Yahudi didiskriminasèkaké lan dikumpulaké kanggo dipatèni ing kamp konsèntrasi. Saliyané wong Yahudi kaum Nazi uga ndiskriminasi lan mbesmi bangsa Gipsi (Roma lan Sinti) sarta bangsa Slavia. Jerman Nazi bubar nalika kalah jroning Perang Donya II nglawan Uni Soviet lan kakuwatan Sekutu sing dipimpin déning Amérika Sarékat. Kasil saka kakalahan iki negara Jerman banjur dipérang, yakuwi Republik Federasi Jerman ing sisih kulon lan Republik Demokratis Jerman ing sisih wétan sarta wilayah ing wétané Kali Oder lan Neisse diwènèhaké marang Polandia lan Uni Soviet.

Wilayah Eropah taklukan Nazi Jerman ing jaman puncak kakuwasan
Perkembangan ekspansi wilayah Jerman ing Eropah saka 1937 nganti 1 September 1939

Wilayah taklukan Nazi Jerman[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sajarah Jerman
Coat of Arms of Germany.svg

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jerman_Nazi&oldid=882485"