Diktator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Diktator iku pamimpin nagara kang mréntah kanthi otoriter lan nindhes rakyaté. Lumrahé sawijining diktator munggah tahta kanthi migunakaké kekerasan, asring uga kanthi cara kudhéta. Nanging ana uga diktator kang munggah tahta kanthi démokratis. Conto kang paling kaloka ya iku Adolf Hitler.

Diktator asring dibédaaké karo despot. Sawijining despot pangueasané kanthi sawenang-wenang uga, nanging sok ana uga despot kang 'becik'.

Diktatorisme[besut | besut sumber]

Diktatorisme iku paham kang tegesé dijupuk saka tembung "diktator" tegesé wong kang mréntah sawijining nagara/pamaréntahan kanthi hak-hak dan kakuwasaan absolut lan -isme kang ateges sawijining pamahaman. Yèn disimpulaké diktatorisme ya iku sebuah paham kang dianut déning sawijining nagara kang dibawahi sawijining pamimpin otoriter kang nduwé hak lan kawajiban absolut. Diktatorisme luwih akèh dipraktikaké ing nagara-nagara Éropah kaya ing Jerman, Polen, Prancis lan Italia.

Pratélan diktator[besut | besut sumber]

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]