Diktator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Diktator iku pamimpin nagara sing mréntah kanthi otoriter lan nindhes rakyaté. Lumrahé sawijining diktator munggah tahta kanthi migunakaké kekerasan, asring uga kanthi cara kudhéta. Nanging ana uga diktator sing munggah tahta kanthi démokratis. Conto sing paling terkenal ya iku Adolf Hitler.

Diktator asring dibédaaké karo despot. Sawijining despot pangueasané kanthi sawenang-wenang uga, nanging sok ana uga despot sing 'becik'.

Diktatorisme[besut | besut sumber]

Diktatorisme iku paham sing tegesé dijupuk saka tembung "diktator" tegesé wong sing mréntah sawijining nagara/pamaréntahan kanthi hak-hak dan kakuwasaan absolut lan -isme sing ateges sawijining pamahaman. Yèn disimpulaké diktatorisme ya iku sebuah paham sing dianut déning sawijining nagara kang dipimpin déning sawijining pamimpin otoriter sing nduwé hak lan kawajiban absolut. Diktatorisme luwih akèh dipraktikaké ing nagara-nagara Éropah kaya ing Jerman, Polen, Prancis lan Italia.

Pratélan diktator[besut | besut sumber]

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]